İstanbul için caz vakti

Güncelleme Tarihi:

İstanbul için caz vakti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2009 16:34

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen “16. Uluslararası İstanbul Caz Festivali”, 30’un üzerinde konserle 2-15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. İşte festivalden seçmeler.

Haberin Devamı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen “16. Uluslararası İstanbul Caz Festivali”, 30’un üzerinde konserle 2-15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. İKSV, “16. Uluslararası İstanbul Caz Festivali”nin programını açıkladı. Buna göre; festival bu yıl 30’un üzerinde konserle yine İstanbul’u bir caz kentine dönüştürecek. Şehrin çeşitli mekânlarına yayılacak İstanbul Caz Festivali konserlerine bu yıl, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nin yanı sıra The Marmara Esma Sultan, Aya İrini Müzesi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, İstanbul Modern, Nardis Jazz Club ve İstinyePark ev sahipliği yapacak.

Festival’in gelenekselleşen etkinliği Caz Vapuru’na bu yıl bir de Balkan müzikleriyle renklenecek olan Balkan Vapuru eklendi. 5 ve 12 Temmuz Pazar günleri müzikli Boğaz turlarıyla sürerken, “Sokak Konserleri” caz coşkusunu İstanbul sokaklarına taşımaya devam edecek. Festival, 2 Temmuz Perşembe akşamı The Marmara Esma Sultan’da gerçekleşecek Açılış Töreni ile başlayacak. “16. Uluslararası İstanbul Caz Festivali”nin biletleri ise 9 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00 itibariyle satışa çıkacak.

Haberin Devamı

BAS GİTARIN ÜÇ DEV İSMİ MILLER, CLARKE VE WOOTEN AYNI SAHNEDE BULUŞUYOR

İstanbul Caz Festivali, caz dünyasının en ünlü bas gitaristleri Stanley Clarke, Marcus Miller ve Victor Wooten’ı, kısaca başharfleri ile “SMV”yi ağırlayacak. Basgitarın bu üç maestrosundan oluşan “SMV”, 8 Temmuz Çarşamba akşamı saat 21.00’de Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde sahne alarak yazın en dikkat çekecek konserlerinden birine imza atacak.

Temelleri 2007 yılında atılan “SMV”, geçtiğimiz yıl yayınlanan Thunder albümü ile bütün dünyada büyük ses getirdi. Caz dünyasında olduğu kadar pop ve rock dünyasını da etkileyen bu üç ustanın buluşması kuşkusuz kaçırılmayacak bir konser olacak.

Joe Sample ve Randy Crawford bir kez daha festivalin konuğu oluyor. Usta ikili, 2008 yılında çıkardıkları yeni albümleri No Regrets kapsamında, 13 Temmuz Pazartesi akşamı saat 21.00’de Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde bir kez daha festival sahnesinde olacak.

Haberin Devamı

CAZIN EFSANE İSMİ BENSON’UN SESİNDEN NAT “KING” COLE

Festivalin bu yıl en önemli konuklarından biri, caz müziğinin en başarılı gitarist ve vokal sanatçılarından George Benson olacak. George Benson, 28 kişilik orkestrası ve 5 kişilik vokal grubuyla birlikte, 27 Temmuz Pazartesi akşamı saat 21.00’de Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde vereceği "An Unforgettable Tribute to Nat ‘King’ Cole" başlıklı konserinde Nat King Cole’un şarkıları yeniden hayat verecek. George Benson’ın bu konserde seslendireceği eserler arasında “When I Fall In Love”, “Unforgettable”, “Nature Boy” ve “Route” 66 gibi klasiklerin yanı sıra kendisinin en sevilen şarkılarından bazıları da yer alacak.

Haberin Devamı

YILDIZLAR ALTINDA HAREKETLİ GECELER

Müzisyen ve besteci Melody Gardot, blues’dan caza, akustik folktan Latin tınılarına zarafetle ustalığı buluşturan yorumuyla 7 Temmuz Salı gecesi saat 22.00’de Esma Sultan Yalısı’nda sahne alacak. Latin müziğinin en yetkin topluluklarından Maraca’s Otra Vision ise, 14 Temmuz Salı gecesi saat 22.00’de Esma Sultan Yalısı’nda sahne alacak. Timbadan salsaya, rumbadan Küba cazına müzikleriyle Maraca’s Otra Vision konseri Festivalin en hareketli gecelerinden biri olacak.

USTALAR BİRARADA: ERKAN OĞUR, ALİM QASIMOV VE DERYA TÜRKAN

Son üç yıldır birbirinden önemli isimleri İstanbul Caz Festivali’ne özel projelerle bir araya getiren “Ustalarla Buluşmalar” serisi bu yıl da Türkiye’den ve yurtdışından önemli üç sanatçıyı bir araya getiriyor. Azerbaycan’ın dünyaca ünlü sesi Alim Qasimov, Türkiye’nin en değerli bestecilerinden, perdesiz gitar virtüözü Erkan Oğur ve kemençe üstadı Derya Türkan, 10 Temmuz Pazartesi gecesi saat 21.00’de Aya İrini Müzesi’nin etkileyici atmosferinde aynı sahnede buluşacaklar.

Haberin Devamı

FESTİVALDE YARATICI VE YETENEKLİ GENÇ CAZ PİYANİSTLER

“1960’lardan bu yana, gelmiş geçmiş en yaratıcı caz piyanisti” olarak tanımlanan Brad Mehldau grubu Brad Mehldau Trio ile birlikte 13 Temmuz Pazartesi akşamı, saat 19.00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahne alacak. Son zamanların en yaratıcı piyanisti olarak adlandırılan Brad Mehldau’ya Larry Grenadier (bas) ve Jeff Ballard (davul) eşlik edecek. Brad Mehldau Trio, Mehldau’nun kendi deyişiyle, dinleyenleri “küçük bir serüvene çıkaracak ve onların hayatlarını değiştirmek için çalacak.”

Geçtiğimiz yıl ilk defa Festival'de yer alan ve büyük ilgi gören İstinyePark bu yıl da Festival mekânları arasında. Hayran kitlesi gün geçtikçe artan pop-caz vokalisti, piyanist ve şarkı yazarı Peter Cincotti, 14 Temmuz Salı akşamı saat 21.00’de İstinyePark’ta olacak.

Haberin Devamı

Akustik-folk akımının en önemli temsilcilerinden, Emiliana Torrini, festivalde geçtiğimiz yıllarda Rufus Wainwright, Antony and the Johnsons, Blonde Redhead, Cocorosie ve Kings Of Convenience gibi isimleri ağırlayan “Yeni Ozanlar” serisinin bu seneki konuğu olacak. Emiliana Torrini, dinleyenlerin içine işleyen sesi ve yorumuyla, 15 Temmuz Çarşamba akşamı saat 21.00’de İstanbul Modern’e, ülkesi İzlanda’dan hoş bir esinti getirecek.

JOE JACKSON İLK KEZ İSTANBUL’DA

1970’lerde Amerika’yı “İngiliz punk”ıyla tanıştıran üç büyük isimden biri, new wave, pop-cazın usta yorumcusu, Joe Jackson, 4 Temmuz Cumartesi akşamı saat 21.00’de, İstanbul Modern’de ilk kez İstanbullu hayranlarıyla buluşacak.

EUROPEAN JAZZ CLUB DEVAM EDİYOR

Festivalde Avrupalı solistlerle Türkiye’den virtüözleri özel projelerde buluşturan “European Jazz Club” geceleri devam ediyor. Festival boyunca, İstanbul’un en güzel caz kulüplerinden Nardis’te saat 22.30’da başlayacak konserlerde Türkiye’nin caz ustaları Avrupalı meslektaşlarıyla aynı sahnede buluşacak. Farklı gitar türlerini çalmadaki ustalığı ile tanınan, genç ve yetenekli müzisyen Cenk Erdoğan Trio’suna, Avrupa'nın en başarılı kadın saksofoncularından Hollandalı Tineke Postma’nın eşlik edeceği konser 3 Temmuz Cuma akşamı saat 22.30’da başlıyor. Caz müziğinin dünyaca ünlü sesi Yıldız İbrahimova, 6 Temmuz Pazartesi akşamı, Hollandalı piyanist, besteci ve aranjör Mike Del Ferro eşliğinde, eşsiz vokal teknikleri ve müzikal yetkinliğiyle dinleyenleri büyüleyecek.

Türkiye’nin ilk kadın caz piyanisti Nilüfer Verdi, Alman bas ustası Andreas Buchmann eşliğinde, vokalli parçalara yer vereceği repertuarıyla 9 Temmuz Perşembe akşamı saat 22.30’da sahne alacak. Türk Caz müziğinin usta besteci ve piyanistlerinden Ayşe Tütüncü’nün grubu Ayşe Tütüncü Üçlüsü’ne, Norveç’in ünlü elektronik caz topluluğu Jaga Jazzist’ten tanıdığımız genç ve yetenekli trompetçi Mathias Eick eşlik ediyor. Konser, 14 Temmuz Salı akşamı saat 22.30’da başlayacak. Annesi Türk, babası Alman olan genç gitarist Marc Sinan’ın, besteci Julia Hülsmann ve yazar Marc Schiffer ile yollarının kesişmesi sonucunda ortaya çıkan “Fasil” isimli proje, Türkiye’de ilk kez, 15 Temmuz Çarşamba akşamı dinleyicilerle buluşuyor.

Festivalin bu yılki “Sokak Konserleri” programında ise, New Orleans’ın köklü caz bandolarından New Wave Brass Band, Beyoğlu’ndan, Kadıköy’e, Nişantaşı’ndan Bağdat Caddesi’ne İstanbul’un değişik semtlerinde konserler verecek.

CAZ VE BALKAN VAPURU

Her yıl, Festival’in vazgeçilmezleri arasında yer alan “Caz Vapuru”na, bu yıl bir de “Balkan Vapuru” ekleniyor. Vapurlar halatlarını topluyor, İstanbul Boğazı’nı, Caz’ın ve Balkan müziklerinin renklerine boyamaya hazırlanıyor.

Caz Vapuru bu yıl yolculuğuna, 5 Temmuz Pazar günü, New Orleans menşeli şenlikli bando New Wave Brass Band ve repertuarlarında caz standartlarından ünlü müzikallere çeşitli parçalar bulunan İstanbul Saxophone Quartet eşliğinde çıkıyor.

Balkan Vapuru ise 12 Temmuz Pazar günü, Balkan yörelerinin “oynak ritmleri” eşliğinde Boğaz’ı turlayacak, bu vapurda yer alacak topluluklar daha sonra açıklanacak. Her iki vapur da, saat 11.00’de Kabataş’tan yola çıkacak ve Anadolu Kavağı’na uzanacak, iki saatlik moladan sonra tekrar Kabataş’a geri dönecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!