İstanbul’da müzayede haftası

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da müzayede haftası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2013 23:17

Bu hafta İstanbul’da yoğun bir müzayede trafiği yaşanacak. Portakal Sanat ve Kültür Evi, Bali Müzayede, Maçka Mezat ve Sancak Müzayede’nin art arda gerçekleştireceği müzayedelerde geniş yelpazede pek çok eser satışa sunulacak.

Haberin Devamı

PORTAKAL Sanat ve Kültür Evi’nin 4 Mayıs Cumartesi günü saat 15.00’te Conrad İstanbul’da gerçekleştireceği bahar müzayedesinde yer alan eserler, yalnız Türkiye çapında değil, dünya çapında mühim parçalar. Müzayedenin birinci kısmını oluşturan tablolar, klasik ve çağdaş Türk resmi ile oryantalist ressamların yapıtlarından oluşuyor. İkinci kısım ise şerbetlik, aşurelik, şamdanlar, fenerler, karlıklar, leğen-ibrikler ve tombakların yer aldığı Osmanlı tuğralı gümüş koleksiyonundan oluşuyor. Türk empresyonizminin öncüsü Nazmi Ziya’nın ‘Kandilli Sırtlarından Bebek’ adlı eseri, Hüseyin Zekâi Paşa, Hoca Ali Rıza, Nâmık İsmail, Hikmet Onat, Mahmut Cûda, Burhan Uygur, Adnan Çoker ve Alaettin Aksoy’un tabloları; Fransız ressam Etienne Raffort imzalı ‘La Corne d’or de Constantinople/ Haliç’ tablosu, saray ressamı Fausto Zonaro’nun 1.500.000-1.700.000 liralık muhammen bedelle müzayedeye çıkan ‘İnci Dizen Kadın’ı ve deniz ressamı Aivazovsky’nin ‘Fırtınada Gemi’ tablosu birinci bölümün öne çıkan eserlerinden. Müzayedede bunların yanı sıra modern ve çağdaş Batı sanatının ustaları Pablo Picasso, Henri Matisse, Salvador Dali, Joan Miro, Arman, Marc Quinn, Yayoi Kusama’nın karışık teknik ve yağlıboya tabloları ile Kanuni Sultan Süleyman’a ait tuğralı gümüş çamçak da yer alıyor. Müzayede sergisi, 4 Mayıs’a kadar 10.00 ve 20.00 saatleri arasında Portakal Sanat ve Kültür Evi’nde. (212) 225 46 37

MİLYON DOLARLIK ESERLER

Haberin Devamı

BALİ Müzayede’nin, usta isimlerin öne çıkan eserlerini satışa sunacağı ilkbahar müzayedesi 27 Nisan Cumartesi günü saat 14.00’te Sofa Hotel Balo Salonu’nda gerçekleştirilecek. Klasik ve çağdaş resimler, hat ile karma sanat eserlerinin satışa sunulacağı müzayedenin koleksiyonunda önemli hattatlara ait hilyeler ve hat levhaların yanı sıra, padişah fermanları da yer alıyor. Klasik resimlerde Hoca Ali Rıza, Hikmet Onat, Halil Paşa, Bahriyeli İsmail Hakkı, İbrahim Çallı, Nazmi Ziya gibi sanatçılardan başka, 19’uncu yüzyıl İtalyan sanatçısı Odoardo Toscani’ye ait Üsküdar Mihrimah Sultan Camii ve Çeşmesi konulu bir eser de müzayedede yer alacak yapıtlar arasında.
Müzayedenin çağdaş ve modern resimleri arasında ise; Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Mübin Orhon, Selim Turan, Abidin Elderoğlu, Ömer Uluç, Turan Erol, Adnan Çoker, Güngör Taner, Şadan Bezeyiş, Fahrelnisa Zeid, Ferruh Başağa, Fikret Mualla, Devrim Erbil, Mehmet Güleryüz, Abdurrahman Öztoprak gibi sanatçıların yapıtları bulunuyor. Hat eserlerinin sanatçıları ise; Galatalı Ahmet Naili Efendi, İsmail Hakkı Altunbezer, Hafız Osman, Mustafa Halim Özyazıcı, Yahya Hilmi Efendi, İsmail Zühdi Efendi, Macid Ayral, Galatalı İzzet, Hamid Aytaç. Müzayede Burhan Doğançay’ın ‘Nameless in Istanbul’ adlı tablosu 250 bin liraya, II. Mahmud’un 1825 tarihli fermanı ise 85 bin liraya satışa çıkarılacak. (212) 258 61 62.

TAM 554 ESER

Haberin Devamı

SANCAK Müzayede’nin 28 Nisan Pazar günü saat 15.00’te Ramada Plaza Hotel’de yapılacak müzayedesi, özel koleksiyonlardan derlenmiş 554 eserden oluşuyor. Müzayedede çağdaş resim sanatının önemli isimlerinden Ferruh Başağa, Ömer Uluç, Fikret Mualla, B.Rahmi Eyüboğlu ve Osmanlı paşaları için özel yapılmış altın cep saatleri, Sultan Abdülhamid Han’ın yağlı boya portre resmi, tombak eserler, Osmanlı tuğralı gümüşler yer alıyor. Müzayedede satışa sunulacak eserler yarın dek 10.00-19.00 saatleri arasında Sancak Müzayede Sanat Galerisi’nde görülebilir.   (212) 230 00 18.

MÜNİF PAŞA’NIN AİLE KOLEKSİYONUNDAN

MAÇKA Mezat’ın 30 Nisan Salı akşamı 19.30’da The Sofa Hotel’de yer alacak müzayedesi iki kısımdan oluşuyor. Bir bölümü 1830-1910 yılları arasında yaşamış aydın bir devlet adamı olan Münif Paşa’nın aile koleksiyonundan Fransız, Uzakdoğu ile Osmanlı obje ve möblelerin yanı sıra, devrinin önemli yerli ve yabancı ressamlarının yaptığı eserlerine, diğer bölümü ise Türk çağdaş ve modern sanat eserlerine ayrılan müzayedede toplam 120 eser yer alıyor. Müzayedede ayrıca 19. yüzyılda İstanbul’da yaşayan yabancı ressamlardan François Claude Hayette‘in ‘Arzuhalci’ isimli eseri ve Sanayii Nefise’nin ilk hocalarından Warnia Zarzecki’nin tabloları gibi o devrin yaygın oryantalist akımının örnekleri bulunuyor. Müzayedenin modern ve çağdaş bölümünde ise Fahrelnissa Zeid’den Mübin Orhon’a, Fikret Mualla’dan Abidin Dino’ya ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan Komet’e kadar pek çok sanatçının eseri satışa sunulacak. Eserler, 30 Nisan’a dek Maçka Mezat’ın galerisinde sergilenmekte olup müzayede günü saat 16.00-19.00 arası The Sofa Hotel’de verilen özel tanıtım kokteylinde davetliler tarafından görülebilecek. (212) 259 45 13

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!