İstanbul bizi heyecanlandırıyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbul bizi heyecanlandırıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bu iş için ne kadar uzun zamandır uğraşıyorum hatırlamıyorum bile... Efsane topluluğun dünya turnesinin son bölümünde vereceği tek Avrupa röportajının kapmış olmak aslında gerçek olabileceğine inanmakta güçlük çektiğim, harika bir duygu. Ama sonunda oldu işte. Mick Jagger ile ‘‘cool’’ bir sohbet, Keith Richards ile ‘‘darling’’li diyalog, Charlie ile ciddi üslup, Ronnie ile samimi bir sohbeti gerçekleştirdiğime inanamıyorum bile. Berlin'de gerçekleşmeyen, Atina'daki randevumuz pasaportumda Yunanlıların ‘‘sorun’’ olarak nitelendirdikleri mühürler yüzünden iptal edilen röportaj sonunda telefon aracılığıyla gerçekleşti. Ahmet San'ın asistanları Hande, Naz ve The Rolling Stones'un tur menajeri Cheryl Cerutti'nin yoğun çabaları sayesinde her bir Stones elemanıya 15 dakiki konuşma fırsatı yakalamam benim için bu yılın en önemli olayıdı. Karşımda her biri farklı karakterde, 36 yıl bu zorlu piyasada zirvede kalmış, buna rağmen mütevazı ve son derece sampatik insanlar buldum. Önütmde yığılı sorular ve bu heyecanlı dakikaların sonucunda çıkan röportaj, siz Hürriyet okurları için özel olarak gerçekleştirildi.

Sohbeti Mick Jagger açıyor...

‘Merhaba Lali', seni uzun süre bekledik. Problemler çıkmış galiba...?

- Evet bazı sorunlar yaşadık, ama sonuçta sizlerle konuşmak büyük keyif.

Bizler için de öyle İstanbul'daki konseri çok, ama çok önemsiyoruz...

Hemen sorulara geçiyorum...

İstanbul konseri için neler düşünüyor sunuz? İlk kez müslüman bir ülkede konser veriyorsunuz?

- Daha önce Endonezya'da da verdik. İlk kez Türkiye'de olacağız. Elbette ki çok heyecanlıyız. Türkiye'ye çok sık geldik, ama İstanbul'da çok fazla zaman ayıramadık. Şimdi turnenin de son ayağa olması sayesinde burada biraz zaman geçirebileceğiz. Kişisel olarak, samimi söylüyorum, çok mutluyuz bu kentte konser vermekten.

36 yıldır işin içindesiniz. Hala aynı heyecanı yaşıyor musunuz?

- Bunun üzerinde fazla durmuyoruz. Bana zevk verdiği sürece yaparım diyorum. Ve hâlâ zevk alıyorum. Sahnedeyken elektriğim yükseliyor. İzleyecilerden de o elektriği aldığınızda yükseliyorsunuz. Şu an 109 konseri ardımızda bıraktık. Bir seneden fazla süredir yollardayız. Bu iş zevk almadan, sevilmeden yapılmaz. Hâlâ heyecanlanıyorum sahnede...

Topluluk olarak rock'n roll'un tarihini ne şekilde etkilediğinizi düşünüyorsunuz?

- Zor bir soru. Aslında bu konuda kafa patlatmamak gerekir... Bilmiyorum... İlk çıktığımızda çok büyük patırtı yarattığımızı düşünüyorum. İnsanları etkiledik, başka müzisyenleri etkiledik... Bu uzun süre devam etti. Belki hâlâ da etkisini sürdürüyor. Ama tarih kendini daha sonra gösterir, bilemem. İnsanın bunu bizzat kendinin söylemesi zor.

Tecrübe daha fazla sorumluluk mu demek...?

- Çok sanmıyorum. Tecrübe elbette iyi bir şey, insanın kendine güvenmesini sağlıyor. Daha emin adımlar atabiliyorsunuz, ama bir tehlikesi var. Olaylara çok hırslı yaklaşabiliyorsunuz. Sorumluluğum artıyor diye düşünürseniz, işin içine hesaplar girmeye başlar ve içinizden gelenleri ıskalayabilirsiniz. Bu nedenle oluruna bırakmak lazım. Biz yıllardır ne yaptığımızı iyi biliyoruz ve iyi bir şey yaptığımıza inanıyoruz. Dinleyicimiz de bunu biliyor artık.

Rolling Stones şarkıları nasıl böyle genç kalabiliyor, kendine özgü bir lezzeti oluyor. Neye borçlusunuz bunu?

- Biz içimizdeki uyarılara, dürtülere sadık kalıyoruz, ama dışarda etrafımızda olup bitenleri de görmezlikten gelmiyoruz.

Yıllar içinde izleyiciniz nasıl değişti.

- 60'lı yıllarda çeşitli hareketler vardı gençler arasında. O zamanlar tabuları yıkmak isteyen gençlerden oluşyordu izleyicimiz. Olgunlaşmaya başladığımızda genç kızlar çoğunluktaydı, şimdi ise her yaş grubundan, her cinsiyetten dinlecimiz var. Doğru bir gelişim bu.

Grup içindeki en popüler adamsınız, bu bazen sorun yaratıyor mu?

- (Gülüyor) Ne yapabilirim. Ama grup içinde bu hiçbir zaman sorun olmadı....

Bundan sonra sırada ne var?

- Bu turneden oluşacak bir live albüm var. Aslında söylememem lazım ama Ekim sonunda piyasada olacak.

Siz yeni bir solo albüm düşünüyor musunuz?

- Neden olmasın. Böyle planlarım var. Hatta bu çok yakın bir zamanda olabilir.

Çok farklı bir elektrik yansıtıyorsunuz. Bütün bu enerjiyi nereden alıyorsunuz?

- Şanslıyım çünkü enerjik bir insanım. Yaratılışım bu. Sahnede yükseliyorum. Kendiliğinden gelen bir şey ve izleyicilere de geçiyor bu. Dedim ya işte şanslı biriyim.

Özel yaşamınız işinizden ne ölçüde etkileniyor?

- Böyle bir tempo içinde olduğumuz zaman ailenize zaman ayırmak zor oluyor tabii, ama biz yine de sık sık görüşmeye, çocukların bizim varlığımızı hissetmelerine özen gösteriyoruz. Onları özlüyorum, onlara çok yakınım ama işim var ve yaşam şartlarım bunlar. Yine de ailece ayakları yere iyi basan bir yapımız var. Kolay kolay dağılmıyoruz...

Rolling Stones'u Rolling Stones yapan şey nedir sizce?

- Çok çok fazla şans ve çok çalışmak!

RONNIE WOOD

Dizde derman olduğu sürece yola devam

İstanbul gelmemiş tek Stones üyesi olarak daha çok heyecanlıyım... Çok mutluyuz.

Şarkılarımızın insanları etkilemesini iyi yapılmış olmalarına ve dünyada olup bitenlere duyarlı yaklaşmalarına bağlıyorum. hem sözleri hem de müzikleri açısından.

Çocuklarım benim için çok önemli. Oğullarım beni sık sık ziyaret ederler. Kızım İstanbul'da sahnede olacak. Bize vokal yapacak. Beni çıldırtıyorlar bazen, ama çocuklarımı seviyorum.

Bu kadar uzun yıllar bir topluluk olarak çalışmak evlilik gibi şey. Turne sırasında en kötü ise boşanma şansınız yok.

Yaşlanmaktan korkumuyorum. zaten epey yol aldık, ama dizlerimizde derman olduğu sürece rock'n roll yapacağız.

CHARLIE WATTS

İstanbul’da her şey mükemmel olacak

İki sene önce İstanbul'a gelmiştim... Çok güzel bir şehir. Çok alışveriş yaptım.

Konser hakkında endişemiz yok her şey mükemel olacak...

Bu kadar uzun süre bir arada kalmamız sebebi: İşler yolunda gitti... İşler yolunda gittiği sürece birlikte kalırsınız. Biz şanslıyız bu konuda...

Rock müziği etkiledik, etkilemedik diye hiç düşünmedim. Doğru işler yaptık. Bu yüzden etkilemiş olabiliriz. Kurcalamak yanlış, bunu başkaları yapsın...

İyi bir albüm anahtarı iyi şarkılardır. Hâlâ iyi şarkılar üretebiliyorsanız iyi albüm yaparsınız.

Hayatım boyunca yapmak istediğim tek şey davul çalmaktı, onu yapıyorum ve mutluyum...

Geçen hafta tamam artık yoruldum ve bırakıyorum dedim. Tanrıya şükür ki bu durum uzun sürmedi. Ama şaka bir yana bu turne gerçekten yorucu geçti.

Richards: Kur'an beni çok etkiledi

- Hi darling, seni buraya almak istememişler galiba...

Öyle oldu. Çok da heyecanlıyım.

- Sakin ve cool ol...

İstanbul'da konser vermek nasıl bir şey?

- İstanbul'da konser vermek bizim için yeni bir tecrübe. Daha önce gelmiştim İstanbul'a. Çok da iyi vakit geçirdim. Alaturka müzik dinlemeyi iple çekiyorum.

Sahnede hala heyecan duyuyor musunuz?

Evet yıllar sonra heyecan duyuyoruz sahnede. İşi sevmek zorundasınız. Gerçekten sevmek. Başka türlü olmaz darling...

Nasıl her dem genç kalıyorsunuz? Bir kaç nesile hitap etmek nasıl bir duygu?.

- Bu inanılmaz bir coşku yaratıyor insanda. Başladığınzda bunu beklemiyorsunuz, çünkü oradakiler sizin jenerasyonunuz. Ama sonrası çok uzun bir yol ve sizi neyin beklediğini bilmiyorsunuz.

Siz pek çok müziyen için bir kahramınsınız, peki sizinki kimdi?

- Aslında bir anda tutulduğum adamlar vardı, sonra başkalarıyla yer değiştirdiler, mesala Muddy Waters gibi. Mesela İstanbul'a ilk kez geldiğimde çok güzel müzikler dinlediğimi çok güzel albümler aldığımı hatırlıyorum. Bunu bu gelişimde yapmak istiyorum. Bir de Türk kahvesi içeceğim bol bol darling. Şimdi benim aklımda tek şey var, Türkiye'ye geldiğimde şöyle sazlı cazlı Türk enstrumanlarıyla klasik bir Türk gecesi yaşamak. İçkiniz, yemekleriniz ve müziğinizin tadı damağımda kaldı darling...

Okumayı ve araştırmayı sevdiğinizi biliyorum...

- Evet bu doğru , Kur'an'ı bir kaç kez okudum. Ve bazı fikirler beni çok etkiledi. İnsan bazı soruların cevabını aramak zorunda bence. Bunun için çok araştırmak okumak gerekiyor. ben cevaplar arıyorum. Bu yüzden sürekli okuyorum. Şu şarkı yazma işi var sizi bir hırsıza dönüştürüveriyor. Bu yüzden okumak sizi besliyor. çok şey araklayabiliyorsunuz... (Yine kahkaha atıyor)

‘‘Satisfaction’’ sizce rock müziğe ne verdi...?

- Hâlâ büyük bir zevkle dinliyor ve çalıyoruz. Bazı şarkıların böyle bir gücü var işte. Nereden ve nasıl geliyor bilinmez, ama bu şarkı dünyadaki bir kaç şarkıdan biri... İnsanları etkileyen, her geçen gün yeni bir şeyler öğreten...






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!