İslam’a saldıran yazarın derdi nedir?

Güncelleme Tarihi:

İslam’a saldıran yazarın derdi nedir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2002 17:40

Hürriyet haberi “İslam’a saldırmak fikir özgürlüğü mü?” diye verdi, haklı olarak. “İslamiyet dünyanın en aptal dinidir” diyen bu yazarın bir iki kitabı bizde de çıkmıştı. Haberi okurken, bu adamın çocukluğuyla ilgili bir not geldi aklıma...

Haberin Devamı

Fransız yazar Michel Houellebecq “İslamiyet dünyanın en aptal dinidir” diye bir açıklama yapmıştı, hafta başında mahkemesi görüldü Fransa’da. Houellebecq kendini “Bir dini eleştirmek, o dine mensup insanlara saldırmak anlamına gelmez” diyerek savundu, mahkeme de onu haklı buldu. Yazar, bir kitabında da “İsrail ne zaman bir Filistinli’yi öldürse, keyiften tir tir titrediğini” yazmıştı...

Fikren sapık biri yani...

Bir başka haberde, Doğan Kitap’ın yayımladığı bir kitaptan bahsederken aklıma geldi...

Houellebecq, Fransız edebiyatının yükselen bir yıldızıydı, Temel Parçacıklar adlı kitabı büyük ses getirdi, çok sattı. Türkiye’de de Doğan Kitap bastı bunu. (Can Yayınevi de Kuşatılmış Yaşamlar’ı basmıştı.)

Gazetede mahkemenin “adil” (!) kararını okurken, aklıma geldi, açıp Doğan Kitap’a sordum, siz bu adama ne ettiniz, diye?

Yayın Koordinatörü Zeynep Çağlıyor bilgi verdi:

“Yayınlamaya hazırlandığımız bir kitabı vardı o günlerde. Müslüman teröristlerle ilgili bir kurgu. Kitabın tanıtımında, sonra kahramanlarına söylettiği laflarda bizi çok rahatsız eden, ırkçı, saldırgan, konuyla ilgisi olmayan ifadeler fark ettik.”

“Biz ‘Ne yapalım, ne edelim?’ derken, Houellebecq, çok alkollü olduğu bir gün, Lire dergisine bu saçma sapan lafları söylemiş, ‘İslam en aptal dindir’ demiş.”

“Hemen Fransa’daki yayımcısını aradık, onlar da zor durumda kalmışlar ‘İsterseniz kitabı bir süre tutalım’ diye önerdiler, ama biz kabul etmedik. ‘Bu ırkçı sözlerinden sonra, bizim Michel Houellebecq’e inancımız kalmadı’ dedik, ve anlaşmamızı iptal ettik.”

*

Bir iki not da benden (Haberin en can alıcı kısmı burada aslında) :

Annesi, bu Michel Houellebecq’i küçükken terk etmiş ve sonradan Müslüman olmuş. Muhtemelen, İslam düşmanlığının sebebi bu.

Gerçi, İslam’dan “nefret ettiğini” itiraf ettiği bir başka röportajında “Annemin Müslüman olmasıyla ilgisi yok bunun. Bu, annemin herkesi gıcık etmek için bulduğu son saçmalıktı” diyor ve ekliyor : “Ben bir gün, Sina Çölü’nde, Tanrı’nın Hz.Musa’ya 10 Emri verdiği tepelerde gezerken bu gerçeği gördüm...”

Yani “sıyırmış” da olabilir...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!