İskender filmi vizyonda takıları vitrinde

Güncelleme Tarihi:

İskender filmi vizyonda takıları vitrinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2004 02:03

Ünlü yönetmen Oliver Stone’un efsane komutan Büyük İskender’in hayatını konu ettiği Büyük İskender adlı filmi bugün vizyona giriyor. Colin Farrell, Angelina Jolie, Anthony Hopkins gibi iddialı oyuncuların rol aldığı filmle aynı anda Türkiye’de bir takı koleksiyonu piyasaya çıkıyor. Büyük İskender isimli koleksiyon Goldaş tarafından üretildi.

Gündemle birlikte hareket etmeyi seven Goldaş firması, İskender Koleksiyonu için Türkiye genelindeki takı tasarım üniversitelerinden 14 öğrencinin katıldığı bir yaz okulu düzenledi. Okulun ve projenin konsepti ‘Büyük İskender ve Helenistik Çağ Takılarının Günümüz Yorumları’ olarak belirlendi.

Öğrenciler Büyük İskender’in izinde altı gün geçirdiler. Danışman öğretmenleri ile birlikte gündüzleri İskender’in gezi rotasındaki İzmir, Bergama, Priene, Milet ve Didim antik kentleri ve müzelerini gezip, tasarımları için esin kaynağı aradılar. Geceleri de yaratıcılıklarını kağıda döktüler. Projenin mekanı Manisa’daki tarihi Sinan Bey Medresesi’nin mistik atmosferi de onlara ilham verdi. Altı günün sonunda jüri, Goldaş tarafından üretilecek tasarımları konsepte uygunluk, ergonomi ve estetik açılardan değerlendirdi; ilk dörde giren tasarımları belirledi.

KOLEKSİYON 20 PARÇA

Aysun İnci, Barış Aydın, Ülkü Baysal ve Songül Kuyumcu’nun özgün tasarımlarından oluşan koleksiyonda kolye, bileklik, küpe ve yaka iğnesinden oluşan 20 parça takı bulunuyor. Takılarda, çözenin dünyayı fethedeceğine inanılan ve Büyük İskender’in bunu tek bir kılıç darbesiyle başardığı Herakles Düğümü, yılan ve oğlak motifleri kullanıldı. Helenistik dönem takılarında çok kullanılan Herakles Düğümü sağlık, mutluluk ve sevgi; yılan ise uzun yaşamı, ölümsüzlüğü ve yeniden doğuşu simgeliyor. İskender Koleksiyonu’yla birlikte 2005 kışında hayvan figürleri popülerleşecek. Helenistik dönemde uğur getirdiğine inanılan oğlak çok sık kullanılacak. İskender takılarının büyük bölümü renkli ve ışıltılı. Koleksiyonda bulunan gümüş takılar, 25 milyon ile 50 milyon; altın takılar da 200 milyon ile 600 milyon liraya satılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!