İşadamının mutfağı değişti

Güncelleme Tarihi:

İşadamının mutfağı değişti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2004 00:00

Ünlü işadamlarının, şirketlerin mutfağını yöneten uzman diyetisyen Dilara Koçak, güler yüzlü, tatlı dilli, bakımlı, çıtı pıtı, şen şakrak Mersinli bir genç hanım.Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden 1994’te diyetisyen olarak mezun olmuş. Ardından aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamlayıp 1996’da uzman diyetisyen unvanını almış. 1999’da Amerikan ve İtalyan hastanelerinin Beslenme ve Diyetetik Bölümü Şefliğine geçiş yapmış. Dilara Koçak, TJK Yönetim Kurulu Başkanı, Motorola’nın Türkiye temsilcisi Umur Tamer’in kızı ve eski hastası Selen’le ortak bir şirket kurmuş. Ne mi yapıyorlar, üst düzey yöneticiler için sağlıklı yaşam programı hazırlıyorlar. Sabancılar’dan Koçlar’a Kıraçlar’dan Şahenkler’e kadar. Uçaklarda verilen bol soslu yemeklerden yönetim kurulu toplantıları arasında atıştırılan tatlılara kadar. Beslenme danışmanlığı için muayenehaneye, hastaneye gidemeyen işadamları!.. Müjdeler olsun; beslenme danışmanınız artık ofisinizde. Dilara Koçak-Selen Tamer ikilisinin Polat Residance’daki Bodrum mandalinası amblemli ofislerinin masalarını ceviz ve organik kuru kayısı süslüyor. Dilara hanım bize giriş katındaki ünlü İtalyan lokantasından getirttiği haşlanmış brokoli, karnabahar ve yoğurdu ikram etti. Penne Arabiata ile dondurmayı masada dekor olarak kullandı. Öyle mi, gel bakalım Dilara Hanım, çıkar terlik ayakkabılarını, çık Body Composition Analyzer’ın üstüne. Biz de senin yağlarını, boyunu, posunu, belini ölçelim. Sevgili Hürriyet okurları şu sonuçlara bakar mısınız; yağ ideal, su ideal, boy 1.63 m, bel 65 santim, kilo 53. Darısı hepimizin başına. Sesimizi keselim, ağzımız açık bir şekilde Dilara Koçak’ı dinleyelim. Açlığınızı dindirecek kadar yemek yiyin- Bir şey yemeden önce derin nefes alıp bir kere yutkunun. Eğer açlığınız gerçekten fiziksel ise, bunu neyin geçireceğini kendinize sorun. Tuzlu mu, tatlı mı, yoksa acı bir şey mi? Arzularınıza en iyi cevabı verecek yiyeceği -ki bu, vücudunuzun o anda en çok ihtiyaç duyduğu şey de olabilir- bulun. Burada önemli olan sadece açlığınızı dindirecek kadar yemenizdir. Eğer canınız tatlı çekiyorsa, iki bisküvi yiyin, ya da sevdiğiniz bir bar çikolatadan iki ısırık alın. Daha sonra kendinize sorun; ‘Gerçekten daha fazlasını istiyor muyum?’ diye. Eğer açlığınız fiziksel değilse, içinde bulunduğunuz duygusal durumu değerlendirin. Canınız mı sıkılıyor, depresif mi hissediyorsunuz, stresli misiniz? Bunlar, çoğunlukla aşırı yemeyi tetikleyen duygusal durumlardır.İş toplantılarında bile simit ve taze meyve var- Ünlü işadamları ve İstanbul’un tanınmış aileleri benimle tanıştıktan sonra sofralarında ne mi değişti? Alkol tüketimi azaldı, salata ve sebzeye eklenen zeytinyağı kaşıkla ölçülmeye başladı. Akşam üzeri çay saatinde tatlı-tuzlu kurabiyeler yerini peynir ve simide bıraktı. Önemli iş toplantılarında bile simit ve taze meyveler başköşede yer aldı, kuru kayısı ve ceviz sabah klasiği haline geldi. Bu yazın favori kahvaltısı, kırmızı üzüm ve taze köy peyniri idi. Restoranlardaki menülerde de yaptığımız seçimlerden sonra daha dikkatli olunmaya başlandı, mesela suşi için levrek, tuna ve somon tercih edilmeye başlandı. Kesme tahtası olarak plastik mi tahta mı tercih edilmesi gerektiğini hiç merak ettiniz mi?.. Sabah yürüyüşleri aç karnına olmalı- Yener Bey, egzersiz doğru beslenme ve sağlığı korumada birinci basamak olarak kabul edilir ama, sanılır ki bu uygulamalar çok lüks. Egzersiz yapmak için özel kulüplere üye olmak, sağlıklı beslenmek için diyetisyene başvurmak, diyet listesi için özel alışverişe çıkmak şart değil. Hareketinizi arttırmak için çok fazla yöntem var, asansör kullanmamak, arabayı uzağa park etmek, hafta sonları yürüyüş yapmak gibi. Sabah yürüyüşleri kesinlikle aç karnına yapılmalı, çünkü o saatlerde yağlar kanımızda daha küçük parçacıklar, yani yağ asidi şeklinde olduğu için daha iyi yakılır. Gün ortasında yapılacak yürüyüş ise hafif bir öğünden 1 saat sonra olmalıdır. İstediğiniz forma geldikten sonra sevdiğiniz yemekler için kendinize haftada 2 kez kaçamak yapma hakkı verin.Sabah aç karnına kuru kayısı ve ceviz- Sabah 07.00’de uyanıyoruz, ofise gittiğimizde saat 09.00 oluyor, orada ayaküstü bir şeyler yiyoruz. Sabah 07.00’de uyanıyorsunuz ama, ofise ulaştığınızda bile metabolizmanız hálá uyuyor. Kahvaltıdan önce mutlaka 3 kuru kayısının içine 3 yarım ceviz koyup ağzımıza atalım. Böylece önce çene kaslarımız çalışacak, ağzımızdaki enzimler ortaya çıkıp midemize inecek. Sabahleyin kahvaltıda ya 5 tane zeyin yiyeceğiz, ya da içine 3 yarım ceviz konmuş 3 kuru kayısı. Kayısıda kalbimiz için yararlı potasyum var, lifler bağırsaklarımızı çalıştırıyor, cevizden ise Omega 3 geliyor. Sabah aç karnına bunu yediğiniz zaman hem tokluk hissi veriyor, hem kan şekerini hızla yükseltmiyor. 3 kuru kayısı bir porsiyon meyveye eşit. Bunun üstüne kahvaltı yenilmesini öneriyorum.Ekmek yemezsen kan şekerin düşer ve çok yemek istersin- Ekmekten kaçmayın, ekmek yemekten korkmayın, sağlıklı bir yetişkinin günde 5 dilimin altına düşmemesi lazım. Diyelim ki, öğlen yemeğini ekmeksiz sebze ve yoğurtla geçiştirdiniz. Ne oldu, vücudunuz için yeterli karbonhidratı alamadınız. Oysa dengeli karbonhidrat alımı şişmanlığı önler. Vücudumuzdaki karbonhidrat ancak 400 gram, ama yağ miktarımız 20 kilo. Onun için ekmek ye, yemezsen depon seni ancak 4-6 saat idare edebilir. Ondan sonra kan şekerin düşer, bu da canının çok yemek istemesi demektir. O anda istesen de kendini tutamazsın. Haşlanmış sebze, diyet bisküvi yiyerek diyet yapılmaz. ‘Katı bir rejim yapacağım, ne ekmek yiyeceğim, ne makarna, ne pilav’ diyen, kendine en büyük kötülüğü yapar. Çünkü o zaman vücut ekmek yerine kasların içindeki proteini alıp karbonhidrata çevirecek. Çünkü beyne ve kana şeker bulmak zorunda. 1 gram kas kullandığımızda vücut 2,7 gram su atıyor, kas gittikçe su gidişi artıyor. Doğru porsiyon ölçüsü ne olmalı- 1 dilim ekmeğin doğru porsiyon ölçüsü, 1 parmak kalınlığında avuç içi büyüklüğünde tost ekmeğidir. 1 fırın ekmeğini 10 eşit parçaya bölüp 1 dilimini kullanmanız da aynı anlama gelir. Porsiyonlarda en doğru ölçü insanın kendi avuç içidir, meyve büyüklüklerini de aynı şekilde ayarlayabiliriz. Mesela avuç içiniz büyüklüğünde elma, portakal, armut veya üzüm, 2 parmak kalınlığında 1 dilim karpuz, 1 kivi, 4-5 kuru kayısı, 1 adet kuru incir yiyebilirsiniz. Günde 3 yemek kaşığı zeytinyağı yeterli- Zeytinyağının içindeki yağ asidi kalp koruyucu ama, bu demek değil ki sınırsız tüketilebilir. Zeytinyağının 1 gramında 9 kalori var, ayçiçeği ve mısırözü yağları da aynı şekilde. Günlük yağ tüketimi ortalama 3 yemek kaşığı, egzersiz yapıyorsa 4 çorba kaşığıdır. 1 kilo sebze 2 yemek kaşığı sıvı yağla pişecek, bu şekilde pişmiş sebzeden tabağınıza 6-7 yemek kaşığı servis edeceksiniz. YARIN: Çocuğa light ürün vermeyin
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!