İpek’in kefili Kayahan usta

Güncelleme Tarihi:

İpek’in kefili Kayahan usta
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yılların sanatçısı Kayahan'ın vokalisti İpek Tüter, ‘‘Mektupların Eskidi’’ şarkısının klibiyle konuşuluyor.

Sanat hayatı boyunca ilk kez bir ismi piyasaya süren Kayahan ise ‘‘İpek disiplinli çalışması sonucu bunu haketti’’ diyor.

Dört yıl önce Kayahan'la tanışarak birlikte çalışmaya karar veren İpek, ‘‘Onunla karşılaşmam hayatımın dönüm noktasıydı. Müziği profesyonel olarak dört yıl önce öğrenmeye başladım’’ diyor. Kayahan'ın işinde çok disiplinli ve tavizsiz olduğunu bilen İpek, kendisi de düzenli olarak müzik çalışmalarını yürütüyor. Dört yıllık bir emeğin ve çalışmanın sonucunda sadece bir şarkı söyleme hakkı elde eden İpek, hazır olduğu zaman müzikseverlerin karşısına çıkacak. Kısa sürede şöhret olup, aynı hızla yok olmak yerine emin adımlarla ilerlemek istediğini belirten İpek, ‘‘Öğrenmeye devam ediyorum’’ diyor. ‘‘Kayahan, işini severek yapanlar ve disiplinli çalışmayı sevenler için kolaydır’’ diyen İpek, medyada çıkan ‘‘Kayahan zor bir insan’’ söylentilerinin doğru olmadığını vurguluyor.

Kayahan'la çalıştığı süre boyunca vokalin yanı sıra müzik asistanlığı yaptığını da söyleyen İpek, kendi kanatlarıyla uçmaya güçlü bir temelle başlayacağını belirtiyor: ‘‘Kayahan Bey'in okulundan yetişiyorum. Yaptığı kontratlarda bile bulunuyorum. Kendisi beni bu piyasaya her yönüyle hazırlıyor.’’ İpek, her gün düzenli olarak en az üç saat gitar çalışıyor.

Beste yapmanın ayrı bir yetenek olduğunu düşünen İpek, yaptığı denemeleri şimdilik kendine saklıyor. Kültürel birikimin de beste yapmada önemli bir rol oynadığını belirten İpek, bol bol kitap okuyarak kendini geliştirmeye ve aşmaya çalışıyor. Her vokalistin sesinin vokal yaptığı sanatçıdan etkilenmesinin doğal olduğunu düşünen İpek, kendini bir anlamda şanslı sayıyor. Çünkü Kayahan, genç sanatçıya ‘‘Kendin gibi söyle, duyarak, yaşayarak ve hissederek söyle’’ şeklinde uyarıda bulunuyor. Çıkacak olan solo albümünda Kayahan ile düet yapmayı çok istediğini belirten İpek, hoca-öğrenci ilişkisindeki saygı gereği ‘‘Tabii ki benim istememle değil. Kayahan Bey'in de uygun görmesi lazım’’ diyor. Çok sabırlı bir yapısı olduğunu belirten İpek, henüz 23 yaşında olduğunu ve kalıcı bir sanatçı olabilmek için emin adımlarla ilerlemek istedğini söylüyor.

KAYAHAN’IN GÖZÜYLE İPEK

‘‘Mektupların Eskidi’’ adlı şarkının klibinin profesyonel bir ekip tarafından çekildiğini belirten Kayahan, İpek Tüter'in müzikseverlere nasıl takdim edilmesi konusunu uzun süre düşünmüş. Daha sonra konserlerinde kendisinin ara verdiği bir sırada vokalistin çıkarak, bir şarkısını söyleme geleneğini albüme uygulama fikri doğmuş ve bunu gerçekleştirmiş; ‘‘İpek çok sabırlı. Ne isteyeceğini, neyi isteyemeyeceğini çok iyi biliyor. Bir kere öyle bir hata yaptı ‘‘Mektupların Eskidi’’ için. 'Bu olmasa da acaba başkası mı olsa' dedi. Ben de ona 'Sakın bir daha böyle birşey söyleme' dedim. 'Ben sana bunu veriyorsam bu doğrudur. Sen şu anda bundan üç misli daha şarkı söyleyebilirsin. Ama en üst şarkı söyleyebileceğin potansiyeli insanlara verirsek, bir buçuk senede arayı kapatamayız' dedim. İpek'in kapasitesinin üçte ikisi elimizde hazır. Bir şarkı daha eklersek, çıtayı biraz daha yukarı kaldırmış olacağız. Bu tamamen hesap edilmiştir. Şarkıyı yazarken hesap yapmam, ama sunarken yaparım. İlk defa hayatımda birisini sunuyorum. O işi doğru yapmak için, planlarımı da doğru yapmak zorundayım. Son gazla giderseniz benzininiz biter, yolda kalırsınız. Çoğunun başına bu geliyor. Biz İpek için yedek depolarla gidiyoruz. İpek'in şu anda altı tane şarkısı tarafımdan hazırlanmış durumda. İpek'in fikirleri değişmediği, müziğin ciddiyetini kavrayıp, bunu devam ettirdiği sürece, 6-7 sene sonra Türkiye'deki yerini hakikaten alacak.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!