'Ä°nce hastalık' hala öldürüyor

Güncelleme Tarihi:

İnce hastalık hala öldürüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 04, 2002 14:12

1950'li yılların korkulu hastalığı verem tıp teknolojisindeki bütün gelişmeler rağmen can almaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de verem nedeniyle ölümlerin oranı yüzbinde 2. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası nedeniyle, verem hastalığıyla mücadele ve korunma yollarıyla ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Haberin Devamı

SaÄŸlık Bakanlığı`ndan hafta dolayısıyla yapılan açıklamaya göre, 1950`li yıllarda Türkiye`de görülme sıklığı çok yüksek olan hastalık, o yıllarda ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alıyordu.Â

Vereme yakalanma oranı, 1945 yılında yüzbinde 262, 1965 yılında ise yüzbinde 172 iken, bu oran günümüzde yüzbinde 29 civarına geriledi. Batı Avrupa ülkelerinde ise bu rakam yüzbinde 10 oranında.Â

Bakanlık verilerine göre, geçen yıl verem nedeniyle ölümlerin oranı yüzbinde 2.5, vereme yakalanma oranı ise yüzbinde 31 civarında iken, bu yıl verem nedeniyle ölümlerin oranı yüzbinde 2`ye, vereme yakalanma oranı ise yüzbinde 29`a düştü.  

Bölgelere göre farklılıklar gösteren hastalık, en sık Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülürken, hastalığın en az görüldüğü bölgeler Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi.  

Bakanlık yetkilileri, verem enfeksiyonu alan ancak hasta olmayan 12-15 milyon kişi bulunduğunu belirterek  bunun, daha uzun yıllar hastalığın önemli bir problem oluşturacağını belirtiyor. "çok ilaca dirençli hastaların" sayısının 2 bin civarında olduğunu belirten yetkililer, bunun da çok ciddi bir durum olduğuna dikkat çekiyor.

GÜNEŞ IŞINLARI VEREM MİKROBUNU ÖLDÜRÜR   
     
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Uğur Gönüllü de  veremin, nezle, grip gibi başladığını ve sinsi seyrettiğini söyledi. Prof. Dr. Gönüllü, hastalarda çoğunlukla geceleri ortaya çıkan ateş ve terleme, öksürük, kanlı tükürük görüldüğünü, bu belirtilerin görüldüğü herkesin verem olduğu gibi bir kanıya varılmaması gerektiğinin altını çizdi.  

Hastalığın, öldürücü, ancak tamamen yok edilebilen bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Uğur Gönüllü, hastalıktan korunmak için,dengeli beslenmek, soğuğa karşı korunmak, sigara içmemek gerektiğini bildirdi.  

Güneş ışınlarının verem mikrobunu öldürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Gönüllü, bol güneşli alanların ve temiz havanın hastalığı tamamen yok etmek yerine, en azından hastalığın bulaşma yollarını azalttığını sözlerine ekledi. 

Prof. Dr. Gönüllü, son yıllarda verem hastalığına yakalanma oranları az olsa bile hasta sayılarında artış görüldüğünü söyledi.  

Hastalığın, "çok ilaca dirençli tuberküloz" biçiminde yeni bir boyut kazandığını ve sayısal artmadan ziyade, ``çok ilaca dirençli hastaların`` sayılarının arttığını dile getiren Prof. Dr. Gönüllü, şöyle konuştu:  "Hastalığın standart bir tedavisi vardır. Hastalarda birden fazlailaç kullanılır, ilaç tedavisine özellikle dikkat edilmesi gerekir. Eğer düzgün bir tedavi uygulanırsa bu hastaların hemen hepsi iyileşir.Ama tedavi düzenli verilmeyecek olursa hastalarda ilaçlara karşı direnç gelişir. Direnç geliştiğinde de bu sefer hastayı tedavi edici ilaç bulamamakla karşı karşıya kalıyorsunuz veya bulduğunuz ilaçların yan etkisi çok fazla oluyor. Sayısal artmadan ziyade bu şekildeki hastaların sayısının artmış olması büyük bir tehlike."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!