İlhan ile Timur besteledi Ercüment çaldı Tamer fotoğrafladı

Güncelleme Tarihi:

İlhan ile Timur besteledi Ercüment çaldı Tamer fotoğrafladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2009 00:00

Sarper Semiz, Selanik göçmeni bir ailenin çocuğu. Ud ve ney çalan abisinin etkisiyle müzikle ilgilenmeye başladı. 12 yaşında gitar çalmaya başladı. Sesinin güzel olduğunu lisede arkadaşlarından gelen iltifatlarla keşfetti. İktisadi Ticari İlimler Fakültesi’ne girdi ama fazla dayanamadı, Güzel Sanatlar Akademisi’ne geçti. Ama hayatında hep müzikle ilgilendi.

Haberin Devamı

Müzik kariyerinin başlaması, okulda gitar çalarken Pangaltı Sempati Bar’ın sahibi tarafından keşfedilmesiyle oldu. Burada arkadaşıyla program yapmaya başladı. Kendisini dinleyenlerden biri de Ferhan Şensoy’du. Ortaoyuncular o sırada “Şahları da Vururlar” adlı oyunu sahnelemekteydi. Şensoy, oyuna sahnede canlı müzik yapmalarını teklif etti. 1982’de Melih Kibar ile tanıştı. Böylece reklam müziği işine girdi. Sertab Erener, Candan Erçetin, Cihan Okan ve Seden Gürel’den oluşan kadroyla sayısını hatırlayamadığı kadar cingıl (reklam müziği) seslendirdi. Derken Timur Selçuk, Devekuşu Kabare için yazdığı “Yasaklar” oyununun müziklerindeki erkek sesi olmasını istedi.
EUROVİZYON’DA SONDAN İKİNCİ OLDU
Sarper Semiz’in sesini tüm Türkiye’ye duyurduğu ilk iş, 1989’da katıldığı Eurovision Şarkı Yarışması oldu. Vedat Sakman, Arzu Ece ve Hazal Selçuk’tan oluşan Pan isimli gruba Timur Selçuk’un davetiyle katıldı. “Bana Bana” isimli şarkıları Ankara’da Türkiye elemelerini geçip Lozan’da finale gitti. 5 puanla 22 ülke arasından 21. oldu. “Sonucun önemi yok. Timur Selçuk’la çalışmak bana yeterdi” diyor.
Bodrum’da açtığı Beyaz Ev isimli barda sahneye çıktı, Modern Folk Üçlüsü, Atilla Atasoy, Gündoğarken gibi isimleri ağırladı. Yorum Ajans’ta ajans prodüktörü oldu, reklam filmi çekmeye başladı. 1994’de kendi şirketi Skop Film’i kurdu. En bilinen işlerinden biri Fırat Plastik için çektiği, dillere dolanan “Tut şunun ucunu döşeyelim abi” sloganlı reklam film oldu.
Gece programlarına Baca Bar, Oba, Kalamış Marina gibi mekanlarda  devam etti. Peki bu kadar çevresi varken, bunca yıl neden albüm yapmayı düşünmedi?  “Seninle bir albüm yapmak istiyoruz ama albümde bir iki şarkı arabesk olacak diyorlardı. Bu yüzden kabul etmiyordum. Ben sahnede hep MFÖ, Timur Selçuk, Özdemir Erdoğan gibi müzisyenlerin şarkılarını söylemeyi tercih ettim” diyor.
ALBÜM ŞARKILARINI HAYRANLARI SEÇTİ
Sarper Semiz, 10 yıldır Arnavutköy’deki Eylül Bar’da vokal ve gitarda Onur Mete, klavyede Ercüment Vural, bas gitarda Emre Can, davulda Erhan Seçkin’den kurulu grubuyla sahne alıyor, pazarları Beyoğlu Jazz Stop’ta çalıyor. Artık kemikleşmiş bir hayran kitlesi var. Her hafta sonu krize rağmen masaları dolduruyor. Hayranları onun adına internette fan grupları bile kurdu. Facebook’ta adına açılmış sayfalar var.
Kendi bestelerini yapmaya karar veren Semiz, İlhan Şeşen’in teşvikiyle bir defter edindi. Aklına gelen her şeyi bu deftere not aldı. İlk bestesini üç  yıl önce yaptı.
Şarkılarını sahnede söyledi, dinleyici tepkisine göre albüme alacaklarını aralarından seçti. Evdeki stüdyoda sahne arkadaşı Onur Mete vokal yaptı, Bülent Özdemir gitar çaldı. 11 şarkılık “Sen Oldun” isimli albüme İlhan Şeşen ve Timur Selçuk birer şarkı hediye etti. Fotoğrafları üniversiteden sınıf arkadaşı ünlü moda fotoğrafçısı Tamer Yılmaz çekti. İlk klibi “Keşke” için de kendisi kamera arkasına geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!