İletişim kurmak için birlikte keyif yapın

Güncelleme Tarihi:

İletişim kurmak için birlikte keyif yapın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2013 00:00

Çocuğunuzu yetiştirirken, onunla kurduğunuz iletişim çok önemli.

Haberin Devamı

Bu iletişim, yaşam boyu kurulacağı ilişkilerin temelini oluşturuyor. Hürriyet Aile internet sitesine konuşan Psikolog Eda Gökduman’a göre çocuğu dinlemek, zamanını keyifli ama eğitici bir şekilde değerlendireceği etkinliklere yönlendirmek, sorumluluk vermek ve birlikte keyif yapmak gerekiyor. Öneriler o kadar yerinde ki sizlerle paylaşmalıyım diye düşündüm. İşte tüm ebeveynlerin işine yarayacak doğru iletişimin 13 altın kuralı.
1 Çocuğunuzu iyi dinlemeyi öğrenmelisiniz. Onu dinliyormuş gibi yapmayın, bunu hemen hisseder. Eğer bir işiniz varsa biraz beklemesini ve birazdan onu dinleyeceğinizi ifade edin.
2Onunla konuşurken göz göze olun. Bu onun kendisini önemli hissetmesini sağlar. Onu kucağınıza alabilir ya da onun göz hizasında oturabilirsiniz. Yukarıdan konuşmanız ondan daha güçlü olduğunuz hissi yaratabilir. Söylediklerini anladığınızı belli etmek için onay işaretleri verin.
3 Görüşlerini saygıyla dinleyin. Haksız olsa bile dinlenmeye hakkı vardır. Duygularını, düşüncelerini tanımalı ve özgür bir ortamda söyleme hakkı olduğunu bilmelidir. Kendisini rahatlıkla ifade edebilen bir çocuk kendisine daha çok güvenir.
4 Sorunlarını çözmek için çaba göstermelidir. Zorlandığı anlarda çözümsel davranmayın sadece ona yol gösterin. Çözüm bulabildiğini görsün.
5 Yanlış bir davranış yapmış olsa bile ondan bahsederken öncelikle olumlu olan yönlerini vurgulayın. Bu davranışıyla onu duyduğunuz sevgiden bir şey eksilmediğini hissettirmelisiniz. Olumlulardan sonra olumsuz davranışlarını nedenleri ile vurgulamalı ve çözüm için birlikte yeni kararlar almalısınız.
6 Almış olduğunuz her yeni karar ya da koymuş olduğunuz her kural kararlı ve sürekli bir biçimde uygulanmaya devam edilmelidir. Sağladığınız tutarlılık doğru davranışın yerleşmesini sağlayacaktır.
7 Ona gün içerisinde yaşına uygun sorumluluklar verin. Yerine getirdiği her görev için dönem dönem ona teşekkür etmeyi unutmayın.
8 Gün içerisindeki yapacağı her şey yaşına uygun bir şekilde planlanmalıdır. Ne kadar süre televizyon izleyecek, saat kaçta uyuyacak, oyuncaklarını ne zaman toplayacak vs... Bunun bilincinde olan bir çocuk kendi sınırlarının ve birey olduğunun daha çok farkındadır.
9 Anne ve baba olarak onunla özel rutin aktiviteler planlayın, tiyatro, sergi ve etkinliklere katılın. Birlikte keyif yapın. Düzenli etkinlikler onu mutlu eder, rahatlatır ve ilişkinizi güçlendirir.
10 Onu sevdiğinizi dile getirin. Sevgiyle büyüyen bir çocuk yaşam karşısında çok daha güçlü durur.
11 Söz verdiğiniz şeylerde kesinlikle geri çekilmeyin. Bu onun güvenini zedeler.
12 Ona ait olan sınırları aştığında uyarıda bulunun. Bu uyarılar çocuğu azarlayacak ya da rencide edecek biçimde olmamalıdır. Açıklayıcı bir uyarı, bu davranış sonrasında ondan beklediğiniz davranış biçimi ve kararlı bir tutumla istediğiniz sonucu alabilirsiniz.
13Çocuk yetiştirirken sabırlı olmak ve karşınızdakinin çocuk olduğunu unutmamak çok önemlidir. Sabırlı olmak için kendinize de zaman ayırmalı, yaşamdaki yerinizin ve beklentilerinizin daha fazla farkında olmalısınız. Unutmayın; mutlu anne-babalar daha mutlu çocuklar yetiştirir.

Haberin Devamı


Hayal dünyasını keşfetsin

Haberin Devamı

Hayal dünyası gizli kalmış çocuklar bu güçlerini keşfetmelerini sağlayacak bir yolculuğa çıkıyor. Borusan Contemporary sanat atölyelerinin düzenlediği etkinlikler rehberli müze gezisiyle başlayacak. Etkinlikler 5-27 Ocak günleri arasında sadece hafta sonları yapılıyor. Sihirli Yapraklar, Köpüklü Rölyef, Sihirli Pastel, Hayalleri Dokuyoruz gibi etkinliklerin gerçekleşeceği Keşif Avı Atölyesi’nde bugün ‘Kendi Mekânımızı Tasarlıyoruz’ adlı çalışma yapılacak. Katılım 10 TL. info@borusancontemporary.com sitesinden rezervasyon yaptırmak şart. (212) 393 52 00


Masallarda gezinsin

Bugün 16.30-18.00 saatleri arasında tiyatro oyunu ‘Masallar Diyarı’ Galleria Çocuk Sahnesi’nde sergileniyor. Altınok Tiyatrosu’nun hazırlayıp sunduğu oyun, kitap okumayı çok seven Melissa’nın Sindirella’nın perisinin yardımıyla Masallar Kitabı’na girmesiyle başlıyor. Melissa’nın bu masal yolculuğuna tanık olmak isteyen tüm çocuklar etkinliğe davetli. (212) 352 91 91

Haberin Devamı

Gölge oyunu izlesin ve araştırsın

İstanbul Oyuncak Müzesi’nde bugün ‘Salıncak Gölge Oyunu’ adlı etkinlik düzenlenecek. Karagöz ve Hacivat’ın eğlenceli hikâyesini izlemek isteyen tüm çocuklar davetli. Yarın düzenlenecek olan ‘Fosil Keşif Atölyesi’ etkinliğindeyse çocuklar “Fosil nedir?”, “Neye benzer?”, “Nerede bulunur?” gibi soruların cevaplarını arayacak. (216) 359 45 50-51

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!