İhsan Yılmaz: Mürekkebi Kurumadan

Güncelleme Tarihi:

İhsan Yılmaz: Mürekkebi Kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2008 00:00

Hürrem Erman

İzlenmemiş Bir Yeşilçam Filmi

Rıza Kıraç

Can Yayınları

O hep perdenin arkasında kaldı ama Yeşilçam’ı Yeşilçam yapan birkaç isimden biriydi. Biraz Ediz Hun, biraz İzzet Günay, biraz da Cüneyt Arkın’ın salon filmlerindeki yüzüydü. Kişiliğini böyle tanımlıyor dostları.

Türk sinemasının önde gelen yapımcılarından, tam bir İstanbul beyefendisi, Erman Film’in kurucusu Hürrem Erman.

Selanik Vodina’dan mübadele ile gelip Adapazarı’na yerleşen Mustafa Efendi’nin beş çocuğunun en küçüğüydü Hürrem Erman.

Babalarının ölümünden sonra aile bireyleri çeşitli işler yapsa da Adapazarı’nda açtıkları Erman Sineması asıl gelir kaynaklarıdır.

Daha sonra büyük depremde yerle bir olan salonlarının yerine Saray Sineması’nı açtılar. İstanbul’da önce hukuk, ardından da felsefe okuyan Hürrem Erman’ın ikinci görevi ise sinema salonlarını dolaşıp ilgi göreceğini düşündüğü filmi Adapazarı’na göndermekti.

Sinema dünyasına adımını atması böyle olur efsane yapımcının.

Yapımcılığa aile şirketi olarak başlarlar ve ilk filmleri 1948 yılında çekilen Damga’dır. Asıl çıkışlarını ise 1949 yılında Lütfi Akad’ın çektiği Vurun Kahpeye ile yaparlar. Lütfi Akad şirketin ilk önemli yönetmenlerinden biri, sonra ona Atıf Yılmaz katılıyor. Hıçkırık, Ala Geyik, Suçlu, Karacaoğlan’ın Kara Sevdası’na ve daha birçok filme imza atıyor Yılmaz.

Erman Film’in uzun süre çalıştığı ve Yeşilçam’a damgasını vuran bir diğer yönetmen Hulki Saner ile Bir Demet Yasemen, Tatlı Günah, Maceracılar Kralı ve Acı Aşk gibi filmleri çekti.

Orhan Aksoy şirketin en çok film çeken yönetmenlerinden bir diğeri. Çetin İnanç, Halit Refiğ, Fevzi Tuna, Sefa Önal, Osman F. Seden ve Zeki Alasya gibi pek çok isim Hürrem Film ile sinemamızın külliyatını oluşturan filmlere imza atan yönetmenlerden birkaçı.

Erman Film’in 122 filmlik yapım macerası Müslüm Gürses’li, Ferdi Tayfur’lu arabesk filmleri furyasına kadar devam ediyor.

Tiyatrocular döneminden Yeşilçam’ın kurulup 80’li yıllardaki ölümüne kadar hep işin merkezinde olan bir yapımcının hayatını anlatıyor yazar Rıza Kıraç bu kitapta.

Yani hemen hepimizin hayatı var bu kitapta, çünkü o filmlerle büyüdük hepimiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!