İdrar sorununa kansız çözüm

Güncelleme Tarihi:

İdrar sorununa kansız çözüm
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hormon eksikliği ve yanlış doğumlar 65 yaş üzerindeki kadınlarda idrar tutamama sorununa yol açıyor. Erken teşhis edilen vakalarda, hastalığın ilaç ve egzersizle tedavisi mümkün.

Daha çok 65 yaş üzeri kadınlarda ortaya çıkan ve yaşlılıkla birlikte artan idrar kaçırma hastalığı erken dönemde tanı konulduğunda ameliyata bile gerek kalmadan ilaç ve egzersizle tedavi edilebiliyor.

Bağ dokusu zayıflıyor

Çukurova Üniversitesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı, çoğunlukla 65 yaşını geçen kadınlarda görülen idrar tutamama gibi rahatsızlıkların erken dönemde tanımlanıp tedavi edilmesinin önemini vurguladı. Rahatsızlığın ilerleyen yaşla birlikte arttığına dikkat çeken Kadayıfçı, nedenlerini şöyle sıraladı:

'İdrar tutamama hormon eksikliğine bağlı kadın genital organlarının gevşemesi ve karın içi basıncının artmasına bağlı idrar yolunun baskıda kalması ile ortaya çıkabilir. Çünkü yaşlandıkça bağ dokusu zayıflıyor. Ayrıca, yanlış doğumlar, genital organlarındaki şekil bozukluklarının zamanında doğru tedavi edilmeyip gittikçe tehlikeli bir hale gelmesi sonucunda da ortaya çıkabiliyor.'

Üç türü var

İdrar kaçırmanın idrar tutamama, streste idrar kaçırma ya da acil sıkışma şeklinde üçe ayrıldığına dikkat çeken Kadayıfçı, hastalığın tedavisinin bilinçli yapılması halinde sorunun ortadan kalktığına dikkat çekti.

Kadayıfçı, 'Tedavide önce hastalığın bu üç gruptan hangisine dahil olduğunu anlamak için test yapılıyor. Bu testlerin sonucunda kusur neredeyse bazıları ilaçla, bazıları idmanlar yaparak bazıları ise basitten zora kadar değişen ameliyatlarla tedavi ediliyor' dedi. ANKA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!