GeriKelebek İçiniz ısınsın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İçiniz ısınsın

Her ne kadar yazın hazırlanan usulleri de olsa, soğuyan havalarla daha bir hayatımıza giriverir çorbalar. Hangimiz dışarda uzun ve ıslak bir gün geçirdikten sonra üzerinde dumanı tüten bir çorbanın hayalini kurmayız. Beraberinde kimi zaman taze köy ekmeği kimi zamansa zeytinyağı ve sarımsakla fırınlanmış ekmekle yenilen çorba kendi başına bir öğün bile olabilir.

Lezzetin birinci şartı her zaman taze ve mevsiminde malzeme kullanmaktır ama dilerseniz ekleyeceğiniz süt, krema, baharatlar veya zaman zaman bakliyat ve tatlılar çorbaları daha da lezzetli ve besleyici hale getirecektir.

Benim şimdi vereceğim iki reçeteyi mutlaka deneyim, eminim beğeneceksiniz.

KURU FASÜLYE ÇORBASI

225 gr kuru fasulye

1 adet beyaz soğan (kıyılmış)

2 büyük diş sarmısak (ezilmiş)

1 kereviz sapı (ince doğranmış)

taze kekik, maydonoz, biberiye

1 defne yaprağı

4 çorba kaşığı zeytinyağı

Yarım limon suyu, tuz ve taze çekilmiş karabiber.

Akşamdan fasülyeyi ıslatın. Pişireceğiniz zaman 2 çorba kaşığı zeytinyağını kızdırın, soğan ve sarmısağı yakmadan kavurun. Fasülyeleri ve kalan tüm baharatları ekleyin. Bu aşamada tuzu eklemeyin. Tavuk suyunu da ekledikten sonra orta ateşte 1 buçuk saat kapağı kapaılı olarak pişirin.

Son olarak tüm malzemeyi blendırdan geçirin, servise hazır olduğunuzda kalan iki çorba kaşığı zeytinyağını,tuzu ve limonu ekleyin. Bu çorbayı dilerseniz zeytinyağında kavrulmuş ve karamalize edilmiş soğan ve tavada yağsız kıtır pişirilmiş pastırma ile yiyebilirsiniz.

FIRINLANMIŞ BALKABAĞI ÇORBASI

VE ÜZERİNDE ERİTİLMİŞ PEYNİR

1 buçuk kg balkabağı (soyulmuş ve dilimlenmiş)

1 adet beyaz soğan

850 ml. sebze veya tavuk suyu

425 ml süt

25 gr tereyağı

müskat

tuz ve taze çekilmiş biber

Üzerine 150 gr taze kaşar veya gravyer peyniri (küp kesilmiş)

75 gr rendelenmiş taze kaşar veya gravyer

10 kaşık taze krema

isteğinize göre kruton

maydanoz

Bal kabaklarını bir kaşık yağda haşlayıp 240 derecelik fırında 25-30 dakika ya da yumuşayana dek pişirin. Soğanı incecik kıyın ve terayağında orta ateşte 15-20 dakika, yanmamasına dikkat ederek pişirin. Piştikten sonra tavuk suyu ve sütü soğanlara ekleyin ve hafif ateşte kaynama noktasına gelinceye kadar pişirin. Ilınmış balkabaklarını ve müskatı ekleyin ve orta ateşte 15-20 dakika pişirin.

Pişen tüm malzemeyi el mikseri veya blendırda püre haline getirin, tuz ve biberini ayarlayın. Son olarak küp kesilmiş peyniri ekleyin ve çorba tabaklarına koyun. Üzerini krema, renklendirilmiş peynir ve kıyılmış maydanozla kaplayabilirsiniz.

Hazır meze

Türk mutfak kültüründe en sevilen yemekler arasında yer alan meze, özellikle Akdeniz ve Ortadoğu mutfağının iştah açıcı geleneksel lezzetleridir. Artemis Gıda'nın bir süredir Meziz adıyla piyasaya sunduğu hazır mezeler, tamamen doğal ve taze malzemelerden el değmeden hazırlanıp, pratik ve sağlıklı ambalajlarda tüketiciye ulaştırılıyor.

Meziz'in birbirinden lezzetli beş çeşidi var:

Meziz Amerikan Salatası, sağlıklı, hafif ve düşük kalorili olması için yoğurtlu mayonesle hazırlanıyor.

Meziz İsotlu Acılı Ezme, taze bahçe dometesi ve biberleri ile Urfa'nın meşhur isotuyla hazırlanıyor.

Meziz Patlıcan Salatası, taze bahçe patlıcanları geleneksel lezzetlerini koruması amacıyla annelerimizin usülüyle közlenerek hazırlanıyor.

Meziz Yoğurtlu Patlıcan Salatası, alevde közlenmiş patlıcanların hafifliği kaybolmaması için az yağlı yoğurtla hazırlanıyor.

Meziz Mercimek Köftesi, Urfa'nın geleneksel ve lezzeti tartışılmaz tarifine, kıvamında acısıyla meşhur isot da katılarak hazırlanıyor.

Bitcoin ve Ethereum ne kadar?

Bitcoin ve Ethereum ne kadar?

False