Tahtın vârisi kim olsun?

Güncelleme Tarihi:

Tahtın vârisi kim olsun
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2019 08:30

Geçen salı günü Ahmet Hakan köşesinde ‘Veliahtını İlan Etmesi Gereken 10 Ünlü Kişi’yi seçti. Listede İlber Ortaylı, Fatih Terim, Atillâ Dorsay, Hıncal Uluç, Nuri Bilge Ceylan, Bülent Ersoy gibi ikonlaşmış isimler vardı. Biz de bu önermeden yola çıkarak kültür ve spor tarihimize damga vuran bazı isimleri tek tek arayıp veliahtlarını sorduk. Cevapsız bırakanlar yerine ise bu konuda yorum yapacak ‘bilirkişiler’den yardım istedik. Aslında Ahmet Hakan’ın söz ettiği mesele, ‘usta-çırak’ ilişkisi. Yani unutulmakta olan bir ‘geleneksel yapı’nın yeniden hatırlanması… Belki de ‘modern zamanlar’ın öldürdüğü bir ilişki biçimi. Sayfaya taşıdığımız görüşler vasıtasıyla amacımız sizleri bu konuda tatlı bir ‘pazar muhabbeti’ne ortak etmek. İşte kültür dünyamızı hareketlendirecek liste...

Haberin Devamı

 MÜZİK ELEŞTİRMENİ NAİM DİLMENER, BÜLENT ERSOY  İÇİN YAZDI

 Tarkan’ın cilvesi, Hande’nin kostümleri, Kenan’ın sahnesi, Cem’in sesi tek kişide toplanırsa...

 ‘Nevi şahsına münhasır’ diye nitelenmeyi gerçekten hak edenlerdendir Bülent Ersoy. Çok güçlü bir ses, tamamıyla kendine özgü bir vokal tarzı, sahnelerin gökte arayıp bulamadığı bir renk zenginliği... Kendi alanında hakikaten TEK! Tarkan’ın cilvesini, Demet Akalın’ın sahnedeki hareketliliğini, Aleyna Tilki’nin popülerliğini, Kenan Doğulu’nun sahneden seyirciyle kurduğu sağlam bağı, Hande Yener’in gösterişli sahne kostümlerini, Cem Adrian’ın sesini tek bir kişide toplayabilseydik, Ersoy’un veliahdını bulabilirdik belki. Bir de her daim aykırı ve radikal bir akıl/kafa elbette. Çokça da cesaret... İyice zorlaştı değil mi? Eh, Bülent Ersoy bu!

Haberin Devamı

 Nuri Bilge Ceylan: Son derece güçlü ve etkileyici sinemalarıyla genç bir kuşak geliyor

 Böyle bir soru karşısında net bir isim vermek bana çok doğru gelmiyor. Zaten verebileceğim bir isim, adlarını saymadığım diğer genç arkadaşlara haksızlık olur. Şunu söyleyebilirim: Son derece güçlü ve etkileyici sinemalarıyla genç bir kuşak geliyor; onları izliyor, beğeniyor ve takdir ediyorum. Kısacası bu dilleri ve üslupları son derece güçlü genç kuşak göz önüne alındığında, sinemamızın geleceği açısından umut dolu olduğumu belirtmek isterim.

Tahtın vârisi kim olsun

SİNEMA YAZARI UĞUR VARDAN, NURİ BİLGE CEYLAN İÇİN YAZDI

Bayrağı devralacak isim Emin Alper

 Ahmet Hakan’ın listesinde Nuri Bilge’yi görünce bir grup eleştirmen, kurduğumuz ‘konsorsiyum’da ‘veliaht’ın kim olabileceğine dair fikir yürüttük. ‘Veliaht’, tanımı gereği öncelikle gençliği kapsıyor ama öte yandan bir ‘iz sürümü’ anlamına da geliyor. Malum, sinemamızda ‘usta-çırak’ ilişkisi uzun süredir suskun. Nuri Bilge özelinde konuşursak, eleştirmen topluluğumuz cevap hakkını Emin Alper yönünde kullandı. Alper, artık orta yaş sınırları dahilinde ama Nuri Bilge’den bayrağı devralacak öncelikli isim gibi duruyor.

Haberin Devamı

Tahtın vârisi kim olsun

 

Hıncal Uluç:  Benimle birlikte Hıncal Uluç türü gazetecilik sona erecek

 Yerime bir veliaht göstermem zor. Benimle birlikte Hıncal Uluç türü gazetecilik sona erecek diye düşünüyorum. Bu kanıya da şöyle vardım: Gittiğim, gezip dolaştığım yerlerde benden başka gazeteci göremiyorum...

Tahtın vârisi kim olsun

 Atillâ Dorsay: Seçimim kuşkusuz Uğur Vardan

 Ahmet Hakan’ın yazısı ciddiyeti olan bir yaklaşım mıydı, yoksa Hakan’vari bir hınzırlık mı? Tam bilemiyorum! Ama tüm iyimserliğimi takınarak, bunu büyük bir kompliman sayacak ve o 10 kişi arasında olmaktan onur duyduğumu düşüneceğim. ‘Veliaht’a gelince... Sinema yazarlığının şu hazan mevsiminde, günlük basında eleştirinin giderek yok olduğu ve dergilerin art arda kapandığı bir dönemde bunu yapmakta zorlanıyorum. Yine de seçimim kuşkusuz Uğur Vardan olacak. ‘Amiral gemi’de olmanın ve kendisine verilen yerin tüm avantajlarını kullanarak, filmlere bilgi ve sevgiyle, geniş bir kapsama çabasıyla yaklaşıyor. Hep aynı görüşte olmasak da (bakınız, son Oscar tahminleri) bu işin, okurları olabildiğince sinemaya gitmeye teşvik olan temel misyonunu gayet iyi yerine getiriyor.

Haberin Devamı

Tahtın vârisi kim olsun

 İlber Ortaylı: İstediğimiz gibi Osmanlıca öğrendiler

 Galatasaray Üniversitesi’nde Dr. Fatma Gül Karagöz ve Mülkiye’de Prof. Dr. Taşansu Türker var. Onları bıraktık biz geride. İstediğimiz gibi Osmanlıca öğrendiler. Taşansu, Moskova’da doktora yaptı. Fatma, Galatasaray’ı bitiren bir hukukçu, Bilkent’te Halil Hoca’nın (İnalcık) yanında master yaptı, sonra da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde doktorasını tamamladı. Osmanlıca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca biliyor. Daha gençler... İleride çok eser verirlerse okursunuz.

Tahtın vârisi kim olsun

Fatma Gül Karagöz - Taşansu Türker

Haberin Devamı

 SPOR YAZARI UĞUR MELEKE, FATİH TERİM İÇİN YAZDI

 Belki Emre Belözoğlu aday olabilir

 Fatih Terim ülkenin son 50 yılına damga vurmuş, futbol tarihini değiştirmiş biri. Asla net bir veliahdının olabileceğini düşünemiyorum çünkü dünyanın en kendine özgü insanlarından biri. Ama teknik direktör olarak tahtına belki Emre Belözoğlu aday olabilir. Süper bir futbol kariyeri, güçlü ‘aura’sı var. Yabancı lisan biliyor, lider özellikli. Teknik direktörlüğü seçerse iyi bir kariyer yapacak vasıfları taşıyor.

Tahtın vârisi kim olsun

 HÜRRİYET KÜLTÜR SANAT MÜDÜRÜ İHSAN YILMAZ, ORHAN PAMUK İÇİN YAZDI

 Anahtar kelimeler İstanbul, dönem, derinlik ve içselleştirme

Haberin Devamı

 Kurguladığı atmosfer ve İstanbul’u katmanlarına inerek anlatmasıyla Murat Gülsoy. Yine İstanbul’la bağlantı kurarak dönem anlatımıyla Burhan Sönmez. Türkiye’nin belli zamanlarını sosyopolitik atmosferini kurarak vermesiyle Orhan Pamuk’a yakın duran Ayfer Tunç. Ele aldığı konuyu derinleştirmesi ve içselleştirmesiyle de Şule Gürbüz...

Tahtın vârisi kim olsun

Ahmet Hakan’ın  listesinde kimler vardı?

  1. İlber Ortaylı
  2. Fatih Terim
  3. Canan Karatay
  4. Atillâ Dorsay
  5. Cübbeli Ahmet
  6. Hıncal Uluç
  7. Bülent Ersoy
  8. Orhan Pamuk
  9. Osman Müftüoğlu
  10. Nuri Bilge Ceylan
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!