Sıcak, daha da sıcak olacak... Güneş ışınlarına dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Sıcak, daha da sıcak olacak... Güneş ışınlarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2022 07:00

Sıcaklık şimdiden mevsim normallerinin üzerinde hissediliyor. Havaların ısınması nem artışına bağlı olarak vücut ısımızı arttırıyor ve metabolizmamız bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenleri uzmanlara sorduk: “Belirti olmasa bile kan basıncınızı ölçün, yaşlılarda düşük tansiyon da sorun yaratır. Güneş koruyucu kreminizde ve güneş gözlüklerinizde hem UVB hem de UVA koruması olmalı...”

Haberin Devamı

‘Su en çok beynimize lazım’
Doç. Dr. Ramazan Sarı
Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı

*Öğle saatlerinde güneş dik açıyla gelir. Öğle sıcağında beyin sağlığı açısından güneş altında durmayın.
*Su bütün organlardan daha fazla beyin için önemli. Sıcak havalarda yeterince sıvı alınmadığı zaman beyin ve diğer organlar güneşten daha fazla zarar görür.
*Herhangi bir zorunluluk yoksa güneşte kalmayın. Özellikle hipertansiyon, kolesterol gibi sistemik hastalığı olanlar güneşten kaçınmalı.

Sıcak, daha da sıcak olacak... Güneş ışınlarına dikkat

‘Tansiyonunuzu takip edin’
Prof. Dr. Tekin Akpolat
Nefroloji uzmanı

*Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla damarların genişlemesi, aşırı terlemeye bağlı tuz kaybı gibi nedenlerle kan basıncı düşebilir. Yürüyüş ve yüzme de yüksek giden tansiyonun düşmesine neden olabilir. Tansiyon düşüklüğü özellikle yaşlılarda sorun çıkarabilir. Yazın tansiyonun ölçülmesi, takip edilmesi bu nedenle çok önemlidir. Belirti olmasa bile kan basıncınızı ölçün. Bazen düşük tansiyon bayılana kadar belirti vermeyebilir.
*Su içemeyen alternatif sıvıları tercih edebilir. Ancak meyve suları ve şekerli içecekler fazla içilmemeli. Şeker hastalarında veya çocuklarda ilave problem yaratabilir. Tuzlu ayran da kalp veya yüksek tansiyon hastalarında sorun yaratabilir.

Haberin Devamı

Sıcak, daha da sıcak olacak... Güneş ışınlarına dikkat

‘Cildinizin kızarmasına izin vermeyin!’
Doç. Dr. Nazan Yılmaz
Dermatoloji uzmanı

*Ozon tabakasında oluşan incelme sonucu güneş ışınları yeryüzünü daha çok etkiliyor. Buna bağlı yanıklar, deri kanseri, ışığa bağlı alerjik hastalıklar ve cilt yaşlanması riski artıyor. Bu nedenle özellikle yaz aylarında güneşten bilinçli şekilde korunun.
*Her gün en az 30 koruma faktörüne sahip güneş koruyucu krem kullanın. Kreminiz hem UVB hem de UVA için koruyucu olmalı. Ürünün üzerinde UVB koruması için SPF değerine, UVA koruması için IPD değerine bakın. Açık tenli, sarışınlar, kızıllar yüksek koruma faktörlü krem kullanmalı.
*Güneş koruyucu kremleri çıkmadan 20 dakika önce sürün, 2 saatte bir tekrarlayın. Kremler suya dayanıklı ve sivilce oluşmasını engellemek için su bazlı olmalı. Deniz kenarı veya havuz başında krem her saat yenilenmeli.
*Güneş ışınlarının en güçlü olduğu 10.00-16.00 saatlerinde güneş altında durmayın. Su, kum ve kar güneş ışınlarını yansıtır. Cildinizin kızarmasına izin vermeyin.
*Güneş altında geçirilen sürede şapka takın, tişört giyin ve gözlük kullanın. Güneş gözlüklerinin camı UVA ve UVB filtreli olmalı.

Haberin Devamı

Sıcak, daha da sıcak olacak... Güneş ışınlarına dikkat

‘Serinleten yemekler yiyin’
Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu
Kardiyoloji uzmanı
*Soğuk hava vücuttaki ısıyı atmanın en pratik yoludur. Evde klimanız yoksa bir vantilatör de size yardımcı olabilir. Soğuk duş ya da nemli soğuk bir bezle kolunuza ve bacaklarınıza kompres yapabilirsiniz.
*Her saat başı bir bardak su için. Eğer bilinen kalp yetmezliğiniz varsa ne kadar su içmeniz gerektiğini kendi doktorunuzla konuşun. Kafeinli ve alkollü içecek içmeyin. Şekerli ve gazlı içecekler de bağırsaklardan su emilimini azalttığı için önerilmiyor.
*Öğünlerinizde vücudunuzu serinletecek ve sıvı gıdalar tercih edin. Soğuk çorba, salata ve kararında meyve hem sizi serin tutar hem de fazladan sıvı almanıza yardımcı olur. Sindirimi zor, yağlı yemeklerden uzak durun.
*Açık renk ve ince kıyafetler giyin. Açık renk güneş ışınlarını yansıtır.

Haberin Devamı

Sıcak, daha da sıcak olacak... Güneş ışınlarına dikkat

‘Sıcaktan öte nem miktarı önemli’
Dr. Öğr. Gör. Eren Eroğlu
Check-up ve sağlıklı yaşam uzmanı

*Açık havada yürüyüş ya da egzersiz için sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edin. Kalp, tansiyon ve şeker hastaları hekimlerine danışarak egzersiz yapabilir.
*Hem parlak ışıktan hem de güneşten korunun. Parlak güneş ışığı retina üzerinde tahribat yapabilir, dolayısıyla açık havada spor yaparken güneş gözlüğü ve geniş kenarlı şapkalar takın.
*Yazın nemle birlikte sıcaklık daha fazla hissedilir. Dolayısıyla sıcak çarpmaları daha fazla görülür. Yüksek ateş, baş ağrısı, nabız hızında ve solunum sayısında artma, tansiyon düşüklüğü, aşırı yorgunluk, bitkinlik hali gibi belirtiler, güneş çarpmasından olabilir. Tedbir alın.
*Egzersizden yaklaşık 4 saat önce iki bardak; 2 saat içinde bir bardak daha su için. Egzersiz sırasında her 15-20 dakikada bir, suyunuzdan birkaç yudum alın.

Haberin Devamı

Sıcak, daha da sıcak olacak... Güneş ışınlarına dikkat

Güneş kremi seçerken nelere özen göstermeliyiz?
Dr. ecz. Metin Uyar
Hürriyet Ekler yazarı, fitoterapi bilim uzmanı

*Güneş koruyucu kullanmak ne kadar kritikse doğru güneş koruyucu ürün seçimi de o kadar önemli. Her cilt tipinin ayrışan ihtiyaçlarına özel farklı güneş koruyucu içerikleri var.
*İleri yaştakiler, iki yaşına kadar olan bebekler, hamileler, kanser hastaları, atopik (alerjiye yatkın) cilt tipine sahip olanlar ve kimyasal filtrelere alerjisi olanlar çinko oksit ve titanyum dioksit gibi mineral filtreli koruyucuları tercih edebilir.
*Tnosorb S, tinosorb M, tinosorb A2B, uvinul T150 ve uvinil A Plus gibi örneklerini verebileceğimiz bu filtreler, mineral filtrelerde olduğu gibi ciltten emilmeden etki gösteriyor. Bunların endokrin bozucu (hormonal dengeyi bozan) etkilerine rastlanmamış olması olumlu bir diğer özelliği. Ancak güneş koruyucuların deniz ekolojisine olumsuz etkileri olabildiği de güncel araştırmalarla ortaya konan bir gerçek. Oktinoksat, oksibenzon, 4-MBC gibi kimyasal filtreler deniz ekosistemine zarar veren filtrelerden bazıları. Üzerinde ‘Ocean Care, ‘Respect Marine Life’, ‘Ocean Respect’ gibi logolara dikkat edin.
*Biliminsanları hem çevreyi hem de cildimizi güneşten koruyacak bitkileri araştırıyor. Yazlık bölgelerde karşımıza çıkan üzüm asması (Vitis vinifera) o mucizevi bitkilerden biri… Bu bitkiyle krem yapma araştırmaları sürüyor.
*Ne kadar uzun süre korunmak istiyorsanız o kadar yüksek SPF (güneşten korunma derecesi) değeri olan ürün kullanmalısınız.
Unutmayın ki SPF değerinin yükselmesi daha çok değil, daha uzun süre korunduğunuz anlamına geliyor.
*Cildinizde güneşe bağlı kırışıklıklara ve alerjilere karşı da korunmak istiyorsanız, alacağınız güneş koruyucu ürünün üzerinde UVA ışınlarına karşı koruyucu olduğunu gösteren ibare bulunmasına dikkat edin.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!