Sağımız solumuz salmonella

Güncelleme Tarihi:

Sağımız solumuz salmonella
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 23, 2025 07:00

Hijyen kurallarına uymadan hazırlanan her gıdanın sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri var. Son dönemde salmonella vakalarını sık duyar olduk. Bu bakteriden kendimizi koruyabilmek için 4 soru ve cevapta onu tanıyalım.

Haberin Devamı

Çikolatada, Antep fıstığında, yumurtada, tavukta, ette veya süt ürünlerinde salmonella bakterisine rastlanabiliyor. Ve bu bakteri sonu ölüme varabilecek şekilde sağlığımızı tehdit ediyor. Örneğin geçen ay İzmir’de, 60 yaşındaki Servet Polat yediği kumpir nedeniyle hayatını kaybetti. DHA’nın haberine göre İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kumpiri satan işletmedeki yiyeceklerde salmonella bakterisi olduğunu tespit etti. Acıbadem Ataşehir Hastanesi enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümünden Prof. Dr. Süda Tekin ve Academic Hospital iç hastalıkları uzmanı Dr. Türkan Özer’le salmonellanın ne olduğunu ve dikkat etmemiz gerekenleri konuştuk.

Bakteriyi aldığımızı nasıl anlarız?

‘HALSİZLİK, ATEŞ, BULANTI, KARIN KRAMPLARI...’

- Salmonella (salmonelloz) bağırsak yolunu etkileyen bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu bakteri tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaÅŸar ve dışkı yoluyla atılır. Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra halsizlik, ishal, ateÅŸ (38 derece ve üzeri), bulantı, kusma, baÅŸ aÄŸrısı ve karın krampları ÅŸeklinde belirtiler ortaya çıkar. Genellikle hastalık 4-7 gün sürer ve çoÄŸu kiÅŸi tedavi olmadan iyileÅŸir. Bazı durumlarda ishal hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ÅŸiddetli olabilir. YaÅŸlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kiÅŸilerde hastalık daha ciddi seyreder.Â
(Prof. Dr. Süda Tekin)

Haberin Devamı

- Salmonella 2 bine yakın alt tipi olan bakteridir. En sık gördüğümüz, tifo ve paratifo adını verdiğimiz bağırsak enfeksiyonlarıyla seyreder. Zaman zaman salgınlara da neden olabilir. (Dr. Türkan Özer)

Nasıl bulaşıyor?

‘İNSANDAN İNSANA DA GEÇER’

- İçme suyunun yeterince klorlanmaması, kontamine olmuş suyun içilmesi, salmonella taşıyan yumurta, et ve süt ürünlerinin yenmesi, hasta kümes hayvanlarıyla temas edilmesi yoluyla bulaşır. Bazen de hasta kişilerden diğer insanlara geçebilir. Bu yüzden tükettiğimiz gıdalara çok dikkat etmemiz gerekir.
(Dr. Türkan Özer)

Korunmak için neler yapabiliriz?

 

Haberin Devamı

‘SİRKE VE SODA İŞE YARAMAZ’

- Güvenliğinden emin olmadığımız besinleri yememeli, gıdaların ambalajlarını ve son tüketim tarihlerini iyi kontrol etmeliyiz.Gıdalara temas eden yüzeyleri etkin şekilde  temizlemeli ve ellerimizi sık sık yıkamalıyız. Yüzeylerdeki salmonellayı yok etmek için sağlık kurumlarında ve gıda sanayisinde özellikle dikkatli olmak gerekir. Ancak sirke ve soda işe yaramaz. Özellikle et, yumurta içeren gıdaların iyi pişirilmesi, uzun süre saklanacaksa dondurulması gerekir. (Prof. Dr. Süda Tekin)

- Pastörize edilmemiş süt ve peynir kullanmamalı, sebze ve  meyveleri iyi yıkamalı, gıdaları iyi pişirmeliyiz. Evcil hayvanlara temastan sonra hijyene uymak da önemli. (Dr. Türkan Özer)

Haberin Devamı

Hangi gıdalarda dikkatli olmalıyız?

 

‘BİTKİLERDE DE OLABİLİR’

- Salmonella bakterisi özellikle kümes hayvanları ve çiğ yumurtadan kaynaklanır. Kırmızı et, et ürünleri, kontamine süt, krema, dondurma ve kabuklu deniz ürünleri de insanların enfekte olmasına neden olabilir. Hayvan gübresi kullanılarak veya fekal içerikli (dışkı karışmış) suyla yetiştirilen, iyi temizlenmeyen birçok bitkisel gıda da enfeksiyona neden olur. (Prof. Dr. Süda Tekin)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!