Objektife yansıyan dünya halleri

Güncelleme Tarihi:

Objektife yansıyan dünya halleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2022 07:00

The Nature Conservancy (TNC) 2022 Küresel Fotoğraf Yarışması’nın kazananları belli oldu. 196 farklı ülke ve bölgeden 100 binden fazla başvuru alan yarışmada en iyi fotoğraflar altı kategoride belirlendi. Büyük ödülün sahibiyse, ‘Dallanmak’ isimli fotoğrafıyla Çin’den Li Ping oldu.

Haberin Devamı

Büyük ödül

Dallanmak...

Objektife yansıyan dünya halleri

Bir otoyolun her iki tarafında, yağmur suyu erozyonunun oluşturduğu oluklar, Güneybatı Çin’de özerk bir bölge olan Tibet’te bir ağaç gibi yayılıyor. Fotoğrafın sahibiyse Çin’den Li Ping.

Doğa ve İnsan

Dinlenme...

Objektife yansıyan dünya halleri

Fotoğraf Janusz Jurek tarafından Yunanistan’da çekilmiş. Jurek fotoğraf için “Büyük bir fabrikanın binaları denize kadar geliyor. İnsanlar sahilden faydalanamıyor. Benim için basit, sıradan bir sahne ama çok sembolik” diyor.

İklim

Esmiyor...

Haberin Devamı

Objektife yansıyan dünya halleri

‘Kertenkeleler ve Yel Değirmenleri’ isimli fotoğraf Hindistanlı fotoğrafçı Sandesh Kadur’a ait. Fotoğraftaki kertenkele ‘Sarada süperba’, bölgesinde nöbet tutuyor. Kertenkele, en büyük rüzgâr çiftliklerinden birinin olduğu Satara bölgesindeki Chalkewadi Platosu’nda fotoğraflanmış.

Bitkiler ve Mantarlar

Ormandaki hayalet

Objektife yansıyan dünya halleri

Ürkütücü yeşil parıltısı nedeniyle hayalet mantarlar olarak adlandırılan bu biyolüminesan mantarların bilimsel adı ‘Omphalotus nidiformis’. Avustralya’daki bazı ormanlarda yaşıyor. Avustralyalı fotoğrafçı Callie Chee “Uzaktan parlıyorlardı! Ve o kadar çoklardı ki küçük bir büyülü peri ülkesi gibi görünüyordu” diye anlatıyor hikâyesini.

Peyzaj

Kışa merhaba

Objektife yansıyan dünya halleri

İspanya’dan Francisco González’e ait, manzara dalında birincilik kazanan fotoğraf Navarra’daki Adi Dağı’nın yamacını gösteriyor.

Yaban Hayatı

Haberin Devamı

Morani ve arkadaşı

Objektife yansıyan dünya halleri

Fotoğrafı Birleşik Krallık’tan Anup Shah, Kenya’daki Maasai Mara’da çekmiş. Bir zamanları sürüyü yöneten yaşlı aslan, sürünün genç bireylerinden biriyle yan yana...

Su

Nehir akar, yolunu bulur

Objektife yansıyan dünya halleri

Buzul nehri Thjórsá, İzlanda’nın en uzunu... Denizle birleşirken oluşturduğu yol ve taşıdığı tortunun ortaya çıkardığı görüntüyü ABD’den Kristin Wright çekti.

Dikkat! Ayı çıkabilir

Tüneldeki ayı, köye inen ayı ve dahası... Ne oldu da ayılarımız yerleşimlere iner oldu?

Objektife yansıyan dünya halleri

Geçen günlerde KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve National Geographic kâşifi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu’yla Kars’ın Sarıkamış Ormanları’na gidip ayıların izini sürmüşken kendisine bu soruyu yönelttim. Özetle şunları söyledi: “Ayıların yağ depolamak için son günleri. Ormanlarda yiyecek az. Uykuya yatmadan önce son fırsatları. Bu nedenle ayı-insan karşılaşmasının en yoğun olduğu günlerdeyiz.”
Peki, istemeden ve ani bir şekilde bir ayıyla karşı karşıya gelirsek ne yapmalıyız? Şekercioğlu bunu da
üç maddede anlatıyor:
* Öncelikle ormanlık ve dağlık alanlarda gürültü çıkara çıkara yürüyün. Siz ona yaklaşmadan o sizi duyar, uzaklaşır.
* Diyelim ki her şeye rağmen karşı karşıya geldiniz, o zaman ellerinizi, kollarınızı kaldırıp kendinizi büyük göstererek ve çığlıklar atıp bağırarak bekleyin. Asla sırtınızı dönmeyin.
* Eğer saldırı gerçekleşirse ağaca çıkmak da kaçmak da çok güç. Hem iyi tırmanıcılar hem de iyi koşucular. Bunun yerine yapılması gereken, enseyi ellerle kapatıp cenin pozisyonunda yerde kapanarak, kıpırdamadan hareketsiz beklemek.

BAKMADAN GEÇME!