Ne kadar kuş, o kadar mutluluk

Güncelleme Tarihi:

Ne kadar kuş, o kadar mutluluk
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2019 08:30

Balkonunuza, bahçenize güzel bir ‘kuş lokantası’ hazırlayarak onları doyurmak karşılığında, cıvıltılarıyla uyanıp gün boyu şarkılarını dinleyebilirsiniz. Güzellikleri ve neşelendirici etkileri de cabası. Üstelik sahneye çıkacaklar arasında kuşların Zeki Müren’i sakadan, Sezen Aksu’su minik serçeye kadar yok yok... Kendinizi kuşlar kadar hafiflemiş hissedeceksiniz.

Haberin Devamı

Doğanın en hareketli olduğu günlerdeyiz. Bir yandan çiçekler açıyor, bahar dalları güzelliklerini sergiliyor, diğer yandansa biz çok farkında olmasak da birçok canlı tatlı bir telaş içinde göç yolculuğu hazırlıkları yapıyor. Kışı geçirmek için gelenlerin gitme, yine kışı geçirmek için gidenlerin ise geri gelme zamanı bugünler. Gidene ‘güle güle’ gelene ise ‘merhaba’ demenin tam vakti. Söz konusu kuşlar olunca bunun en güzel ve etkili yöntemi ise kuş yuvası ya da beslenme istasyonu kurmak. Uzun yoldan geleceklere can olacak bu beslenme noktaları gidenlere ise güç ve kuvvet olarak destek verecek. Kuş evlerini satın alabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz. Beslenme noktası kurmak ise çok daha kolay. Gözünüzde büyümesin: Kuşların yiyeceklerini bıraktığınız yer bir portakal kabuğu da olabilir, herhangi bir pet şişe ya da teneke kutu da. Yuva yapmak ise biraz daha zahmetli ama bir o kadar da keyifli. İsterseniz bir marangoza da yuva yaptırabilirsiniz.

Hangi kuş
ne yer?
Kuşları beslemek sadece bir doğa tecrübesi değildir, aynı zamanda türleri tanımamıza da aracı olur. Pek çok kuşsever, ilk olarak kuş yemliklerindeki kuşları gözlemleyerek başlamıştır işe. Peki neler kuş yemi olarak uygundur? Ve acaba hangi yem hangi
kuş içindir?

Ne kadar kuş, o kadar mutluluk


Aman dikkat, çok hassaslar!
◊ İşe, kuş evi için etrafınızı gözlemleyerek başlayın. Bunu yapmak misafirleriniz için en uygun beslenme noktasını seçmenizi kolaylaştıracak.
◊ Evi kedilerin ulaşamayacağı açıklık bir alana yerleştirmelisiniz. Kuşların geleni gideni rahatça görebilmelerinde fayda var.
◊ Ev, yağmurdan ya da kardan korunaklı olursa, cazibesi de artar. Balkonun tavanı da iş görür tabii ama bahçedeki uygun ağaç dalları daha doğal bir ortam sunar.
◊ Diğer önemli bir nokta da hijyen. Kanatlı dostlarımız bu konuda bizim olduğumuzdan daha hassas. Yağışlı günlerde eğer yemler ıslanırsa mutlaka değiştirin çünkü küf ve mantar riski doğurur.
◊ Parazit ve yosuna karşı önlem olarak, kuşların banyo yapacağı kabın kendisi ve içindeki su da temiz tutulmalı. Bu arada kabın derinliği 3 santimi geçmezse banyo daha keyifli olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!