Mayıs senfonisine kulak verin

Güncelleme Tarihi:

Mayıs senfonisine kulak verin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2021 07:00

Göçmen kuş türlerimizin tamamına yakını bu ay ülkemize ulaştı, yuva yerlerini seçmeye başladı. Sarıasmalar, arıkuşları, ötleğenler, çalıbülbülleri, ak mukallitler... Adeta şarkılarıyla parkları, ovaları, ormanları, nehir boylarını şenlendiren kuşlar sizi de bu eşsiz senfoniye davet ediyor.

Haberin Devamı

Sarıasma göz alıcı renkleriyle kavaklıkların, yaprak döken ormanların sesiyken, arı kuşları ovaları, kumulları, nehir boylarını şenlendiriyor. Sazlıklarda kamışçınlar, parklarda ve ağaçlıklarda ak mukallitlerin sesleri duyuluyor. Kirazkuşu çalılıkların; kara başlı kirazkuşuysa açık alanların korosuna katıldı. Yerine göre bülbüller, baştankaralar, ispinozlar da bu koronun vazgeçilmez sanatçıları. Tüm kuşlar şarkılarıyla bahar senfonisindeki yerlerini almışken Doğa Derneği ve uzmanların verdiği bilgiler ışığında sizlerle bu kuşları nerede dinleyebileceğinizi paylaşalım istedik. Onları izlemek de en az dinlemek kadar keyifli olacağından, yanınızda bir dürbün, bir de rehber kitabın bulunmasında fayda var.

BAHÇELERİN ASSOLİSTİ

Mayıs senfonisine kulak verin

Haberin Devamı

Çalıbülbülü: Afrika’nın Sahraaltı bölgelerinden, Doğu Afrika’dan, Hindistan dolaylarından geldi. Akdeniz, Ege ve Marmara’nın hemen hemen her yerinde çalılık araziler, meyve bahçeleri, üzüm bağları ve zeytin bahçelerinde eşinin ilgisini çekebilmek için şakımaya başladı. 

ŞARKICILARIN EN RENKLİSİ

Mayıs senfonisine kulak verin

Arıkuşu: Orta ve Güney Afrika’daki topraklardan geliyor. Türkiye’de pekçok ilin semalarında bugünlerde süzülüyor. Özellikle insan faaliyetinin az olduğu yerlerde, tellerde, uçan böcekleri kolay bulabileceği sulak alanların yakınlarında görebilirsiniz. 

DÜET YAPANLARI VAR

Mayıs senfonisine kulak verin

Sarıasma: Kışı Sahraaltı Afrika’da, kıtanın ortasında ve güneyinde geçiren sarıasma şarkı söylemeden duramayan türlerden. Öyle ki bazen iki tanesinin bir araya gelip düet yaptığı dahi oluyor. Yaprak döken ormanlarda, büyük ağaçlı park ve bahçelerde görmek mümkün. Yeter ki bulunduğunuz yer çok yüksekte olmasın. 

Haberin Devamı

PARK GAZİNOSU SUNAR...

Mayıs senfonisine kulak verin

Ak mukallit: Orta ve Doğu Afrika’dan ve Arap Yarımadası’nın güneybatısından geliyor. Türkiye’de Güney ve Doğu Anadolu’nun bazı illeri hariç hemen hemen her yerde görüp bu kuşun ötüşünü dinlemek mümkün. Ağaçlık arazide, park ve bahçelerde görmek mümkün olsa da en çok yakınında su olan yerleri seviyor. 

KENDİSİ DE ÖTÜŞÜ DE GÜZEL

Mayıs senfonisine kulak verin

Karabaşlı kirazkuşu: Hindistan’dan geliyor. Türkiye genelinde ağaçsı bitki topluluklarının olduğu açık alanlarda, bozkırlarda, meyve bahçelerinde ve tarım arazilerinde görmek mümkün. Üreme döneminde, yani bugünlerde, yuvasının bulunduğu bölgede çok farklı ötüşlerle yüksek bir noktadan gün boyu kulağa hoş gelen şarkılar söylüyor.  

Haberin Devamı

ŞEHİR SEMALARININ ŞEN SESİ

Mayıs senfonisine kulak verin

Ebabil: Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin bazı illeri hariç Türkiye’nin her yerinde görülebilen oldukça yaygın bir tür. Geliş yolculuğunda Afrika’dan binlerce kilometre yol kat ediyor. Ama mesafe onun için sorun değil. Havada uyuyabiliyor. Şehir semalarında gruplar oluşturup sürekli öterek birbirini kovalayan ebabilleri izlemek için gökyüzüne bakmanız yeterli.  

SAHNESİ DUT AĞACI

Mayıs senfonisine kulak verin

Alasığırcık: Pembemsi göğsünden tanıyabilirsiniz. Mayısın son iki haftasında Türkiye’nin her yerinden görülebiliyor. Dut tiryakisi olduğundan dut kuşu olarak da biliniyor. Onu görmek ve şarkısını dinlemek istiyorsanız bir dut ağacının altına oturun. İlginçtir ki alasığırcıklar sonbahar göçünde Türkiye’ye uğramıyor. 

Haberin Devamı

AĞIZ DOLUSU ŞAKIMA

Mayıs senfonisine kulak verin

Karabaşlı ötleğen: Güney Avrupa ve Afrika’da kışlayıp baharda yolunu ülkemize düşürenlerden. Güney ve Doğu Anadolu’nun bazı illeri hariç tüm Türkiye’de görülebilir. Onun nağmeli şarkılarını dinlemek isterseniz ormanlar, park ve bahçeler en uygun mekanlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!