Tarık Tolunay'dan İstanbul'a bir güzelleme

Güncelleme Tarihi:

Tarık Tolunaydan İstanbula bir güzelleme
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2017 15:30

Çizer Tarık Tolunay’ın beş yılda yaptığı illüstratif İstanbul Tarihi Yarımada haritasının (Fractal İstanbul) görselleri, bu hafta sosyal medyada yayıldı ve çok ilgi çekti. Tolunay ile kafasındaki ve gözünün önündeki iki İstanbul’u konuştuk.

Haberin Devamı

Aşk-nefret
ilişkisi var

“Ben de tesadüfen gördüm. Aslında biraz daha sonra açıklayacaktım. Baktım çıktı, artık ben de koydum. Bu biraz da benim yaptığım işin güzelliğinden ziyade temanın İstanbul olmasından. Burası herkesin bir kişisel hikâyesinin, bir alıp veremediğinin olduğu, aşk-nefret ilişkisi içerisinde bulunduğu bir şehir. Son dönemde bir de ‘İstanbul’a kim ihanet etti’ tartışmaları var ya... İçine ettiğimiz konusunda hemfikiriz de kimse suçu üstlenmiyor, ona da biraz tercüman oldu belki. İnsanlar böyle şeylerde hep ‘şehri korusaydık nasıl olurdu’yu görüyor, onu beğeniyor. Yoksa şu andaki haline baktın mı için sıkılıyor, hiç estetik değil. Bir güzelleme yaptım ben İstanbul’a, o da insanların istediği İstanbul’a denk düştü.”

Tarık Tolunaydan İstanbula bir güzelleme

Haberin Devamı

Ahırkapı Feneri

Binlerce kare fotoğraf çektim
“Gırgır, Cağaloğlu’ndaydı. Kumkapı ve Cankurtaran üzerinden yürüyerek gider, Erol Taş’ın kahvesinde bir çay içerdim. O yollardan yüzlerce kere geçtim. O görüntüler aklımda birikti. Bunu bir şekilde çizmem lazım noktasına geldim. 2000 yılında binlerce kare fotoğraf çektim.”

Leonardo kalksa gelse, Floransa’da evini bulur
“Leonardo Da Vinci bugün kalksa gelse, Floransa’da evini bulur. Sen bir hafta evden çıkma, sokak komple değişiyor. Siena’da kaldırım taşları var, 600 yıllık. Adam akıl edemiyor mu Çin’den granit getirmeyi? Vandalın kelime anlamı, kültür ve sanat eserlerini yıkan, bunların değerini bilmeyen kimse. Bunu devlet eliyle yapıyorsun. Sultanahmet Camii de AKM de senin tarihin. Merdivenin bir basamağını kaldırmış oluyorsun. Öyle merdiven olmaz. İstanbul’un tarihi, dünyanın en önemli şehirlerinden eskiye dayanıyor. Bu trilyon dolara bile alınabilecek, inşa edilebilecek bir değer değil.”

Tarık Tolunaydan İstanbula bir güzelleme

Çocuğuma miras bırakacaktım
Benim amacım kent kültürüne bir tuz tanesi atmaktı. Bunları düşünüp buralardan beslenip bu haritayı yaptım. Yoksa ticari bir amacım yoktu. Kendi duvarıma asıp çocuğuma miras olarak bıraksam yeterliydi. Sağ olsunlar insanlar ilgi gösterdiler. Önü açık şu anda, daha büyük bir kadraja ulaşacak. Aralık başında açılacak bir karma sergide yerini alacak.

Haberin Devamı

KİMDİR?
1970 İstanbul doğumlu. Çizmeye Oğul Aral yönetimindeki Gırgır’da başladı. Çeşitli gazete ve dergiler için karikatür ve illüstrasyonlar çiziyor. Son olarak Cumhuriyet ve Nuriye Gülmen-Semih Özakça davalarını takip etmiş ve mahkeme salonundan kesitler aktarmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!