GüneÅŸ yoksa balık, mantar, yumurta var

Güncelleme Tarihi:

Güneş yoksa balık, mantar, yumurta var
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 02, 2025 07:00

D vitamini kemik hastalıklarının önlenmesinden bağışıklığın güçlenmesine vücudumuzda önemli rol oynuyor. En önemli kaynağı güneş olsa da özellikle kış aylarında besinlerle de D vitamini alımımızı arttırmak mümkün.

Haberin Devamı

Güneşten aldığımız yararlı etkilerin hayli düştüğü bir mevsimdeyiz. Güneş ışığının azlığı, D vitamini üretimi için vücudun ihtiyacı olan ultraviyole B (UVB) ışınlarının cilde ulaşmasını engelliyor. Kış aylarında güneşin açısı daha düşük olduğundan bu ışınlar yeterince güçlü olamıyor ve vücut D vitamini üretemez hale geliyor. Kışın kapalı alanlarda ya da kapalı kıyafetlerle vakit geçirmemiz de güneş ışığından alacağımız yararı sınırlıyor. Ancak unutmayalım ki; en önemli kaynağı güneş olsa da besinlerle de D vitami alımını arttırmak mümkün.

D vitamini vücudumuzda birçok farklı fonksiyon için kullanılır. Kemiklerin en önemli yapıtaşlarından olan kalsiyumun emilimi için gereklidir. Sinir sistemi kas fonksiyonunda ve vücut direncinin korunmasında önemli bir rol oynar.

Haberin Devamı

YAŞLA İHTİYAÇ ARTIYOR

D vitamini eksikliği toplumumuzda sık görülüyor. Yaş ilerledikçe ihtiyaç duyulan miktar da artıyor. Güneş kremini fazla kullanma, gebelik, güneş ışığına az maruz kalma, dışarıda kısıtlı zaman geçirme, kapalı kıyafetler, kış mevsimi, bronz ten rengi, yetersiz beslenme, besin desteği kullanmama ve obezite gibi durumlarda D vitamini eksikliğiyle daha çok karşılaşılır. Bu arada kadınlarda eksikliğine daha sık rastlanır.

D vitamini eksikliğinin önlenmesi için en iyi yol, doğal güneş ışığı takviyesi. Saat 10.00-15.00 arası ve günde 15-30 dakika olacak şekilde güneşe çıkmak gerekiyor. Yapılan çalışmalar diyetle alınan D vitamininin yetersiz olduğunu ve doktor kontrolünde D vitamini takviyesi alınması gerektiğini gösteriyor.

 HANGÄ° BESÄ°NLERDE VAR?Â

Yağlı balıklar: Somon, uskumru, sardalya ve ton balığı aynı zamanda omega-3 yağ asitleri bakımından da zenginler. Kalp ve kemik sağlığına destek olur ve vücutta iltihaplanmayı azaltıcı etki gösterirler.

Yumurta sarısı: Güneş ışığına maruz kalmış tavukların yumurtaları daha fazla D vitamini içerir. Ayrıca içerdiği lütein ve zeaksantin gibi antioksidanlar, yaşa bağlı göz hastalıklarının riskini azaltmada yardımcıdır. Trans yağlar veya işlenmiş maddeler içermediğinden dengeli tüketildiğinde kolesterol seviyelerini de düzenler.

Haberin Devamı

D vitaminiyle zenginleştirilmiş gıdalar: Süt, portakal suyu ve yulaf gibi gıdalar D vitaminiyle güçlendirilir. Bu ürünler, güneş ışığından yeterince faydalanamayan kişiler için iyi bir alternatif olabilir.

Mantarlar: UV ışığına maruz bırakıldıklarında D vitamini üretirler. Shiitake ve maitake mantarları yüksek D vitamini içerir. Mantarlarda aynı zamanda güçlü antioksidanlar vardır.

Fortifiye edilmiş bitkisel sütler: Laktoz intoleransı olanlar için badem ve soya sütü gibi bitkisel sütler iyi birer alternatif olabilir. Bu sütler genellikle D vitaminiyle zenginleştirilmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!