Çok zor fark ediliyor, görme kaybına yol açıyor

Güncelleme Tarihi:

Çok zor fark ediliyor, görme kaybına yol açıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 09, 2025 07:00

Glokom, halk arasında bilinen adıyla göz tansiyonu, fark edilmeden ilerleyebilen kalıcı görme kaybına sebep olan ciddi bir hastalık. 12 Mart Dünya Glokom Günü’ne yaklaşırken bu hastalıkla ilgili bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.

Haberin Devamı

Göz içi basıncın artmasıyla optik sinirin zarar görmesi glokoma neden oluyor. Tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına yol açabilir. Belirti vermeden ilerlediği için ileri evrede farkına varılıyor. Bu da tedavi seçeneklerini sınırlıyor. Dünyada milyonlarca insanı etkileyen glokom, erken teşhis edildiğinde kontrol altına alınabiliyor. 12 Mart Dünya Glokom Günü vesilesiyle, glokom hakkında merak ettiklerimizi  doktorlara sorduk. 

Belirtileri neler?

Erken evrelerde genellikle bir belirti ve bulgu olmuyor. Baş ve göz çevresinde ağrı, bulanık görme, gözlerde dolgunluk hissi gibi belirtiler hissedilebiliyor. Genellikle hasar oluştuğunda fark ediliyor.

Nasıl teşhis edilir?

Genellikle başka bir nedenle yapılan göz muayenesi esnasında, göz içi basınç artışı, göz tansiyonu geliştiğini gösteriyor. Ancak sadece göz içi basıncın artışı tanı konulması için yeterli değil.

Haberin Devamı

Ne derece yaygın?

Glokom körlüklerin en sık görülmesinin ikinci sebebi. Tüm yaşlarda glokom sıklığının yüzde 2 olduğu düşünülüyor. Yaşla beraber sıklığı artıyor. 2050 yılında glokom sıklığının üç kat artması bekleniyor.

Neye dikkat etmeli?

Glokomu olan kişilerin bazı ilaçları almaları göz tansiyonunu yükseltebilir. Doğru beslenme, düzenli spor yapmak, ayrıca sigara ve alkol gibi sağlığa zararlı alışkanlıklardan uzak durmak da önemli.

Neler artışa sebep olur?

Göz tansiyonunu etkileyen faktörler arasında kısmen de olsa hipertansiyon sayılabilir. Kalp ve damar sağlığı açısından beslenme ve spor kadar sigara içmemek risk artışını önlemek için kritik.

Risk grupları kimler?

60 yaÅŸ üzeri kiÅŸilerde, yüksek hipertansiyonu olanlarda ve ailede glokom geçmiÅŸi varsa risk daha yüksek. Ä°nce kornea, yüksek miyop, steroid kullanımı, göz yaralanması gibi durumlar da  riski arttırıyor.ÂTeÅŸhiste göz tansiyonu ölçümü yeterli mi?

Glokom teşhisinde göz tansiyonu ölçümüyle birlikte kornea kalınlığı, görme alanı ve optik sinir lif kalınlığının OCT (göz tomografisi) ile takibi gerekir.

Genetik faktörler önemli mi?

Açık açılı glokomda özellikle birinci dereceden akrabaların glokomlu olması hastalığın aile üyelerinde görülme olasılığını yedi kat arttırıyor. Ailede glokom hastası olanlar her yıl  kontrol yaptırmalı.

Haberin Devamı

Tedavi yöntemleri neler?

Önce göz içi basıncını düşüren damlalar kullanılır. İlaçla göz tansiyonu normal sınırlara çekilebilirse hasta ömür boyu ilaç kullanır. İlaç tedavisi etkili olmazsa lazer ya da cerrahi yöntemlere başvurulabilir.

Tedavi edilmezse ne olur?

Göz tansiyonu yükseldikçe gözde kör noktalar oluşur, görme alanı daralır, ileri dönemde tünel görme (boru içinden) dediğimiz çevre görmenin tamamen kaybı ortaya çıkar.Son evrede körlüğe neden olur.

Katkıda bulunanlar

Göz hastalıkları uzmanları Dr. Feride Pınar
Doğru ve Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz

BAKMADAN GEÇME!