‘Ankara’nın kuşları da...’

Güncelleme Tarihi:

‘Ankara’nın kuşları da...’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2020 07:00

Başkentin çevresindeki Çöl Gölü, Mogan Gölü, Kızılcahamam Ormanları, Kavaklı Dağı, İnözü Vadisi, Sarıyar Barajı, Beynam Ormanı ve Nallıhan Kuş Cenneti yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Simurg Kuş Yuvası Derneği’nden Cem Orkun Kıraç, kentte Türkiye’deki 482 türden yaklaşık 350’sinin görülebildiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Doğal tatlısu gölleri, baraj gölleri, sazlıklar, ormanlar, kayalıklar, stepler, hatta Tuz Gölü’nün bir kısmı... Başkentimiz tüm bunlarla kuşlara çok farklı yaşam ortamları sunuyor. Simurg Kuş Yuvası Derneği ve Ankara Kuş Gözlem Topluluğu kurucu üyesi Cem Orkun Kıraç, soğukların başlaması ve kar yağışıyla birlikte birçok yeni türün de şehre indiğine dikkat çekiyor ve “Bugünlerde şehrin parklarında ve çevresinde birçok kuş türünü görüp seslerini dinlemek mümkün” diyor.

DANS EDEN BULUT

‘Ankara’nın kuşları da...’

Sığırcık: Havalar soğumaya başladığında onların da Ankara semalarındaki dansı başlıyor. Bazen şehir içindeki bir ağaçta toplansalar da onların sürüler halinde bir araya geldikleri asıl yer gökyüzü. Akşama doğru binlercesini hatta on binlercesini bir arada hareket ediyorken görmek mümkün.

Haberin Devamı

SERÇELERİN EN TOMBİŞİ

‘Ankara’nın kuşları da...’

Ağaç serçesi: Bildiğimiz serçeden biraz daha farklı olarak hem azıcık daha tombul hem de beyaz yanaklarında belirgin siyah benleri var. Bugünlerde Ankara’daki her çalılık ve ağaçlık alan onun arzı endam ettiği yerler.

YERİNDE DURMAYAN YARAMAZ

‘Ankara’nın kuşları da...’

Çalıkuşu: Kozalaklı ağaçlar ve bodur çalılar çalıkuşunun en çok sevdiği yerler. Onu görmek zor değil çünkü zaten yerinde duramayan kıpır kıpır bir kuş. Ankara’nın yeşilliği bol parkları ve üniversite kampüsleri bugünlerin ideal gözlem noktaları.

ANKARA’NIN TÜM SULAK ALANLARINDA

‘Ankara’nın kuşları da...’

Bıyıklı baştankara: Ankara sınırları içinde bu türü Kazan’da, Mogan Gölü’nde ve Eymir Gölü’nde görmek mümkün. Rengi soluk turuncu-kirli sarı, kuyruğunun kenarları beyaz olan bıyıklı baştankaranın adından da anlaşılacağı üzere sarkık duran siyah bıyıkları var. Onları sazlar arasında zıplarken görebilirsiniz.

Haberin Devamı

TÜRÜNÜN EN BÜYÜĞÜ

‘Ankara’nın kuşları da...’

Büyük ağaçkakan: Adından da anlaşılacağı gibi ağaçkakanların en büyüğü… İlk bakışta kargayla karıştırılsa da sivri kuyruğu ve kafa yapısıyla kolayca ayırt edilebilir. Onları havaların soğuduğu bugünlerde uzun, yetişkin gövdeli, ibreli ağaçlarda görmek mümkün.

ŞİMDİ ŞEHRE İNME VAKTİ

‘Ankara’nın kuşları da...’

Dağ kuyruksallayanı: İsmindeki dağa bakmayın, kışın o da şehirlere inenlerden… Sırtı zeytin yeşili, ensesiyle boynunun arkası külrengi, gözünün üzerindeki çizgiyle çenesi beyaz, başı, boynunun yanları ve karnı kükürt sarısı, kanatları kahvemsi siyah bu kuşu görmek için sulak alanların etrafına bakmanız gerekiyor.

Haberin Devamı

KAR YAĞDIĞINDA AÇIKLIĞA BAKIN

‘Ankara’nın kuşları da...’

Tarla ardıcı: Tarlalar, açık alanlar, çalılıklar, ormanlar ve parklarda görülür. Özellikle kar yağdığı zaman kar örtüsünün olmadığı açık alanlara bakmak onu görmek için yeterli. Ankara’nın bütün parklarında onlarla karşılaşabilirsiniz.

KISA KISA...

Bir zamanlar çoktular, artık neredeyse yoklar

‘Ankara’nın kuşları da...’

Krefeld Entomoloji Topluluğu’nun Almanya’nın farklı doğa rezervlerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, aralarında arı ve kelebeklerin de bulunduğu Almanya’nın uçan böcek nüfusu son 25 yılda yüzde 75 oranında azaldı. Uçan böcekler hem polen taşıyıcı hem de besin zincirinin bir parçası olarak dünya ekosisteminde kritik öneme sahip. Öte yandan, uçan böceklerin sayısının azalması, bu böceklerle beslenen kuşlar ve diğer hayvan türlerini de etkileyerek besin zincirinde bir domino etkisi yaratabilir. Çalışmada, iklim değişikliğinin ve tarım uygulamalarıyla böcek ilaçlarının bu yok oluşun temel nedenleri olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

26 büyük ovaya koruma

‘Ankara’nın kuşları da...’

Cumhurbaşkanlığı, ovaları koruma altına aldı. ‘Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı’, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovalar, ‘büyük ova koruma alanı’ olarak belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!