Yeni yılın şahane yumurtaları

Güncelleme Tarihi:

Yeni yılın şahane yumurtaları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2015 01:11

Krallar gibi kahvaltı, prensler gibi öğlen yemeği, fakirler gibi akşam yemeği... Dönüp dolaşıp neredeyse bütün diyetisyenlerin anlaştığı nokta bu. Doğanın bize bahşettiği inanılmaz kahvaltıyla hafta sonunu sevdiklerimizle paylaştığımız, nasıl başladıysak öyle devam eden huzurlu, mutlu, çok güzel bir yıl olmasını diliyorum.

Haberin Devamı

KAYMAKLI ÇIRPILMIŞ YUMURTA (NAM-I DİĞER SCRAMBLED)

* Sahanın içine bir tatlı kaşığı tereyağı koyun.
* Dört adet yumurtayı bir kapta çırpın. Tereyağı çok kızmadan tavanın etrafında gezdirin ki yapışmasını engellesin.
* Bu sırada birer fiske silme tuz ve karabiberi ekleyin.
* Yumurtaları, tavanın altı sertleştikçe, tercihen şimşir tahta spatulayla, yoksa silikon spatulayla kenara doğru sürükleyin. Tava sıcak olduğundan bunu yapar yapmaz tavada bir başka yöne doğru hemen tekrarlamanız gerekecek. (Ocak kısık ateşte olmalı, çırpılmış yumurta yavaş yapılmalı). Bu işlem çırpılmış yumurtanın en önemli aşaması. Böylelikle cıvık ama pişmiş olacak.
* Bu sırada tepeleme bir çorba kaşığı lüle kaymağı da içine ekleyip devam edin. Kaymak tamamen eriyip karıştığında çırpılmış yumurta hazır olacak.
* Tarife biraz daha heyecan katmak isterseniz, karışıma frenksoğanı veya taze kişniş saplarını da ince ince doğrayarak ekleyebilirsiniz.
* Kızarmış ekmeğe biraz zeytinyağı döküp üzerine çırpılmış yumurta, bir parça da rozbif koyarsanız ‘yeme de yanında yat’ kıvamına gelir.

Haberin Devamı

SİMİTTE KURU ETLİ YUMURTA

Yeni yılın şahane yumurtaları


Bu tarif benim en ama en çok sevdiğim yumurta tarifim. Kendisine ‘mükemmel sabah kahvaltısı yumurtası’ diyorum çünkü bir kahvaltıdan isteyebileceğim her şeyi bana her bir lokmasında veriyor.

* Simiti yatay olarak ikiye bölün. (Biz tek tarif için sadece üst kısmını kullanacağız, kalabalıksanız ikinci bir sahanda diğer parçayı da yapabilirsiniz.)
* Sahana bir tatlı kaşığı tereyağı koyun. Üzerine iki dilim kurutulmuş eti, tadını ve tütsüsünü vermesi için gezdirin. Ardından çıkartıp kenara alın.
* Simiti hafif çıtırdaması için, iç kısmı altta kalacak şekilde tavaya yerleştirin. Bu şekilde bir dakika ısınsa yeterli olur.
* İki yumurtayı, beyazlarını ve sarılarını ayırarak kırın. Bunun amacı her diliminde yumurtanın sarısının güzelliğini beyazı ile birlikte tadabilmek; sarısının yumuşak ve akıcı olup, beyazının çıtır çıtır olması.
* Simitin ortasına önce yumurta beyazını ekleyin. En fazla bir dakikada saydamlaşıp pişecektir. Üzerine bir kapak örtebilirsiniz, böylece altı çıtır üstü de pişmiş olacak.
* Döker dökmez simiti üstünden bastırın ki dışarı taşmasın. Sonra yumurta sarısını da ekleyip, parçalanmış kuru eti de yerleştirin. Bu aşamada altını kısın.
* Servis etmeden hemen önce birkaç yaprak maydanoz, tuz, karabiber ve kırmızı toz biber ile lezzetlendirin.

Haberin Devamı

BAZLAMADA HARDALLI POŞE YUMURTA

Yeni yılın şahane yumurtaları


* Bir tavada iki çorba kaşığı tereyağını eritin.
* Bir adet yumurtanın sarısını bir kaba alın ve içine bir çorba kaşığı hardal ekleyip, el blender’ı ile çırpmaya başlayın.
* Tavadaki erimiş tereyağını azar azar, sanki ip gibi sosa akıtın ve çırpmaya devam edin. Aynı mayonez yapar gibi, sos tereyağı ile birleştikçe kabarmaya başlayacak. Arada yağı eklemeyi kesip, çırpmaya devam edin ki yumurta kesilmesin.
* Sos kıvam almaya başlayınca sırasıyla bir çay kaşığı taneli hardal, bir tatlı kaşığı limon suyu, yarım çay kaşığı karabiber ve tuz ekleyin.
* Bazlama ekmeğini enine ikiye bölün ve iç tarafına tereyağı sürüp ister fırında ister tavada hafif kızartın.
* Yumurtaları pişirmek için ise çılbırdan tanıdığımız bir yöntem uygulayacağız. Tencereye kettle’dan sıcak su koyun ve içine elma sirkesi ekleyip, kaynayan suya yavaşça yumurtayı kırın. Bir seferde iki yumurta kırmak rahat olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken şey yumurtalara nazik davranıp, suya mümkün olduğu kadar yakın ve yavaşça bırakmanız. Yumurta bir iki dakikada haşlanacak. Amacımız yumurtanın beyazını pişirmek ama sarısını mümkün olduğu kadar cıvık bırakmak.
* Hazırladığınız sosu eşit olarak bölüp ekmeklerin üzerine sürün ve 16 yaprak yedikule marulunu pay ederek yerleştirin. Üzerlerine yumurtaları koyup, yarım çay kaşığı toz kırmızıbiber, ince ince dilimlediğiniz bir adet arnavutbiberi, bir iki dal taze kekik, tuz ve karabiber serperek süsleyin.

Haberin Devamı

REFİKACA MANTARLI FRİTATAMTIRAK

Yeni yılın şahane yumurtaları


* Öncelikle dört adet yumurtanın sarısını beyazından ayırın. Yumurta aklarını ister elle, ister mikserin yavaş devrinde yaklaşık bir buçuk dakika çırpın. (Yumurtalar olduğunda kendilerini bırakıp, köpürmeye başlarlar. Yeterince çırptığınızı böyle de anlayabilirsiniz.)
* Bu aşamada 100 gram labne ekleyin ve tekrar çırpın. Karışım birbirine iyice geçince yumurtaların sarısını ve birer çay kaşığı tuz ve karabiberi de ekleyip, son bir kez beraber çırpın.
* Beş adet mantarı ince dilimler halinde, üç adet ince yeşil biberi verev olacak şekilde, bir adet soğanı da piyazlık doğrayın. Fırına girebilen bir sahanı ocağa alıp, üç çorba kaşığı zeytinyağı koyun ve sırasıyla soğanı, mantarı ve son olarak biberleri dört-beş dakika kavurun.
* Sonra bu malzemeleri kenara alın ve hazırladığınız yumurtalı karışımı tavaya ekleyin. Tavanın kenarlarının da yağlı olmasına dikkat edin; aksi takdirde yumurtanız kenarlara yapışacaktır.
* Kavurduğunuz sebzeleri de ekleyin ve tavanın altını kısın. Kenarından altına doğru hafif bir kahverengilik görünceye kadar tavada bekletin.
* Bu sırada karışımın üzerine 50 gram kadar kolot peynirini (eriyebilen herhangi bir peynir, taze kaşar veya dil de olur) soyacak yardımıyla tıraşlayın ve tavayla birlikte, önceden 210 derecede ısıttığınız fırının ızgarasında, en üstün bir alt rafında, kapağını açmadan, yaklaşık 10-15 dakika üzeri renk alana kadar pişirin. Çıkarıp, anında yiyin.

 

BAKMADAN GEÇME!