Mutfağınızı mini bir kahveciye dönüştürün

Güncelleme Tarihi:

Mutfağınızı mini bir kahveciye dönüştürün
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2020 07:00

Herkes kendi kahvesini kendi yapıyor, sosyal medya da kahve tarifleriyle dolup taşıyor. ‘Barista olma yolunda’ daha da gelişelim diye işin uzmanlarına danıştık, pratik kahve tariflerini derledik.

Haberin Devamı

Uyanır uyanmaz, lezzetli bir öğünün ardından ya da uzun sohbetlerin eşlikçisi olarak... Kahve günlük hayatımızın her anında bizimle. Evde geçirdiğimiz bugünlerde kahve yapımı konusunda da yeteneklerimizi geliştiriyoruz. Herkes kendi tarifini ve sunumunu hazırlıyor, sevdikleriyle paylaşıyor. Ancak yine de öğreneceklerimiz var. Evde hangi demleme yöntemini kullanıyorsanız kullanın kahve yapımındaki dört temel unsura dikkat etmeniz önemli. Daha sonra baristaların tariflerini denemeye başlayabilirsiniz...

Oran: Doğru kahve ve su oranı ideal bir kahve için çok önemli.
Öğütme: Hangi demleme yöntemini kullanacaksanız, çekirdeği ona göre öğütmelisiniz.
Su: Bir fincan kahvenin yaklaşık yüzde 98’i su! Bu nedenle ya damacana ya şişelenmiş ya da dinlendirilmiş su kullanmalısınız.
Tazelik: Eğer mükemmel bir fincan kahve deneyimi yaşamak istiyorsanız kahvenizi oksijen, ısı, ışık ve nemden uzak tutmanız gerekiyor.

Haberin Devamı

Mutfağınızı mini bir kahveciye dönüştürün

BALLI VE ÇOK ‘TATLI’
Miellatte (Gürkan Kumak)

MALZEMELER

45 ml kahve
Bir yemek kaşığı süzme bal
200 ml sıcak süt
1 çay kaşığı toz tarçın (pekmez de eklenebilir)

HAZIRLANIŞI

Bardağınızın en altına bir kaşık süzme bal koyarak başlıyoruz. Balın üzerine kahveyi ekliyoruz, espresso makineniz varsa iki shot espresso kullanabilirsiniz. Yoksa filtre kahveyle de deneyebilirsiniz. Bal ve kahvenin üzerine 200 ml sıcak süt ekleyin. Süt sıcaklığı 60-70 derece olmalı. Son olarak bir çay kaşığı toz tarçın ilave edin.

Mutfağınızı mini bir kahveciye dönüştürün

SERİNLETEN LEZZET
Einspanner (Metin Benbasat)

MALZEMELER

20 gr espresso
180 ml su
100 gr krema
10 gr şeker
1 çay kaşığı kakao
Buz

Bu tarifin ismi ilhamını Viyana’nın 19’uncu yüzyıldaki at arabalarından alıyor: Einspanner. 20 gr espressoyu ‘moka pot’un orta haznesine koyun ve alt hazneye 100 ml su ekleyin. Kahveniz hazır olurken ayrı bir kapta 100 gr krema ve 10 gr şekeri çırpın. Bardağınıza kahvenizi koyun, 80 ml su ve buz ekleyip karıştırın. Ardından yavaş yavaş kremayı döküp üzerine kakao serpin.

Haberin Devamı

Mutfağınızı mini bir kahveciye dönüştürün

AROMA SEVENLERE
Tarçınlı kahve (Serhat Türker)

MALZEMELER

2 tatlı kaşığı kahve
3 tane tarçın çubuğu
Su

HAZIRLANIŞI

French press için ideal su sıcaklığı 92-95 derece arasıdır. Suyu kaynattıktan sonra 10-20 saniye beklenirse bu sıcaklığa ulaşılır. İki kişilik servis için iki fincan su, iki tepeleme tatlı kaşığı kahveyle tercihe göre iki veya üç tarçın çubuğu french press’e koyulur. Toz tarçın da kullanılabilir fakat filtreden geçebileceği için kahvenin tadı acılaşır. 4 ya da 5 dakikalık demlenme süresinden sonra kahvenizi servis edebilirsiniz.

Mutfağınızı mini bir kahveciye dönüştürün

Haberin Devamı

MEŞHUR ‘TİKTOK’ KAHVESİ
Dalgona (Berk Urul)

MALZEMELER

2 çorba kaşığı hazır (instant) kahve
2 çorba kaşığı esmer tozşeker (beyaz şeker de olur)
2 çorba kaşığı sıcak su
3/4 su bardağı süt
5-6 küp buz

HAZIRLANIŞI

Bir kâseye kahve, şeker ve suyu alıp mikser yardımıyla (yoksa minik bir çırpma teliyle) karışımımız macun kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Çırpma işlemi bittiğinde su bardağına buzlarımızı alıp sütümüzü ekliyoruz. Sütün üstüne bir kaşık yardımıyla kahvemizi düz bir zemin elde edecek şekilde koyuyoruz. Kahvemiz hazır!

Buz gibi ve sağlıklı  Rafine şekersiz karamel aromalı kahve (Billur Saatçi)

MALZEMELER

Dört küp buz
120 ml Hindistan cevizi sütü
Duble espresso
10 ml karamel şurubu

HAZIRLANIŞI

Büyük bir bardağa dört küp buz, üzerine 14 gr duble espresso ve 120 ml soğuk sütü ekleyin. Laktoz intoleransı olanlar Hindistan cevizi ya da badem sütü koyabilir.
Karamel şurubunu evde kolayca hazırlayabilmek için dört çorba kaşığı Hindistan cevizi kreması ve 1.5 çorba kaşığı üzüm pekmezine ihtiyacınız olacak. Her iki malzemeyi ocakta kısık ateşte eritip karamel rengini alana dek çırpma teli ile çırpın. Soğuk kahvenizin üzerine damak zevkinize göre karamel şurubunu ekleyin.

Haberin Devamı

Mutfağınızı mini bir kahveciye dönüştürün

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!