GeriHürriyet Cumartesi Bildiğiniz ‘patates’lere hiç benzemez!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bildiğiniz ‘patates’lere hiç benzemez!

Bildiğiniz ‘patates’lere hiç benzemez!
Abone Olgoogle-news

Tatlı patates A vitamini açısından çok zengin. Hem cilde hem de gözlere iyi geliyor. Üstelik tam zamanı! Ünlü şeflerden sebzenin lezzetini katlayacak tarifler aldık. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya da bize yararlarını anlattı. Yoksa siz hâlâ yemeklerde annenizin patateslerini mi kullanıyorsunuz?

SAĞLIKLI BİR ÖĞÜN
Narlı tatlı patates salatası
Şef Çiğdem Seferoğlu
(6 KİŞİLİK)

Bildiğiniz ‘patates’lere hiç benzemez

NE LAZIM?

  • 3-4 tatlı patates
  • 1 adet taneleri ayıklanmış nar
  • 1 demet kuzukulağı
  • 1 su bardağı kıyılmış ceviz
  • 1 çay bardağı haşlanmış firik
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 adet misket limon
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

NASIL YAPARIM?

  • Patatesleri soyup, küp küp doğrayıp tuz ve biraz zeytinyağıyla yağlı kâğıt serili fırın tepsisine koyun.
  • Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.
  • Bir çay bardağı firiği haşlayın ve süzün (Firik yerine, bulgur veya karabuğday da kullanılabilir).
  • 1 demet kuzukulağını (roka da olabilir) yıkayıp doğrayın.
  • Fırınladığınız patatesleri, haşlayıp süzdüğünüz firiği, doğradığınız kuzukulağını, ince kıyılmış ceviz içini ve ayıklanmış narı genişçe bir kapta karıştırın.
  • Misket limonun önce kabuğunu rendeleyip suyunu sıkın. Ardından zeytinyağı, nar ekşisi ve tuzu da ekleyip çırparak bir sos hazırlayın.
  • Sosu ekleyerek salatayı servis edin.

ÇOK PRATİK
Tatlı patates ve pancar aioli
Şef İdil Yazar
(2 KİŞİLİK)

Bildiğiniz ‘patates’lere hiç benzemez

NE LAZIM?

  • 3 adet tatlı patates
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • 4 adet haşlanmış pancar (hazır satılanlardan olabilir)
  • 2 diş sarımsak
  • 2 dal taze kekik
  • 1 dal biberiye
  • 1 yemek kaşığı mayonez

NASIL YAPARIM?

  • Patatesleri elma dilim doğrayın.
  • Zeytinyağı, sarımsak tozu, tuz, karabiber ve zeytinyağıyla harmanlayıp 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
  • Kalan malzemeleri blender’dan geçirin.
  • Tatlı patatesle servis edin.

İÇİNİZİ ISITACAK
Fesleğen ve kuru domatesli tatlı patates çorbası
Şef Müge Ergül
(6 KİŞİLİK)

Bildiğiniz ‘patates’lere hiç benzemez

NE LAZIM?

  • 4 orta boy tatlı patates
  • 2 soğan
  • 2-3 dal fesleğen
  • 7-8 adet kuru domates (önceden sıcak suda bekletilmiş)
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1.5 litre kemik suyu (ya da su)

NASIL YAPARIM?

  • Tereyağını tencerede eritin.
  • Büyük küpler halinde doğradığınız patates ve soğanları ekleyin.
  • Biraz kavurduktan sonra tuz, karabiber ve şekerle çeşnilendirin.
  • Renk almaya başladıktan sonra kemik suyu ilave edin.
  • Kaynaması için yüksek ateşte tutun. Kaynadıktan sonra kısık ateşe alabilirsiniz.
  • Yaklaşık 30 dakika sonra, patates ve soğanlar yumuşacık olunca tüm çorbayı blender’dan geçirin.
  • Servis için ayrı bir tavada tereyağı ısıtıp içine kuru domatesleri ve ince ince doğradığınız fesleğeni koyun.
  • Yaklaşık 5 dakika yüksek ateşte karıştırarak domatesleri soteleyin.
  • Kâseye bu karışımı ekleyip çorbayı servis edin.

‘UZUN SÜRE TOK KALMANIZI SAĞLAR’
Dr. Ayça Kaya, iç hastalıkları uzmanı

Bildiğiniz ‘patates’lere hiç benzemez

◊ Tatlı patates rengini aldığı beta-karoten adlı antioksidan özelliği gösteren bileşenden ötürü çok faydalıdır.
◊ A vitamini açısından zengin olmasıyla hem cilt sağlığına iyi gelir hem de göz sağlığımızı korur.
◊ Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinizi yavaş yükseltir ve yavaş düşürür... Böylece daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
◊ Lif bakımından zengindir, bağırsak sağlığına iyi gelir.
◊ Potasyum ve C ile B6 vitaminleri de içerir. Antioksidan özellik göstererek kansere karşı korur.
◊ Kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur.

False
Haber Yorumlarını Göster
Haber Yorumlarını Gizle