2 Michelin yıldızlı tek kadın şef Johanna Maier: Türklerin dünyaya katkısı, baharat ve kullanımı

Güncelleme Tarihi:

2 Michelin yıldızlı tek kadın şef Johanna Maier: Türklerin dünyaya katkısı, baharat ve kullanımı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2015 13:46

Avusturyalıların kruvasanı Osmanlı hilalinden esinlenerek yaptığını biliyorduk. ‘Elinin hamuru’nu anlatmak için İstanbul’a gelen iki Michelin yıldızlı tek kadın şef Johanna Maier fazlası olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Michelin yıldızlı bir şef olarak kadınların profesyonel mutfaklarda evin mutfağında oldukları kadar olmamları konusunda ne düşünüyorsunuz?
Yapacak bir şey yok, erkekler kendi işleriyle ilgilenirken, kadınlar kuşaklardan beridir aileleri için yemek pişiriyor.

Siz evde yapmaz mısınız yemek?
Olmaz olur mu, çok severim.

Evde de ‘fine dining’ mi tercih edersiniz? Yoksa Michelin yıldızlı şeflerin de ‘iki yumurta-bir omlet’ yaptığı olur mu ara sıra?
Evdeki herkes ya vejetaryen ya vegan. Ben de çoğunlukla herkesin kendi tabağını yapabileceği bir büfe kuruyorum. Böylece sofrada bütün aile bol bol zaman geçirebiliyoruz.

Mutfakla ilgili hatırladığınız en eski şey ne?
Küçükken annemin özel günlerde yaptığı tarçınlı ve üzümlü kek. O tadı ve kokuyu hiçbir zaman unutmayacağım.

Haberin Devamı

Başarınızın ne kadarı eğitimden, ne kadarı anneden kalma el ayarı, göz kararı?
Sonunda şef oldum ama eğitimim bu değildi. Aslında bildiğim ne varsa bana hayat öğretti diyebilirim.

2 Michelin yıldızlı tek kadın şef Johanna Maier: Türklerin dünyaya katkısı, baharat ve kullanımı

EN SEVDİĞİM FİLM BİR TÜRK AİLEYİ ANLATIYOR 

Mutfaktan çıkardığınız en önemli hayat dersi nedir diye sorayım o zaman...
Sağlıklı ve lezzetli yemekler yiyebilmemiz için, biz insanoğluna verilmiş en güzel hediyenin doğa olduğu...

Hiç komik mutfak kazası geçirdiniz mi?
Bir keresinde aceleden ve dikkatsizlikten kızgın yağı dökmüştüm. Sonuç: Sol elimde üçüncü dereceden bir yanık...

Avusturya mutfağının Macar, Çek, Romen, Sırp ve Türk mutfaklarından etkilendiğini söylüyorsunuz. Oysa biz kruvasandan başka etkimiz olduğunu bilmezdik.
En çok Macar tabii. Ucu ta Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na kadar gidiyor çünkü. Türklerin katkısıysa, baharat ve onların kullanımı. Sadece Avusturya değil, bütün dünya mutfaklarına...

İstanbul’a gelmişken bir Mısır Çarşısı elzem o zaman...
Türkiye’ye 12 yıl önce ailemle tatil için gelmiştim. Tekrar geleceğim ve kültürünüz, mutfağınız hakkında daha çok şey öğreneceğim için heyecanlıyım. Hem biliyor musunuz benim en sevdiğim film ‘Bir Tutam Baharat’. Bir Türk ve bir Yunan ailesinin hikâyesini anlatır.

Haberin Devamı

2 Michelin yıldızlı tek kadın şef Johanna Maier: Türklerin dünyaya katkısı, baharat ve kullanımı

Söz filmlerden açılmışken Bradley Cooper’ın ‘Burnt’ünü izlediniz mi? Michelin yıldızlı bütün mutfaklar o kadar stresli midir?
Filmi daha göremedim ama oğlumun söylediğine göre hemen gitmeliymişim. Michelin yıldızlı mutfaklar yaratıcı ve güzel ortamlardır ama çalışmak için gerçekten de zor yerler. 20 yıl önce bir kadının çalışması düşünülemezdi bile. Artık değişiyor. Ve ‘kadın mutfağı’nın, ‘erkek mutfağı’na çok şey katacağını düşünüyorum.

Yine de Michelin sistemini fazla demode ve aşırı Fransız bulanlar var...
Benim için Michelin çok profesyonel ve ciddi bir gurme rehberi. Ama artık internet sayesinde herhangi bir restoranın reytingini çok kolay keşfedebileceğiniz de doğru.

Haberin Devamı

Pişirmeyi en sevdiğiniz şey ne?
Nehrimizden çıkan balıklar. Ha tabii bir de her Salzburg’lu gibi Salzburger Nockerln (bir çeşit sufle)...

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!