Hükümet yol yaparsa Gılgamış’ı çekeceğim

Güncelleme Tarihi:

Hükümet yol yaparsa Gılgamış’ı çekeceğim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2004 00:35

Türkiye’de çekilecek ‘Gılgamış’ adlı sinema filminin Amerikalı yapımcısı Beni Atoori, filme para yatırmadığı ve Türkiye’deki iki ortağını yarı yolda bıraktığı iddialarına yanıt verdi. Özen Film ve Umut Sanat’la anlaşan Atoori, filmi çekeceklerini, ancak önce devletin Kemerburgaz’ın Akpınar Köyü’nde inşa edilen ‘Uruk Kenti’ adlı platonun yolunu yapması gerektiğini ifade etti.

İşhanının giriş katının camında kocaman harflerle yazılı ‘Gılgamesh Productions’ kelimeleri dikkat çekiyor. Kapıdan içeri giriyorsunuz. Büyükçe salonda kadınlı erkekli oldukça kalabalık bir ekip, bilgisayarların başında harıl harıl çalışıyor. Burası şu son günlerde çok konuşulan ‘Gılgamış’ filminin mutfağı. Filmin yapımcılığını üstlenen Beni Atoori ile bu ilginç mutfakta görüştük. Tarihin derinliklerinden günümüze gelen ve insanoğlunun sahip olduğu ilk yazılı edebiyat eseri sayılan destanın Türkiye’deki macerası ise nerdeyse ikinci bir ‘Gılgamış Destanı’ olacak. Kulağımıza gelenler, Beni Atoori’yi çok üzmüş. En iyisi, şu filmin Amerika’da başlayan macerasını birinci ağızdan dinlemek:

Gılgamış Destanı’nı filme çekmek nereden aklınıza geldi?

- Ben destanın anlatıldığı yörelerin çocuğuyum. Annem ve babam Iraklı. Ben İran’da doğdum, beş yaşındayken ailemle birlikte Amerika’ya göç ettik. Gılgamış Destanı, insanlığın ilk yazılı edebiyat eseri olduğu için bu filmi çekmeye karar verdim. Çalışmalara dokuz yıl önce başladım.

ÜCRET ÖDEYEMİYORUM

Film ekibine para ödenemediği ve bu yüzden çekimlere başlanamadığı iddia ediliyor.

- Evet, yaklaşık üç haftadan beri ücret ödeyemiyorum. Ama yakında her şey düzelecek.

Yoksa Beni Atoori’nin işi Allah’a mı kaldı?

- Hayır. Amerika’da bir bankadan kredi alacağız. Kredi anlaşmaları imzalandı. Ancak bankalar yasasına göre, çekimler başlamadan kredi ödenmiyor. İşte bu yüzden kısa süreceğini umduğum bir sıkıntı doğdu.

Yönetmen Roger Christian neden bir türlü ‘motor’ diyemiyor?

- Çekimlerin başlaması için setin hazırlanması gerek. Seçtiğimiz bölgede bir yolun açılması söz konusu. Türk hükümetinin, üstlendiği hazırlık görevini tamamlamasını bekliyoruz. Şu yol bir açılsa, biz de çekime başlayacağız ve de o zaman Amerika’daki bankadan para gelecek.

Şah’ın yeğeni ile buluştu

Yapımcı Beni Atoori (sağda), önceki akşam kaldığı The Ritz Carlton Oteli’nin Kral Dairesi’nde Cyrus Pehlevi ile buluştu. Cyrus Pehlevi, ölen eski İran Şahı Rıza Pehlevi’nin erkek kardeşinin oğlu.

Hande hoş ama karar vermedik

Beni Atoori, Hande Ataizi ile Reina’da buluşup yemek yemesiyle ilgili basında çıkan haberler için de konuştu: ‘Ataizi gerçekten çok hoş ve yetenekli bir oyuncu. Ama yıldız arayışımız sürüyor. Daha tam kararı vermiş değiliz. Biz onunla arkadaş olduk. Yapılan dedikoduları ise anlamıyorum.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!