Hoşgeldin bebek

Güncelleme Tarihi:

Hoşgeldin bebek
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yeni dünyaya gelmiş, henüz gözlerini bile açamayan bebek köpekler, inanılması güç bir gelişim grafiği sergileyerek, altı ay içinde zıpkın gibi bir delikanlı olup çıkarlar. Bu hızlı, bir o kadar da sevimli gelişimin takvimini çıkarttığımızda, bakın nasıl bir manzara oluşuyor karşımızda:

DUMAN'IN İLK GÜNÜ

Gözleri sıkı sıkıya kapalı. Beden ısısı 37 derece. Kalp atışı, dakikada 200. Sinir sistemi henüz gelişmediği için ele alındığında, virgül şeklinde kıvrılıyor. Annesi diliyle uyarmadıkça, çişini ve kakasını yapamıyor.

DUMAN 5 GÜNLÜK

Sinir sistemi hızla gelişiyor. Artık ele alındığında, sadece sırtını kamburlaştırıyor. Kollarını ve bacaklarını germeye başlıyor.

İLK HAFTA

Duman, sürünerek de olsa yuvasının içinde keşif gezileri yapmaya başlıyor.

DUMAN 10 GÜNLÜK

Sinir sistemi, sesleri algılayacak kadar gelişiyor. Gözleri açılmaya başlıyor.

İKİNCİ HAFTA

Gözleri ve kulakları tamamen açıldı. İlk kesici dişleri çıkmaya başlıyor. Sürünerek gezinmeye devam ediyor.

DUMAN 16 GÜNLÜK

Bugün ilk kez bacaklarının üzerine kalkıp dolaşmaya başladı. Bacakları titriyor ama sürünmekten kurtuldu.

DUMAN 18 GÜNLÜK

Artık annesinin yalamalarına gerek kalmadan, çişini ve kakasını yapabiliyor.

ÜÇ HAFTA SONRA

İlk sosyalleşme belirtileri. Duman, kardeşleriyle ilişki kurmaya başlıyor. Yuvasını meraklı bir şekilde dolaşıp keşfetmeye çalışıyor. Arada, kutusundan dışarıya çıkmayı başarıyor. Artık bacakları titremiyor. Yere daha güçlü basıyor.

İLK AY

Duman, oyuncu bir yaramaz olup çıktı. Ayakkabıların bağlarını çekiştiriyor. Terliklerle oynuyor. Şimdi, yumuşak yiyecekler de yiyebiliyor. Beden ısısı ortalama 38 dereceye yükseldi. Kalp atışları dakikada 175'e düştü. Ağzındaki süt dişleri tamamlanmak üzere.

DUMAN ALTI HAFTALIK

Kardeşlerinin burun ve kuyruklarını koklayarak, yetişkin köpekler gibi selamlaşmayı öğrendi.

12 HAFTALIK

Bebeklik günleri gerilerde kaldı. Çocukluk dönemine adım attı. Bir kediyi selamlamaya çalışırken tırmık yedi. Yaptıklarının tatsız sonuçlarından korkmayı öğreniyor. Beden ısısı, yetişkin köpekler gibi 38 derece.

DÖRT AYLIK

Süt dişlerini bir bir kaybediyor. Yerine, yetişkin dişleri çıkıyor.

YARI YIL

Çocukluk dönemi sona erdi. Kemik yapısı hala gelişiyor ama artık bir yetişkine benziyor. Kalp atışı dakikada 70'e indi. Altıncı ayın sonunda, ağzındaki tüm süt dişlerinin yerini, yetişkin dişleri alacak.

Hata nerede

Anne ve babalar genelde, çocuklarına köpek almayı, onların okuldaki başarılarına bağlayıp, iyi sonuçla sınıf geçtiğinde yaz tatilinde bir köpek alabileceklerini vaad edip, yazlıkta köpek bakılmasına karar verirler. Çocuk iyi bir karne alınca, sıra verilen sözü tutmaya gelir ve yazlığa gidileceği gün köpek alınır. Muhtemelen, aileye uygun bir köpek bulmak için araştırma bile yapılmadan.

Büyük bir coşku ile yazlığa giden aile, yeni yavrularını göğüslerine basıp, bir yandan tatilin verdiği hoşgörü, bir yandan da yalın ve özgür yaşamanın verdiği rahatlıkla minik köpeğin her istenmeyen davranışını hoş görerek yaşamlarını sürdürürler. Ev bahçelidir. Ölye değerli eşyalar olmaz. Halı, kilim serilmez. Herkes, her an köpekle beraberdir. Onunla oynayacak zamanı vardır. Köpek hiç yalnız kalmaz. Evin içine çiş yaparsa bağışlanır. Çünkü temizlenmesi kolaydır. Havlamasının önemi yoktur, çünkü ev bahçelidir. Evde koku olmaz, çünkü kapılar pencereler açıktır. Kısacası, köpek inanılmaz özgürdür. Bazen denizde, bazen bahçede, bazen evde oynaşır durur. Her şey çok iyi gitmektedir.

Günler geçer. Eylül gelir ve yuvamıza, yani şehirdeki apartmana dönülür. Sıkı durun. Kıyamet şimdi kopacaktır. Ertesi gün okul başlayacak. Baba, anne işe, çocuklar okula gidecek. Sevimli köpeğimiz, evde yalnız başına kalacaktır. Kendi kendine soracak 'Yahu ne oldu. Bütün aile kayboldu.' Ne sokağa, ne denize, ne de bahçeye çıkabilecek.

Köpek isyan edip, bağırıp çağıracak. Önüne gelen eşyayı parçalayacak. Büyük bir ihtimalle de tehdit için halının ortasına çişini yapacaktır. Asla bu kapanmayı, yalnızlığı içine sindiremeyecek, her türlü şiddeti deneyecektir.

Eve dönen aile olanlara inanmayıp, panikleyecek, çözüm için sağa sola koş acak, belki de olanlara çare bulamayıp, köpekten kurtulmanın yollarını arayacak.

Hata şurada olmalı. Gerekli eğitim evde verilmeli. Ona, apartmanda yalnız kalabileceği, eve çiş yapmaması, havlamamasını kesinlikle kabul ettirip, ardından yazlığa götürmelisiniz. Aksi her zaman hata olur.

Cihan ÖZYAĞMUR / Köpek Eğitmeni

Yerli köpek şampuanı

Sonunda Türkiye'de de Köpek şampuanı üretildi.

Tom Köpek Şampuanı'nın formülünü Alman Henkel firması hazırladı. Canan Kozmetik tarafından iki farklı tipte üretilen şampuanın bitki özlü olanı, sağlıklı ve normal bir deriye sahip olan köpekler için.

Tom Medikal ise, problemli bir deriye sahip köpeklerin tahriş, yangı ve kaşıntı sorunlarını gideriyor. 0216 362 22 29

EŞ ARAYANLAR

Rotweiler dişi 0212 863 12 82

Doberman erkek 0212 229 95 78

Van kedisi erkek 0532 615 81 43

PET SHOW'99

Bülent OVACIK

Bir yıldır sabırsızlıkla beklediğim Pet Show'99 beni tatmin etmedi. Doğrusu bu ya, hayal kırıklığına uğradım.

Sektörün, parmakla sayılacak kadar az olan büyük firmalarının önemli bir kısmı, ekonomik durgunluk nedeniyle fuara katılmamıştı bu yıl. Bazıları ise, fuarı daha çok panayıra benzettikleri için katılmama kararı almıştı.

Yeşilköy'deki CNR Fuarcılık Merkezi'ndeki pet standların çoğunda, sektördeki gelişmeleri ve ürünleri tanımaktan çok, kedi, köpek, kuş ve pet ürünlerini parekende satma gayreti göze çarpıyordu.

Geçtiğimiz yıl farklı bir salonda sergilenen ve ziyaretçilerin oradan oraya koşuşturmasına neden olan köpek şovları, bu yıl fuarla aynı salonda yapılıyor. Köpeklerin, kolları yastıklı eğitmenlere dişlerini geçirdiği, silahların patladığı, çocukların dehşet içinde izlediği saldırı şovları, bu yıl da hızından hiç bir şey kaybetmemişti.

Deri ağızlık takılmış Rotweiler ve Pitbull köpeklerle dolaşan, sevmek isteyenleri, 'Aman ısırır' diye uyaran eğitmenler, köpek sevgisi yerine köpek korkusu yayıyorlardı çevrelerine

Pet Show'99'un en önemli yeniliği Funy Dog. Eukanuba mamaları ve İzmirli Bafi K-9 Köpek Evi'nin ortak projesi olan eğlenceli gösteri, cumartesi ve pazar günleri gerçekleştirilecek. Funy Dog'a, eğlenmek isteyen herkes köpekleriyle katılabilecek. Sahibini en çok kim seviyor, müzikli sandalye, köpekli golf, patates toplama, yumurta yarışı, ev toplama bölümlerinde, neşeli dakikalar yaşayacaklar.

Yarışmaya katılacak köpeklerin altı aydan büyük olması, sağlık sorunlarının bulunmaması, aşılarının tam olması gerekiyor.

Evet Pet Show'99, geçtiğimiz yıla göre kan kaybetmiş. Yine de köpeğinizi yanınıza alıp, gidebileceğiniz bir fuarın olması güzel.

Kanaryacılara üretim taktikleri

Üretim dönemi mart ve nisan ayları arasındadır.

Başlangıçta pahalı ırktan bir kanarya seçmeyin.

Tünekte uyuklayan, tüyleri kabarık, anüs çevresine dışkı bulaşmış kanaryaları çiftleştirmeyin.

Dişi ve erkek aynı boyda, benzer renklerde olsun.

Dişi kanarya genç olmalı. Uzun ve kıvrık tırnaklar, pullu ayaklar, dişinin yaşlı olduğuna işaret eder.

Çiftleştirdiğiniz kanaryalar tüy dökümünde ise bu dönem sonuna kadar, onları aynı kafeste tutmayın. Tüy dökümünden yeni çıkmış dişileri almayın.

Erkek kanaryalar, dişilerden daha önce çiftleşmeye hazır hale gelirler. Sürekli öterek dişinin dikkatini çekmeye çalışırlar. Eğer dişi bu ötüşlere karşılık veriyorsa, çiftleşmeye hazır demektir.

Yuva yapmasını bilmeyen dişiler, hiç beklemediğiniz anda yumurtayı kafesin tabanına bırakabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!