Hipertansiyonla yaşama rehberi

Güncelleme Tarihi:

Hipertansiyonla yaşama rehberi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Her on erişkinden ikisi yüksek tansiyonlu. Felçten beyin kanamasına dek birçok hastalığa neden olan hipertansiyon ilaçlar düzenli kullanılıp hekimle iletişim halinde kalındığında endişe verici olmaktan çıkıyor.

Erişkin nüfusun yüzde 15-25’inde görülen hipertansiyon (yüksek tansiyon) tedavi edilmediği takdirde felçten beyin kanamasına kadar pek çok sağlık sorununa yol açıyor. Ancak uzmanlar, 'Eğer hasta hekimiyle sürekli iletişim halinde olur, ilaçlarını düzenli kullanırsa korkması için bir neden yoktur' diyor.

Nedeni bilinmiyor

Hipertansiyon, ‘ölçülen kan basıncının normal kabul edilen değerlerin üstünde olması’ şeklinde tanımlanıyor. En az üç kez farklı zamanlarda yapılan ölçümlerle tespit edilen 140 mmHg ve üzeri sistolik (büyük tansiyon), 90 mmHg ve üzeri diyastolik (küçük tansiyon) kan basıncı değerleri yüksek tansiyon olarak kabul ediliyor.

Kulak çınlaması, baş dönmesi, bulantı, kusma, burun kanaması ve çarpıntı gibi şikayetlerle kendini gösteren hipertansiyon kontrol altına alınabilir bir hastalık olarak kabul ediliyor. Tedavi edilmediği takdirde felç, kalp hastalığı, beyin kanaması, böbrek hastalıkları, aortta yırtılma, gözde kanlanma ve yırtılma, koroner arter hastalığı, ani ölüm gibi sorunlara yol açıyor.

Hipertansiyon vakalarının yüzde 90’dan fazlasında hastalığın oluşum nedeni bilinmiyor. Ancak, hastalık ırsi ve çevresel etkenlerin belli oranlarda bir araya gelmesi ile ortaya çıkıyor. Alkol, sigara, şeker hastalığı, aşırı tuz, şişmanlık, doğum kontrol hapları, hareketsizlik ve stres gibi çevresel faktörler hipertansiyon gelişimine neden oluyor. Hipertansiyon hastalarının yüzde 10 kadarında, başka bir hastalığa bağlı olarak gelişiyor.

Tansiyon ölçerken dikkat

Tansiyon basıncı değerini ölçerken doğru sonuç alabilmek için bazı kurallara uyulması önem taşıyor. Fiziksel yorgunluk, ani üzüntü ve korkuyu takip eden sürede tansiyonun ölçülmemesi, bir saat önce çay, kahve alınmamış olması, son 15 dakika içinde sigara içilmemiş olması gerekiyor.

Doktorlar yüksek tansiyonla mücadele için beslenmeye dikkat edilmesi, tuzun kısıtlanması, fazla kiloların rejim yoluyla azaltılması, sigaranın bırakılması, egzersiz yapılması ve ilaç kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Hastanın kan basıncını düzenli aralıklarla kontrol ettirmesi, diyet ve tedaviye sıkı bir şekilde uyması gerekiyor. Uzmanlar, hekimle sürekli iletişim halinde olunduğunda ve ilaçlar düzenli kullanıldığında yüksek tansiyondan korkulması için neden olmadığını vurguluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!