Heykeli kucaklamak hiç de kolay değil

Güncelleme Tarihi:

Heykeli kucaklamak hiç de kolay değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2007 00:00

2006 Oscar ödülleri, 25 Şubat’ta yapılacak törenle sahiplerini bulacak. Bugüne kadar ’En İyi Erkek Oyuncu’ dalında 199 aktör 381 kez, ’En İyi Kadın Oyuncu’ dalında 195 aktris 385 kez, ’En İyi Yönetmen’ dalında ise 199 yönetmen 383 kez Oscar’a aday oldu. İşte Oscar heykelinin peşinde yaşananlar...

İlk tören 4 dakika 22 saniye sürdü

Ocak 1927’de Ben Hur filminin ünlü yönetmeni Fred Niblo ve oyuncu Conrad Nagel, Hollywood’un en güçlü patronlarından, MGM’nin sahibi Louis B. Mayer’e, film endüstrisinin haklarını savunabilecek bir örgütün kurulmasını önerdiler.

Mayer bu konuyu görüşmek üzere Hollywood’da önde gelen 36 kişiye bir yemek verdi. Ayrıntılar açığa kavuşturulduktan sonra 19 Mart 1927’de Akademi Yönetim Kurulu üyeleri belirlendi. Oyuncu Douglas Fairbanks başkan, yönetmen Fred Niblo ise başkan yardımcısı seçildi. 11 Mayıs 1927’de düzenlenen kuruluş yemeğine katılan 300 kişiden 231’i o gece Akademi’ye üye oldular. Yemekten sonra Cedric Gibbons, Sid Grauman, Bess Meredyth, J. Stuart Blackton, Richard Barthelmess, Henry King ve David Wark Griffith’ten oluşan 7 kişilik ekip ödül verme yönetmeliğini saptamakla görevlendirildi.

MASA ÖRTÜSÜNE ÇİZDİ

’Academy Award of Merit’ adıyla verilecek ödülün biçiminin belirlenmesi görevi MGM Sanat Bölümü ressamı Cedric Gibbons’a verildi. Söylentilere göre Gibbons, Oscar heykelini bir Akademi yemeği sırasında masa örtüsüne çizmiş, son şeklini bürosunda tamamlamış ve Los Angeles’lı heykeltıraş George Stanley’e bir örneğini yaptırmıştı.

İLK TÖREN HABER BİLE OLMADI

16 Mayıs 1929 gecesi Roosevelt Oteli’ndeki ilk tören beklediği ilgiyi görmedi. Çünkü ödül kazananlar önceden bilinmekteydi. ’Son Emir’ ve ’Tendeki Şeytan’ filmleriyle En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan Emil Jannings ödülünü törenden önce alıp Berlin’e gitmişti. Tören haberini gazeteler küçük kullanırken radyo yayınlarında törenden hiç bahsedilmedi.

4 DAKİKA 22 SANİYE


Günümüzde ödül töreni saatler sürerken ilk Oscar töreninde ödüller 4 dakika 22 saniyede dağıtılmıştı.

Oscar’a giden yol
/images/100/0x0/55eb54daf018fbb8f8ba68d4


İLK seçim hazırlığı Oscar’a aday olabilecek bütün filmlerin listesinin oluşturulmasıyla başlar. İlk şart bir filmin 35 mm’lik bir kopyasının Los Angeles bölgesinde ticari bir sinemada ücret karşılığı en az bir hafta boyunca gösterilmiş olmasıdır.

Akademi her dalda en fazla 5 adayın seçilmesi için oy pusulalarını üyelerine gönderir. Her üye kendi dalındaki adaylarını (oyuncular en iyi oyuncu adaylarını, görüntü yönetmenleri en iyi görüntü yönetmeni adaylarını vb.) belirler. Akademi üyeleri Oscar’a aday olan filmleri üç hafta boyunca (özel gösterimlerde) birkaç kez seyrettikten sonra iki hafta içinde açıklar.

Bir hafta süren sayım sonrası Oscar adayları açıklanır.

Aday belirlemede her Akademi üyesi kendi çalıştığı dalda oy kullanırken, ödül kazananların belirlenmesinde, üyeler her dal için oy kullanma hakkına sahiptir. Oyların son gönderilme tarihinden 9 gün sonra (ödül töreninin yapılacağı günün öğleden sonrası) kazananlar saptanmış olur.

Brad Pitt’in başrolünü oynadığı "Babil" filmi, bu yıl tam yedi dalda Oscar’a aday gösterildi. "Volver" filmindeki performansıyla büyük övgü alan Penelope Cruz, bu yıl En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar’ın en büyük favorisi.

EN İYİ KADIN OYUNCU

EN ÇOK ADAY OLANLAR

n 12: Katharine Hepburn n 11: Bette Davis n 10: Meryl Streep n 7: Greer Garson n 6: Deborah Kerr, Ingrid Bergman, Jane Fonda, Sissy Spacek n 5: Anne Bancroft, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Ellen Burstyn, Irene Dunne, Jessica Lange, Norma Shearer, Shirley MacLaine, Susan Hayward, Susan Sarandon

EN ÇOK KAZANANLAR

n 4: Katharine Hepburn n 2: Bette Davis, Elizabeth Taylor, Glenda Jackson, Hilary Swank, Ingrid Bergman, Jane Fonda, Jodie Foster, Luise Rainer, Olivia de Havilland, Sally Field, Vivien Leigh.

EN İYİ ERKEK OYUNCU

EN ÇOK ADAY OLANLAR

n 9: Spencer Tracy n 8: Paul Newman, Laurence Olivier, Jack Nicholson n 7: Peter O’Toole, Marlon Brando, Dustin Hoffman, Jack Lemmon n 6: Paul Muni, Richard Burton n 5: Al Pacino, Fredric March, Gary Cooper, Gregory Peck, James Stewart, Robert De Niro, Tom Hanks

EN ÇOK KAZANANLAR

n 2: Tom Hanks, Dustin Hoffman, Fredric March, Gary Cooper, Jack Nicholson, Marlon Brando (birini reddetti), Spencer Tracy

HİÇ KAZANAMAYANLAR

EN İYİ ERKEK OYUNCU

Anthony Quinn, Albert Finney, Clint Eastwood, Cary Grant, Charles Boyer, Frank Sinatra, James Dean, John Travolta, Kirk Douglas, Marcello Mastroianni, Michael Caine, Montgomery Clift, Peter O’Toole, Peter Sellers, Richard Burton, Robin Williams.

EN İYİ KADIN OYUNCU

Goldie Hawn, Ava Gardner, Deborah Kerr, Judi Dench, Renee Zellweger, Sharon Stone, Vanessa Redgrave.

OSCAR NOTLARI

n AKADEMİYİ KANDIRDILAR: 1958 yılında Kwai Köprüsü filmindeki senaryo çalışması ile Pierre Boulle ödül kazandı. Oysa senaryonun gerçek sahipleri adları Akademi’nin ’kara listesi’nde bulunan Carl Foreman ve Michael Wilson’du.

n YAŞLI ÜYELER TASFİYE EDİLDİ: 1967 yılında Akademi’nin başkanı seçilen Gregory Peck eski başkan Arthur Fredd’den 22 yaş daha gençti. Peck yaşlı üyeleri pasif üye statüsüne sokup Oscar seçiminde oy kullanma haklarını ellerinden aldı.

n ALLEN İTİBAR ETMİYOR: Birçok filmi Oscar’a aday gösterilmiş ve kazanmış olsa da Woody Allen, Oscar’a itibar etmeyen bir yönetmen. Bugüne kadar tek bir ödül törenine katılmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!