Her yönüyle Botox

Güncelleme Tarihi:

Her yönüyle Botox
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2007 00:00

Botox, yıllardır en fazla konuşulan kozmetik uygulamalardan biri... En çok rağbet gören, en tiryakisi olunan, aynı zamanda en fazla tepki gösterilen ve "asla yaptırmam" denilen yöndem de yine o... Dr. Kuşhan’la Diyet dergisi, şubat sayısında işte bu yöntemi masaya yatırdı.

Yaşam boyunca mimikler yaparız. Kaşlarımızı çatarız, gözlerimizi açarız ya da kısarız, ağzımızı büzeriz, çeşitli tikler ediniriz vs... Farkında olmadığımız bu mimikleri yaparken, belirli yüz kasları kasılır. Devamlı olarak kasılan kaslar, cilt yapısında bazı dejenerasyonlara yol açar. O noktalarda deriye esneklik veren kollajen ve elastin lifleri de esneklilerini yitirir. Bütün bu değişimler; kırışıklıklar, yanakların sarkması gibi şekil bozuklukları ile sonuçlanır. İşte tam bu noktada botox imdadımıza yetişir!

Botox’un en etkili olduğu yerler alın ve göz çevresi olmakla birlikte, hafifçe dudak ve burun ucunu kaldırma, dudak kenarındaki sigara kırışıklıklarını azaltma, boyundaki dikey çizgileri azaltmakta da başarılı...

Botox ince bir iğne ile sadece mimik kaslarının olduğu yerlere verilir. Böylece 3-6 ay arasında bir süreyle o kasların aktivitelerinde azalma meydana gelir. Mimik hareketleri hafiflediği için, kırışıklıklar yüzde 70 ile yüzde 100 arası bir oranda ortadan kalkar.

Aşırı terleme tedavisi

Aşırı terlemeye karşı günümüzde kullanılan en etkili ve sorunsuz tedavi de botox yöntemi. Botox, ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici bir süre için bloke eder. Böylece ter bezlerinin ter üretmesini engeller.

Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde düzelme başlar. Giderek terleme azalır, sorunlar ortadan kalkar. Botox’un etkisi genellikle 7 ila 10 ay kadar devam eder. Etkisi geçmeye başlayınca yeniden uygulama yapılır. Yeniden botox yaptırmak istemezseniz, terleme düzeyi yavaş yavaş tedaviye başladığınız seviyeye geri döner.

En güvenli kozmetiklerden biri

Birçok ilaç gibi botox da bir zehir ama sadece aşırı tüketilirse. Botox’un hayati tehlike yaratan dozu, 25-30 şişe veya 2500-3000 ünite kadardır. Yani Botox’dan zehirlenmek için en az 25 şişe botox kullanmak gerekir! Ağır kas sorunları yaşayan hastalara 1000 üniteye kadar botox enjeksiyonu yapılabilir. Kozmetik kullanımdaki dozaj yaklaşık 50 ünitedir. Bu doz güvenlidir. Botox’tan korkmanıza gerek yok. Ancak kime yaptıracağınızı iyi seçmelisiniz. Yüzünüzü deneyimli estetik cerrahlardan ve dermatologlardan başkasına teslim etmeyin!

Botox etkisi vaat eden kremler

Piyasada botox etkisi vaat eden birçok krem ve serum satılıyor. Bunların çoğu besleyici ve içinde cildimize yararlı birçok madde var. Tabii fiyatları da oldukça yüksek! Genellikle botox yaptırmaktan daha ucuzca da mal olmuyor!

Bu ürünler, kırılan kaslara varmadan birkaç tabaka önce emilerek, kan dolaşımına karışıyor. Yani cildin alt tabakasına kadar ulaşamıyor. Ama cildi destekleyen dokularda hafif ödem yaparak, geçici bir gerginlik yaratıyor. Botox ise doğrudan doğruya sorunun kaynağına yani kaslara veriliyor.

Botox’a dolgu takviyesi

Kozmetik tedaviler nedene yönelik olarak planlanmalı. Kırışıklığın nedeni mimik kasları ise hangi tedavi botox’tan daha iyi olabilir? Sorun bir bölgede boşluk ise tabii ki doldurmak gerekir. Botox’u başka tedavi yöntemleriyle kombine etmek, daha naturel yüzler oluşturmak tercih sebebi. Başvuranların ihtiyacına göre, kimyasal peeling, lazer, dolgu, IPL, Thermage uygulamaları yapılabilir. Botox ile aynı zamanda dolgu da gündeme gelebilir. Ancak peeling ile dolgu işlemi arasında birkaç gün geçmesi gerekir. Lazer işlemlerinden sonra botox uygulanması için gereken süre ise en az bir hafta olmalıdır.

Donuk ifade kábusu

Birçokları botox yaptırınca havaya kalkmış kaşlar ve donuk bir yüz ifadesiyle garip bir biçime gireceğinden korkar. Endişe etmekte haklısınız. Çünkü yüzleri donuk ve ifadesiz bırakan birçok örnek var. Oysa botox ile yüz mimikleri kaybolmaksızın, hem doğal hem de daha genç görünmek mümkün. Bu tamamen sizin isteğinize ve uygulama yapan doktorun becerisine bağlı...

Dikkat!

Botox ile birçok yüz kusurunu (özel teknikle yapılırsa) düzeltmek mümkün. Ancak başarı ölçüsü, yüzünüzün doğal görünmesi, bütünlük içinde olması ve dengelerin korunmasına bağlı. Örneğin, alnı dar olan bir insanın kaşlarını botoks ile fazla kaldırmak doğru değil.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!