Her teli altın

Güncelleme Tarihi:

Her teli altın
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Saçlarınız gerçekten çok mu fazla dökülüyor? Uzmanlara sorarsanız günde 100 tel saçın dökülmesi normal. Kırık saçlar ve köklerinden kopmamış saçları hesaba katmamalısınız. Aslında önemli olan dökülen saçlarınızın sayısı değil, saçların dökülme şeklidir.

Tarağınıza, fırçanıza sarılan saç tellerini gördükçe doğal olarak korkarsınız. Saçlarınızın çok fazla döküldüğünü ve yakında başınızda saç kalmayacağını düşünürsünüz. Bunun üzerine de sık sık ayna karşısında saçlarınızı incelemeye başlarsınız. Dökülen saçların arkasından yakınmaktan başka bir şey gelmez elinizden.

Genç kadınların çoğu saçları fazla dökülmeye başlayınca, bu gerçeği meraklı gözlerden gizlemenin çarelerini ararlar. Saç modellerini değiştirirler, toka, süs kullanırlar, sık sık şapka, bere giyerler. Bir kadının saçlarını kaybetmesinin normal sayılamayacağına inandıkları için de endişelenirler.

Ortalama olarak bir başta 100 bin saç kökü vardır. Bunlar deri hücrelerinde yer alırlar. Her saç kökü, üç dört yıl süreyle saç çıkarır. Sonra üç - altı haftalık bir dinlenme sürecine girerler. Bundan sonra yeni bir saç büyümeye başlar ve eski saç kökten ayrılır. Saç kökleri fiziksel darbelere ve strese karşı son derece duyarlıdırlar. Kötü beslenme, bazı ilaçlar, çok üzücü bir olay, hatta çocuk doğurmak gibi bir olay bile saçların hızla dökülmelerine neden olur. Saçları çok sık perma yaptırmak, rengini açtırıp boyatmak ve hatta saçları at kuyruğu yaparken lastikle ve tokayla çok fazla sıkmak bile dökülmelerin artmasına neden olabilir. Saç dökülmelerinin nedenleri arasında kalıtım birinci sırada yer alıyor. Saç dökülmesi, anne ya da baba tarafından çocuğa geçebilir.

Saçlarınızın fazla döküldüğünden eminseniz, vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalısınız. İlaç ve hormon tedavisi yararlı olabilir. İlaçla saç dökülmesini önlemek ya da yeni saç çıkmasını sağlamak kolay değildir. Uzun süre sabırla beklemek gerekir. Saçları besleyen şampuanlar, şekillendiriciler, saçlara hacim veren ürünler de yararlı olabilir. Saçları boyatmak, dökülmenin yarattığı görüntüyü bir ölçüde gizleyebilir, ama bu hiç bir zaman soruna kesin çözüm değildir. Saçlarınız dökülüyor diye sakın perma yaptırtmaya kalkışmayın. O zaman saçlarınız daha fazla dökülür ve siz sorununuza çözüm getirmeye çalışırken daha büyük bir sorunla karşı karşıya kalırsınız.

Beslenme alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirmenizde büyük yarar var. Saçları dökülen kişiler dengeli beslenme kurallarına harfi harfine uymalıdırlar.

Aşırı stresin de saç dökülmesine neden olduğu biliniyor. Ruh sağlığınızı tehlikeye sokacak davranışlar saçlarınıza da zarar verir. Ruhsal bakımdan dengeli olursanız, saçlarınızın dökülmesinin de azaldığını göreceksiniz.

Saçlar neden dökülür?

Kalıtsal:

Saç dökülmesinin en yaygın nedeni kalıtımdır. Saç dökülmesinden yakınan kadınların yüzde 50'sinin, kalıtım nedeniyle bu sorunla karşılaştıkları biliniyor. Erkeklerde ise bu oranın daha yüksek olduğunu belirtelim.

Ani saç dökülmesi:

Ciddi bir hastalık, önemli bir olay, yüksek ateş, büyük bir ameliyat, çok uzun süre rejim uygulamak, menopoz ve doğum gibi nedenlerle saçlar dökülebilir. Bu nedenler, saçları büyüme aşamasından dinlenme aşamasına getirir. Saç dökülmesi, saydığımız olaylardan birkaç hafta ya da birkaç ay sonra başlayabilir. Bu nedenle ikisi arasında bağlantı kurmakta zorlanırsınız. Tedavi edilmeyen tiroid bezi sorunları, kanda demir eksikliği, doğum kontrol haplarını kullanmaya başlamak ya da hapları kesmek saçların fazla dökülmesine neden olabilir.

Davranış bozuklukları:

Saçlar her zaman özen isterler. Onlara bakım uygularken davranışlarınıza dikkat etmelisiniz. Saçları lastikle bağlamak, kurdeleyle fazla sıkmak, sürekli örülü bırakmak, dökülmeyi artırabilir. Saçlara her zaman çok nazik davranılmalı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!