Her kriz biraz daha yıpratıyor

Güncelleme Tarihi:

Her kriz biraz daha yıpratıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2003 01:29

Roma'daki ilk tedavisinin ardından önceki gün uçakla İstanbul'a getirilen, ardından da Alman Hastanesi'ne yatırılan Mehmet Ali Erbil'in kendini toparladığı belirtildi. Geçirdiği krizin ardından bir de mide kanaması geçiren ünlü şovmenin bu yüzden ağrıları olduğu bildirildi.

Dostlarının ziyaretleriyle eski neşesine kavuşan Erbil, ‘‘Bundan sonra çok daha dikkatli olacağım ve iş tempomu da azaltacağım’’ dedi. Ünlü sanatçının doktoru Jan Klod Kayuka da Erbil'in çok yoğun tempoda çalışmaması gerektiğini başından beri söylediğini belirterek ‘‘Çünkü her gelen kriz onun vücudunu çok yoruyor ve sağlığını ciddi anlamda riske sokuyor. Bu yüzden dikkat etmeli’’ diye konuştu.

Çok bilinmeyenli sızma sendromu

M. Ali Erbil'in hastalığının tam adı Sistemik Kapiller Sızma Sendromu. Neden-sonuç ilişkisi hálá tespit edilemeyen rahatsızlık, kan plazmasının yarısına yakın bölümünün aniden damar dışına sızmasıyla başlıyor. 1960 yılında tanımlanmış olmasına rağmen bugün tüm dünyadaki hasta sayısı 100'ü bile bulmuyor. Çapa Tıp Fakültesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tanju Atamer, rahatsızlığın akut ataklarla kendini gösterdiğini söylüyor: ‘‘Atak başladığında, bilinmeyen nedenle damar geçirgenliği artıyor. Kandaki toplam 3-4 litrelik plazmanın yarısı damar dışına sızıyor. Bacaklara, kollara, karın ve akciğer boşluğuna yayılan sıvı ödem nedeniyle şişmelere yol açıyor. Sendrom çok ani ortaya çıkıyor...’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!