Her hareketli çocuk hiperaktif değil

Güncelleme Tarihi:

Her hareketli çocuk hiperaktif değil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Durmadan oradan oraya koşturan, kaşla göz arasında düz duvara tırmanmayı da ihmal etmeyen çocuklar için sıkça kullanılan bir terim var: Hiperaktif! Oysa uzmanlar, hiperaktivite teşhisi koymanın o kadar da kolay olmadığını söylüyorlar. Zannedildiği gibi psikolojik kökenli değil de fiziksel bir sorun olan hiperaktivitenin aynı zamanda kalıtımsal olduğunu biliyor muydunuz?

Aylık Naturel dergisinin son sayısında yeralan yazıda, Psikiyatrist Doç. Dr. Nahit Motavallı Mukaddes, hiperaktif çocukların bir an önce çocuk psikiyatrislerine götürülmesi gerektiğini söylüyor: ‘‘Eğer çocuk sürekli ve kaotik bir hareketlilik sergiliyorsa, yani başladığı hiçbir işi tamamlamıyor, amaçsızca oradan oraya koşuyor ve dikkatini bir konu üzerine gerektiği gibi toparlayamıyorsa ve bütün bunları en az iki ortamda yaşıyorsa, bu çocuk hiperaktivitenin özelliklerini taşıyor diyebiliriz.''

Doç. Dr. Mukaddes'e göre bu aşırı hareketlilik 3-4 yaşından beri varsa veya en geç altı yaşına kadar ortaya çıkmışsa, çocuk hiperaktif demektir. Dikkat süreleri kısa da olsa, bu tipteki bazı çocuklarda seçici dikkatin normal çocuklara göre daha iyi olduğu da gözlenenler arasında. Kimilerinin 30-40 dakikayı bilgisayar başından hiç kalkmadan geçirdiği bile oluyor. Yani dikkatlerini bu kadar süre tek bir konuya verebiliyorlar. Ancak bunun yanında aynı dikkati derslerine veya başka bir konuya, asla bu kadar uzun süre veremiyorlar.

Hiperaktivite, beynin ön loblarında, yani ön kısmında, şeker metabolizmasında meydana gelen bir problemden kaynaklanıyor. Sorunun sebebi biyolojik olduğu için tedavi de ancak ilaçla yapılabiliyor. Bu sorunun giderilebilmesi için, çocuğun düzenli ilaç kullanması gerekiyor. Çünkü bu sorunu yaşayanların üçte biri, bu sorunu yaşamlarının her devresinde de yaşayacaklardır. Ancak hiçbir yan etkisi olmayan ilaç sayesinde tedavi mümkün oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!