Her derdin çaresi "kocakarı"da

Güncelleme Tarihi:

Her derdin çaresi kocakarıda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2000 00:00


Romatizmanın çaresi, hastayı hayvan gübresine gömmek, astımın çaresi, sabahları bir çiğ güvercin yumurtası içmek... "Kocakarı" ilacı adı verilen ya da "Halk tıbbı" diye anılan yöntem, günümüzde de modern tıbbın yanında hala geçerliliğini koruyor.

Özellikle gelişmemiş veya gelişmekte olan modern tıbbın imkanlarından yararlanamayan ülkelerde halkın doktora gidemediklerinde veya inançları nedeniyle gitmek istemediklerinde hastalıklarını teşhis ve tedavi amacıyla başvurduğu yöntemlerin oluşturduğu "Halk Tıbbı" Kültür Bakanlığı'nın internet sitesinde Halk Kültürleri bölümünde örneklerle anlatılıyor.

Türkiye'de de, özellikle geleneklerine bağlı kesimde halk tıbbı uygulamalarına oldukça sık rastlanıyor. Halk arasında ''kocakarı'' diye bilinen kişilerin hastalıklara uyguladıkları yöntemler veya hazırladıkları ilaçlar, hastalıkların tedavisi ile doğrudan ilgili olmazken, bazılarının uygulama ve ilaçlarının olumlu sonuçlar verebildiği görülebiliyor.

Sitede bazı hastalıklar ve tedavileriyle ilgili halk hekimlerinin kullandığı bazı yöntemlerden örnekler veriliyor:

Arı sokması:

1- Arının soktuğu yere buz konulur, buz yoksa soğuk suda tutulur yada çamura sürülür. 2- Bir demet maydanoz dövülür, arının soktuğu yere sarılır. 3- Sokulan yere sarımsak sürülür.

Ateş Düşürme:

1- Sirkeye batırılmış bez alına, boyuna, el ve ayaklara, bedene konur. 2- İspirto, aspirin, bir iki damla zeytinyağı damlasından oluşan karışım vücudun eklem yerlerine sürülür.

Astım:

Kırk gün güvercin yumurtası çiğ olarak aç karnına içilir.

Ağrılar:

1- Kara lahana yaprağı ateşle ısıtılır. Ağrıyan yere konur. Bu işlem sık sık tekrarlanır. 2- Kuru tütün ufalanarak bir miktar rakıya karıştırılıp krem haline getirilir. Ağrıyan yere merhem gibi sürülür. 3-İnce kum ateşte kavrulur, içine çekirdeği ile birlikte düvülmüş zeytin karıştırılır, oluşan karışım sıcak olarak ağrıyan yere bağlanır. Bu işlem üç dört gün tekrarlanır.

Ayak Ağrısı:

Kaya tuzu sıcak suda eritilir, ayaklar bu suda 10 dakika kadar tutulur.

Burkulmalara karşı:

Kuru soğan tuzla ya da zeytinle havanda dövülerek burkulan yere bağlanır.

Bronşite karşı:

1- Keten tohumu ve nöbet şekeri karıştırılarak dövülür ve yenir. 2-Bir dilim ekmek iyice kızartılır, közde kızartılan ekmek dilimi sirkeye batırılıp göğüse konur.

Böbrek taşı:

1- Döngel (muşmula) yaprağı kaynatılarak çay gibi içilir, bu işleme taş düşünceye kadar devam edilir. 2- Her sabah maydanoz veya yoğurt suyu içilir.

Basura karşı:

1- Sarımsak sürülür. Bu işlem sürekli her sabah yapılır. 2- Yabani güllerin orta kısmı kaynatılıp çay gibi içilir.

İshal:

1- Bir bardak gazoz içine bir aspirin atılıp eritilerek içilir. 2- Bir kahve kaşığı kahve limon suyuyla karıştırılarak içilir. 3- Bir çay bardağı yoğurt bir çay bardağı karbonatla karıştırılarak içilir.

Kansere karşı:

Isırgan otunun yazın tanesi, kışın kurusu çay gibi kaynatılır, her sabah aç karnına içilir.

Mide ağrısı:

1- Balla süt karıştırılıp içilir. 2- Andız kökü kaynatılarak suyu çay gibi içilir. 3- Aç karnına tahin helvası yenir. 4- Siğil yaprağı çiğnenerek yutulur.

Mayasıl:

1- Ateşte parpulanan patlıcan toz kına ile karıştırılır. Mayasıl olan yere konur ve bir bezle bağlanır. 2- Şeftali yaprağı kaynatılarak10 gün boyunca çay gibi içilir.

Nefes Darlığı:

1- Isırgan otu kaynatılarak her gün çay gibi içilir. 2- Kara turp oyularak içi bal ile doldurulur. Turbun altından ince bir delik açılır, bir kabın ağzına yerleştirilir. Bir gece bekletilir, daha sonra sızan bal yenir. 2- Çam kozalağı kaynatılarak çay gibi içilir.

Romatizma:

1- At kestanesiyle nöbet şekeri dövülerek karıştırılıp yenir. 2- Bir kazan suya bir teneke arpa konup kaynatılır, su dayanabilecek sıcaklığa düşürülür. Hasta kazanın içine girip bir saat bekletilir. Bu işlem birkaç gün tekrarlanır. 3- Bir kazan suya bir demet sultan otu konularak kaynatılır. Su dayanabilecek sıcaklığa düşürülür. Hasta içine girerek bir saat bekletilir. Bu işlem birkaç gün yinelenir. 4- Hasta, boğazına kadar yığın halinde bulunan büyük baş hayvan gübresi içine gömülür, bir saat bekletilir. 5- Rendelenmiş kereviz kökü suyundan bir bardak içilir.

Saç:

Saç uzaması ve dökülmesi için ilkbaharda asma dalları kırılarak damlayan suları şişeye toplanır, bununla baş yıkanır.

Sarılık:

Hastalığa yakalanan kişinin alnı ya da göğsü jiletle çizilir.

Zehirli hayvan ısırması:

Kibrit çöpünün baş tarafı kazınır, çıkanlar ısırılan yere konur. (aa)


Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!