Her derdin çaresi

Güncelleme Tarihi:

Her derdin çaresi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Su hayatın başlangıcı. İnsanın sağlıklı olması, kendini iyi hissetmesi için gerekli ilk şeylerden biri. Her yaşta insanın su ile arasını iyi tutması, kendini ondan mahrum etmemesi gerekiyor. Peki ama onu en iyi şekilde kullanmayı biliyor muyuz?

Terleme seansları

Termallere neden gidiliyor? Bu soru kısa ve net olarak daha sağlıklı olmak, formu korumak ya da daha genç gözükmek için diye cevaplandırılabilir. Su ile birlikte yapılan terleme seansları ve diyetler de bu cevapta önemli bir yer alıyor.

Kaynak suyunda banyo

Dağlardan gelen kaynak suları tuz yönünden oldukça fakir, özellikle de iyot yönünden. Hafiflikleri sayesinde bu sular böbrekler için oldukça yararlı. Ama yine de dağ kaynağı suları, içmekten çok rahatlatıcı banyolar yapmak için ideal. Bu banyoları yaparken de dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var: Küçük göletlerde toplanmış suların ısısı çok düşük olabileceğinden fiziksel durumunuzu gözden geçirip bu banyoya hazırlanmalısınız.

Çünkü soğuk su şok etkisi yaratarak, özellikle de uzun yürüyüşlerden sonra kalbinize zarar verebilir. Ayrıca yemeklerden sonra banyo yapmadan önce üç-dört saatin geçmesinde yarar görülüyor. Hiçbir risk altına girmeden kaynak sularından yararlanmak istiyorsanız bacaklarınızı baldırlarınıza kadar suya sokabilir ve rahatlayabilirsiniz.

Deniz suyu mucizesi

Bacakları, deriyi ve vücudunuzun formunu korur. Varislerden selülite, akneye kadar her sorununuza çözüm getirebilir. Bir litre deniz suyunun içinde 30 gr. sodyum klorür, yani bildiğimiz mutfak tuzu bulunur. Bunun yanında toplamı beş gr. kadar olan iyot, magnezyum, lityum ve başka yararlı maddeler vardır. Bu tuzlu karışım özellikle şişlikler üzerinde etkilidir. Hücreler arasında bulunan sıvı derinin

deniz suyuyla teması sonucu dışarı atılır ve şişlikler iner. Deniz suyu damarlardaki kan dolaşımını hızlandırarak selüliti azaltır. Ayrıca denizde yapılan hareketler kilo kaybettirir. Deniz suyu yağlı deriler üzerinde de etkili. Akne, egzama gibi deri hastalıklarına iyi gelen deniz suyunun, saçlara da yararı var. Dalgaların vücut üzerinde masaj etkisi yaparak dolaşımı hızlandırması da cabası...

Buhar banyosuna dikkat

Suyun içindeki küçük damlalar solunum yollarındaki iltihapları, deriyi temizleyerek ve kasları rahatlatarak iyileştiriyor. Buhara giren vücudun bu duruma alışması gerekiyor, üstelik iç organların 42 derecenin üzerindeki ısıya dayanmaları imkansız. Kılcal ve atardamarlar ile deri gözenekleri sıcaklık sayesinde açılıyorlar. Böylece

terleme olayı gerçekleşiyor. Bu sırada nefes alıp verme derinleşiyor ve hücrelerin oksijeni artıyor. Buhar banyosu 40 dakikalık bir jogging ile eşdeğerde tutuluyor. Kalp atışları dakikada 70'ten 100-110'a kadar çıkıyor. Bu sırada da vücut ısısı artıyor. Yalnız tansiyonu yüksek olan kişilere yarattığı etkilerden dolayı tavsiye edilmiyor.

Evinizde sulu bakım

Yorulmuş ve kızarmış gözleriniz için soğuk sulu kompres yapabilir, gözlerinizi açık olarak su ile durulayabilirsiniz.

Nefes almanızı zorlaştıran tıkalı burnunuzu açmak için ılık suyu ilk önce bir taraftan sonra diğer taraftan içinize çekebilirsiniz. Sinüziti olanlar için sıkıntılı bir iş de olsa rahat nefes almanızı sağlıyor.

Soğuk duşlar kan dolaşımını hızlandırmak ve kanın kalbe daha hızlı dönmesini sağlamak için yararlı. Bacaklarınızı dinlendirmek içinse dizinize kadar soğuk suya sokup 10 dakika bekletmeniz yeterli.

İçine yapay ya da doğal tuz katılmış ılık ya da soğuk suda ayaklarınız bekletmek onlar için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri.

Selülitlerin oluşabileceği bölgelere yavaşça masaj yaparken sıcak ve soğuk suyu ara ara bacaklarınızda gezdirin.

Soğuk duş enerjisi toplamak için birebir. Bu şekilde kaslar daha esnekleşiyor, kan dolaşımı hızlanıyor.

Uykusuzluktan ya da yorgunluktan şikayet ediyorsanız 15-20 dakikalık ılık bir banyo yapabilirsiniz. Banyo suyunun içine 3-5 damla bitkisel yağ da ilave edebilirsiniz.

Suyla göbeğinize elveda

Küvetinizdeki ılık su ve birkaç küçük hareket ile göbeğinizden kurtulabilirsiniz.

Bacaklarınızı hafif kırın, yatar durumda başınız yukarıda göbeğinizi çekebildiğiniz kadar içinize çekin ve rahatlayın. Bu hareketi 15 kere tekrarlayın.

Dik oturun, ayaklarınızı sudan dışarı çıkarın 10 kere aşağı yukarı oynatın.

Bacaklarınızı yarım yay biçiminde yukarı doğru çekin, ellerinizi ensenizin arkasında birleştirin, başınızı dizlerinize doğru götürün. Bu hareketi 15 kere tekrarlayın.

Ayaklarınızı göğsünüze doğru çekip oturun, ellerinizi ensenizin arkasında birleştirin. Vücudunuzun üst kısmını sağa ve sola doğru oynatın.

Bütün bu hareketlerden sonra göbeğinize ılık su ile masaj yaparak kaslarınızın rahatlamasını sağlayın.

Suda jimnastik

Su jimnastiği dışarıda yapılan jimnastikten daha etkili, suyun dayanıklılığı kasların daha çok çalışmasını sağlıyor. Aerobikten daha emin bir yol olduğu da kesinlik kazanmış durumda. Vücut suyun içinde daha hafif, böylece travma riski yok denecek kadar aza indiriliyor. İşte su jimnastiği hakkında küçük birkaç öneri.

Göğsünüze kadar suyun içine girin, iki dakika kadar bu şekilde koşun. Etkisi hızlandıkça artıyor.

Sol bacağınızın üzerinde duruken sağ bacağınızı yukarı kaldırın, dik tutun daha sonra topuğunuzu baldırlarınıza değdirecek biçimde kırın. Hareketi beş kere tekrarladıktan sonra öbür ayağa geçin.

On kere pedal çevirme hareketi yapın.

Kurbağalama yüzün

Göğüs çevresinin sağlığını korumak için yüzmeden daha iyi bir ilaç bulamazsınız. Göğüs kaslarının gelişmesini sağlarken ayrıca masaj yaparak kasların çalışmasını sağlıyor. Kelebek stili yüzme hem daha yorucu, hem de omuz kaslarını ve omurgayı fazla çalıştırdığı için tercih edilmemeli. Bunun yanında kurbağalama yüzmek göğüs kaslarını geliştirdiği ve sudan daha çok faydalanılmasını sağladığı için tavsiye ediliyor. Belinden rahatsız olanlar için sakıncalı olsa da sırtüstü yüzmek omuzların geride tutulmasını sağlıyor. Göğüs kaslarının en iyi şekilde çalıştırılması ise serbest stilde yüzme ile gerçekleşiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!