Her 100 çocuktan 15'i yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Her 100 çocuktan 15i yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2011 00:18

Geceleri altını ıslatma her çocuğun yaşadığı bir olaydır. Ancak bu durum gözlemlenip, kontrol edilmezse bir sorun haline dönüşebilir. 5 yaşın üzerindeki çocuklarda haftada en az 3 kere altını ıslatma sorunuyla karşılaşılıyorsa buna Enürezis nokturna (EN) yani idrar kaçırma enürezis olarak tanımlanıyor. Genetik faktörlerin etkili olabileceği gibi, hormonal faktörler, uyanma bozuklukları, mesane ile ilgili sorunlar da enürezise sebep olabiliyor. Çocukların psikolojik sebeplerle altını ıslattığı tanısı ise aslında oldukça nadir konulan bir tanı olmasına rağmen toplum için bu söylem oldukça sıktır. Enürezis nokturna sorununu, tedavi yöntemlerini, yanlış bilinenleri Prof. Oğuz Söylemezoğlu anlattı.

Haberin Devamı

Enürezis hastalığında tedavi yöntemleri neler?Â

/images/100/0x0/55eb4558f018fbb8f8b66076
Destekleyici tedavi ve özgün tedaviler vardır. Destekleyici tedavide, çocuğa ve aileye problemin anlatılması ve ayrıntılı bilgi verilmesi tedavinin başarısında çok önemlidir. Her yıl %15 vakanın kendiliğinden düzeldiği, bu durumun bir psikolojik problem olmadığı, sık karşılaşılan bir sorun olduğu ve matürasyonda bir gecikme sonucu oluştuğu anlatılmalıdır. Özgün tedaviler ise ilaç tedavileri ve alarm tedavisi şeklindedir.

EBEVEYNLER NELER YAPMALI?

  • Bez baÄŸlamaktan kaçınılmalıdır.
  • Ä°drar kaçırma sonrası çocuÄŸun ve giysilerin temizlenmesinde, çarÅŸafın deÄŸiÅŸtirilmesinde çocuÄŸun aktif katkısı ve yardımı saÄŸlanmalıdır.
  • Ailenin ceza uygulaması önlenmelidir.
  • AkÅŸamları yatmadan 2 saat önce aşırı sıvı alımı mümkün olduÄŸunca kısıtlanmalıdır.
  • AkÅŸam yemeÄŸinden sonra ve yatmadan önce kafein, çay, kahve, kola, gazlı içecekler, tuzlu gıdalar ve kalsiyum alımından kaçınılmalıdır.
  • Kabızlık ve boÅŸaltım sorunları çözümlenmeli, düzenli gaita yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır.
  • Fizik aktivitesi düzenlenmeli, uzun süreli televizyon izleme, bilgisayar oyunları gibi uzun süreli oturur pozisyonda kalması engellenmelidir.
  • Evde ve okulda 2-3 saatte bir düzenli tuvalete gitme ve idrar yapması saÄŸlanmalıdır (günde 5-7 kez).
  • Yatmadan önce mutlaka mesane boÅŸaltılmalıdır.
  • Gece tuvalete kolay ulaÅŸması saÄŸlanmalıdır, yataktan iniÅŸ kolay olmalı, gerekirse koridorun ışıkları açık tutulmalı.
  • ÇocuÄŸun ıslak ve kuru geceleri takvim ÅŸeklinde not etmesi istenmelidir.

İlaçla tedavide desmopressin içeren ilaçların görevi nedir? Zararları var mıdır?

Desmopressin antidiüretik etkisi ile hem idrar üretimini azaltır, hem de idrarın konsantrasyonunu artırır. Klinik uygulaması kolay ve hızlıdır. Etkinliği % 60-70 arasında gösterilmiştir. Evden kısa süreli ayrılmalarda, okul gezilerinde, kamplarda hemen etkili olabilmektedir. Desmopressin ile birlikte gece çok su içilirse yan etki olarak elektrolit bozukluğuna yol açabilir. Ancak normal su alımı veya su kısıtlaması yapıldığında bir yan etkisi yoktur.

Haberin Devamı

Tedavisi yapılmazsa bu sorun hangi boyutlara ulaşmaktadır?

Sıklığı yaşın artmasıyla birlikte azalmaktadır ve 15 yaşında çocuklarda %1 civarına düşmektedir. Tedavi edilmediğinde toplumda izole olmak ve bunun getirdiği psikolojik problemleri barındırır. Ayrıca aile içinde sürekli bir stres ve problem kaynağı olmaktadır.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!