Henüz 20 bile değiller

Güncelleme Tarihi:

Henüz 20 bile değiller
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2006 00:00

Rus Maria Şarapova iki yıldır hem güzelliği hem korttaki başarısıyla kadınlar tenisinin en önemli isimlerinden biri oldu. 2004’te 17 yaşında kazandığı Wimbledon Şampiyonluğu, imza attığı milyonlarca dolarlık reklam anlaşmalarıyla tenis dünyasında kendine önemli bir yer edindi. Ama geçen hafta 19 yaşını bitiren Şarapova arkadan gelen genç rakiplerine karşı dikkatli olmalı.

17-19 yaş grubundaki rakipleri geçen yıldan beri dünya sıralamasında üst sıraları zorluyor. Hatta bu gençlerin aynı Şarapova gibi bir moda ikonu olabileceği konuşuluyor. Örneğin bakın Çek yıldız Nicole Vaidisova’ya! Bugün 17. doğum gününü kutluyor ve birçok marka, şimdiden reklamına çıksın diye peşine düştü. Reebok, onu 14’ünde keşfedip imzayı attırmıştı bile, şimdi muhtemel başarılarının meyvesini toplamak için bekliyor. İşte Kadınlar Tenis Birliği WTA (Women’s Tennis Association) sıralamasında ilk 100’deki 19 yaşında veya daha genç yıldız adaylarının portreleri.

Abisi Wimbledon şampiyonuydu

MICHAELLA KRAJICEK

/images/100/0x0/55ea3bdff018fbb8f87300a3

Yaş: 17

Ülke: Hollanda

Dünya sıralaması: 55’inci

Boy: 177 cm

Ağırlık: 69 kg

Tenisçi bir ailenin ortasına düştü. Nasıl olmasın? Üvey abisi Richard Krajicek 1996 Wimbledon Şampiyonu. Diğer abisi Petr de tenisçi. Babası Petr, tenis antrenörü. Bu ailede Michaella’ya kalan da üç yaşında raketi eline almak olmuş. Babası ve annesi onu korta yollayıvermiş. Ama abisi Wimlebdon finali oynarken o Barbie bebekleriyle oynuyordu. Ne de olsa sadece yedi yaşındaydı. Sağ elini kullanıyor, ters el vuruşlarını iki elle yapıyor. 2004’te ABD Açık’ta gençler şampiyonuydu. Asıl patlamayı geçen yıl yaptı. Bir yıl içinde dünya sıralamasında 429.’luktan 58.’liğe yükseldi. Yaz aylarındaki sakatlığını atlatıp ekimde Taşkent’te ilk turnuva şampiyonluğunu kazandı. Bu yıla da iddialı başladı. Sezonun ilk turnuvasında Avustralya’da Hobart’ta şampiyonluğa ulaştı. Hemen ardından yılın ilk grand slam’i Avustralya Açık’ta üçüncü tura kadar çıktı ama Mauresmo karşısında aşırı sıcak hava yüzünden rahatsızlanarak maçı yarıda bıraktı. Halen Hollanda’da Amsterdam’a 20 kilometre uzaklıktaki Almere Kasabası’nda yaşıyor.

Hem asker hem tenisçi

ŞAHAR PEER

/images/100/0x0/55ea3bdff018fbb8f87300a5

Yaş: 18

Ülke: İsrail

Dünya sıralaması: 36’ncı

Boy: 170 cm

Ağırlık: 60 kg

Dünya tenisinde çok adı geçmeyen İsrail, onun sayesinde büyük başarıların hayalini kuruyor. Peer, Kudüs’te tenise meraklı bir ailede doğdu. Tenis dersi alan abisi ve ablasına özenerek altı buçuk yaşında ilk raketini eline aldı. ABD’de Florida’daki prestijli Orange Bowl Turnuvası’nda 14 yaş altı kategorisinde şampiyon oldu. 2004’te Avustralya Açık’ta gençler şampiyonluğunu Vaidisova’yı yenerek kazandı. Geçen yıl baharda lise diplomasını aldıktan sonra askerlik hizmetini yapmak için İsrail ordusuna yazıldı. 2005, WTA turnuvaları oynayarak geçirdiği ilk sezonuydu. Roland Garros’ta ve ABD Açık’ta üçüncü tura yükseldi. İstanbul Açık Turnuvası’nda da çeyrek final oynadı. 183. sırada başladığı yılı 45. sırada kapadı. Bu yıl kariyerinin ilk finalini Tayland’daki Pattaya Turnuvası’nda oynadı ve Hırvat rakibi Kostanic’i yenerek kupayı kaldırdı. Mart ayında dünya sıralamasında 33. numaraya kadar çıktı. Sağ elini kullanıyor, el dışı vuruşlarını iki elle yapıyor. Antrenörü Dedi Jaocb’a göre kortta daha agresif olması gerekiyor. Halen Tel Aviv yakınındaki Makabim Kasabası’nda yaşıyor. Başta New York, ABD’yi gezmeyi ve kitap okumayı seviyor.

Seles’i izleyince tenise başladı

ANA İVANOVİÇ

Yaş: 18
/images/100/0x0/55ea3bdff018fbb8f87300a7

Ülke: Sırbistan-Karadağ

Dünya sıralaması: 17’nci

Boy: 183 cm

Ağırlık: 73 kg

Doğu Avrupa’dan bir güzel yıldız adayı daha. İvanoviç, geçen iki yıldaki yükselişiyle geleceğin 1 numara adaylarından biri oldu. Düşünün 2004’ün başında 705. olduğu dünya sıralamasında geçen yılı 16. bitirdi. Ama bugünleri çok küçük
/images/100/0x0/55ea3bdff018fbb8f87300a9
yaşta kafasına koymuş olmalı. Eski şampiyonlardan Monica Seles’i televizyonda izlerken gördüğü tenis kulübü reklamındaki telefon numarasını ezberleyerek ilk adımı attı. Sonra babasının hediye ettiği raketle beraber korta beş buçuk yaşında çıktı. Gençler turnuvalarında pek iyi sonuçlar alamamasına karşın çalışmayı bırakmadı. 2004’te Wimbledon’da gençler finalistiydi. Aynı yılın ekim ayında İsviçre’nin Zürih kentindeki Swisscom Turnuvası’nda Venus Williams’ı zorlayarak dikkat çekti. 2005’e ise fırtına gibi başladı. Önce ocak ayında Canberra’da ilk şampiyonluğunu kazandı. Ardından Fransa Açık’ta bir numaralı seri başı Fransız Amelie Mauresmo’yu yenip çeyrek finale yükselerek sükse yaptı. Güçlü el içi vuruşları ve etkili servisleri var. Saha dışında ise çekingen ve utangaç. En büyük derdi vize alırken karşılaştığı zorluklar. Çünkü ülkenin ismi Sırbistan-Karadağ oldu ama o hálá Yugoslavya pasaportu kullanıyor.

İlk turnuvasını 8 yaşında kazandı

MARİA KİRİLENKO


Yaş: 19
/images/100/0x0/55ea3bdff018fbb8f87300ab

Ülke: Rusya

Dünya sıralaması: 22’nci

Boy: 173 cm

Ağırlık: 58 kg

Moskova’da doğdu. Tenise yedi yaşında babası Yuri’nin teşvikiyle başladı. Bir yıl içinde ilk turnuvasını kazandı ve kısa sürede Rusya’da yaş grubunun en iyi tenisçisi oldu. Yevgeni Kafelnikov gibi Rus tenisinin önemli isimlerinden birinin desteğini de alınca yıldızı daha da parladı. Sağ elini kullanıyor. Ters el vuruşlarını iki elle yapıyor. 2002’de ABD Açık’ta gençler şampiyonuydu. Aynı yıl WTA turnuvalarına katılmaya başladı. 2004’te ilk turnuva finalini Hindistan’da Haydarabad’da oynadı ve sezonu 111. sırada kapattı. Geçen yıl ilk 100’e girmekle kalmadı Pekin’de eylül ayında ilk şampiyonluğunu kazandı. Bu yıl Avustralya Açık’ta üçüncü tura yükseldi. Toprak kortu daha fazla sevdiği için Fransa Açık’ı bekliyor. Moskova’da yaşıyor ve tam bir kitap kurdu.

Geleceğin 1 numarası

NICOLE VAIDISOVA


Yaş: 17

Ülke: Çek Cumhuriyeti
/images/100/0x0/55ea3bdff018fbb8f87300ad


Dünya sıralaması: 15’inci

Boy: 183 cm

Ağırlık: 63 kg

İşte kadınlar tenisinin yeni Şarapova’sı. Bugün 17 yaşını dolduran Vaidisova, Almanya Nürnberg’de doğdu. Üvey babası Ales Kodat’ın antrenörlüğünde ufak yaştaki başarılarıyla dikkat çekti. ABD’nin Florida Eyaleti’ndeki şampiyonların tenis okulu Bolletieri Akademisi’nde eğitim gördü. Yine Florida’da Orange Bowl Turnuvası’nı yaşça büyük rakiplerini yenerek kazandı. 2004’te 15 yaşında dünya sıralamasında ilk 100 içindeki en genç tenisçiydi. Vancouver ve Taşkent’teki iki şampiyonlukla bu başarısını pekiştirdi. Şarapova’nın aynı yaştayken dünya sıralamasında ilk 150’ye bile giremediğini düşününce başarısı daha iyi anlaşılıyor. Geçen yaz Asya’da üç haftada üç turnuva kazandı. İstanbul Açık’ta finalde Venus Williams’a yenildi. Ama Vaidisova’nın namı sadece kortlarla sınırlı
/images/100/0x0/55ea3bdff018fbb8f87300af
değil. Ondaki cevheri çok önceden gören Reebok firması, 14 yaşında imzayı attırmıştı. Reebok’un "I Am What I Am" kampanyasının yıldızlarından birisi. Adına bir ayakkabı bile hazırladılar. Ayrıca Yonex raketleri ve Sega oyun konsollarıyla da sponsorluk anlaşması var. Spor iletişim şirketi ANC, onu 2006’nın genç spor yıldızı listesine aldı. Elle Girl, Rolling Stone dergilerinde fotoğrafları yayımlandı. Ama onun gözü paradan önce başarıda: "Bütün grand slam turnuvalarını kazanıp dünyanın bir numarası olmadan en iyiyim diyemem." En etkili silahları sert servisleri ve düz el vuruşları. Prag’da yaşıyor, turnuvalara hálá üvey babası Kodat’la gidiyor. Anadilinin yanı sıra Almanca, İngilizce ve Fransızca konuşuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!