Hemen kararan mantar

Güncelleme Tarihi:

Hemen kararan mantar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2004 00:00

Mantarı çok severim de, hemen sararıp solmasına ve süratle kararmasına canım sıkılır. Ama bu konuda çok kıymetli bilgiler edinip, hemen sizinle paylaşmak istedim.Mantarı satın aldıktan hemen sonra buzdolabının sebze gözünde saklayabilirsiniz. Ama en geç 24 saat içinde tüketmelisiniz. Hatta haşlayacaksanız, suyuna bol limon suyu da ekleyebilirsiniz. Asla mantarın üst zarını soymaya çalışmayın ve pişerken tuzunu son dakikada ilave edin. Çünkü çok su bırakan mantar tuzu da yiyince iyice sulanır. Zaten mantarı 10-12 dakikadan fazla pişirmeyin. Genelde yediklerimiz kültür mantarıdır ve bazı uyanık üreticiler, bol kükürtlü kimyasal maddelerle yıkayarak bembeyaz mantarı piyasaya sürerler. Bu çok beyazlatılmış mantarlara da kanmayın sakın!İnce noktalarGenelde az şekerli ve meyve tadı yoğun marmelat, buzdolabında 2- 3 ay saklanabilir. Eğer çabuk şekerleniyorsa, reçel yapılırken fazla şeker katmışsınız demektir.ANNEMİZİN MUTFAĞIGelin tatlısıYapılışı:Öncelikle şerbet için; toz şekerle suyu tencereye koyup karıştıralım. Şeker eriyip, kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyelim ve bir taşım daha kaynatıp, ocaktan alalım. Daha sonra derin bir yoğurma kabının içine; margarin, tahin, pekmez, kabartma tozu ve ceviz içini koyup, elimizle karıştıralım. Yavaş yavaş unu ekleyerek sert kıvamlı bir hamur elde edinceye dek yoğuralım. Hamurun üzerini örterek 20 dakika dinlendirelim. Yağlanmış dikdörtgen cam kabın içerisine hamuru elimizle bastırarak yayalım ve baklava dilimi formunda keselim. Sonra da 175 dereceli fırında 20-25 dakika, üzeri kızarıncaya dek pişirelim. Fırından çıkardığımız sıcak tatlının üzerine ılık şerbeti gezdirip, en az 30 dakika şerbeti çekmesini bekleyelim ve sonra da servise sunalım.14 kişilikHazırlama süresi 50 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı margarin (eritilip, ılıtılmış)1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi1 su bardağı tahin3 yemek kaşığı pekmez1 paket kabartma tozu4 su bardağı unŞerbeti için2 su bardağı toz şeker3 su bardağı su1 tatlı kaşığı limon suyuDamat böreğiYapılışı:Öncelikle tavuk göğüslerini yıkayıp, tencereye koyalım. 5 su bardağı sıcak su ve tuzu ilave ederek, 25-30 dakika kadar haşlayalım. Öte yandan yuvarlak bir tepsiyi yağlayıp, dörde böldüğümüz hazır yufkaları üst üste koyarak, 175 dereceli fırında 15-20 dakika kurutup, kızartalım. Kurutulup, kızarmış yufkaların üzerine didiklediğimiz tavuk etini yerleştirip, 2 su bardağı tavuk suyunu yufkaların üzerine gezdirelim. Ve tekrar tepsiyi fırına koyup, 5-10 dakika daha pişirelim. Sos için bir tencerede; yoğurt, un, yumurta sarısı, tuz, karabiber ve sarmısağı pütürsüz hale gelene dek çırpalım. Ardından 2 su bardağı tavuk suyu ekleyip, çırpmaya devam edelim. Sonra bu sosu kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirelim ve ateşten alıp, içine sirkeyi ekleyip, tekrar karıştıralım. Hazırladığımız sosu sıcak olarak fırından çıkan tavuklu yufkaların üzerine dökelim. Küçük bir tavada tereyağını kızdırıp, toz biber atalım ve bekletmeden tepsideki böreğin üzerine gezdirip, ılıkken servise sunalım.6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi2 adet hazır yufka3 adet tavuk göğsü5 su bardağı sıcak su1 çay kaşığı tuzSos için1 su bardağı yoğurt2 yemek kaşığı un2 adet yumurta sarısı1 su bardağı tavuk suyu1 yemek kaşığı sirke3 diş sarmısak (dövülmüş)1 çay kaşığı karabiber, tuzÜzeri için1 yemek kaşığı tereyağı1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!