Hayvanların özel anları

Güncelleme Tarihi:

Hayvanların özel anları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Adı Romeo'ydu. Çapkın eşi Karima, daha genç bir aslan uğruna terk etti O'nu. Halbuki Romeo, liman kenti İskenderiye'deki bir sirkin sembolüydü. Karima'ya ölesiye tutkundu. Aldatılmayı bir türlü kabullenmek istemedi. Şoka girdi, depresyon geçirdi ve tipik, bahtsız âşıklar misali yemekten içmekten kesildi. Aşk gitti, hayatın anlamı kalmadı. Veterinerler ne yaptılar ettilerse ormanlar kralını kurtaramadılar. Sevgi dolu yüreği tam 15 gün önce duruverdi.

Ajanslardan gelen bu kırık, aşk öyküsünden sonra ‘‘Microcosmos-Çayırın Sakinleri’’ filmindeki kareler takıldı aklıma. Sümüklüböcek çiftinin olağanüstü uyumu, aşk ateşinde eridikleri anları görsel bir ziyafete dönüştürüyordu. Özel hayatların kutsallığını savunsam da iki varlık arasındaki süper sırlar, hikayeler bir solukta okunduğundan tabiatın sadıklarını, çapkınlarını, aile hayatlarını yazmak istedim bu hafta. Darıca'daki Kuş Cenneti ve Botanik Parkı Müdürü Aydan Tekin'den telefonla bilgi aldım, birkaç dergi karıştırdım. ‘‘Arslanlar, foklar, penguenler kısacası onların aşk hayatı ne alemde? diye sorarsanız işte yanıtları:

FANTAZİ DELİSİ MAYMUNLAR

Maymunlar tam bir fantezi delisidir. Sayılamayacak kadar aşk oyunları vardır. Darıca'daki mini, minnacık, 16-18 cm büyüklüğündeki ipek maymunlarının aile hayatı ideal ve demokratik. Bu tür maymunları anne-babası birlikte büyütür, nöbetleşe sırtında taşır. Sadece 15 gram ağırlığındaki ipek maymunu yavrusu 2 yaşında ergen olur ve ömürleri 10 yıldır.

Değmeyin foklara. Bir çapkındır ki erkekleri, dişilerine asla dokundurtmaz. Dişi değil, dişileri. Çünkü erkek foklar tek dişiyle yetinmez, harem meraklısıdır ve hareminin tek efendisidir. Özenle seçer eşlerini ve sürer harem saadeti.

Sümüklüböcekler hem dişi, hem erkek yani hermafrodit özelliklere sahiptir. Cinsel organları gözlerinin hemen üzerindedir ve çift cinsiyetli olmaları nedeniyle hızlı, yoğun bir muhabbetle geçer günleri.

SABIRLI KAPLUMBAĞALAR

Kaplumbağaların sabırlı, dikkatli, uzun sürelidir ilişkileri. Uzmanlara göre bu nitelikler muhtemelen dişi ile erkek arasındaki anatomik uyumsuzluktan kaynaklanır. Dişi yapı olarak erkeğe göre iridir ve erkeğin birleşmeyi ayarlaması zaman alır.

Kuşlar muhabbet sembolüdür. Çift olarak yaşamaktan zevk alırlar, ama çiftleşme zevki pek gelişmemiştir. Çünkü penisleri yoktur. Anüs aynı zamanda cinsel organdır. Havada, karada kısaca her yerde sevişmeyi becerirler. Martılar gökyüzünde, papağanlar ise bir pençeyle ağacın dalına tutunmuş vaziyette sevişebilirler. Deve kuşu, kuğu ve ördek gibi daha büyük kuş türlerinin küçük bir cinsel organı andıran bir uzantıları vardır ve bununla kendi türlerinin dışındaki dişilerle de temas kurmaya çalışırlar.

Penguenler sadakattan şaşmaz. Her fotoğrafta yavrularıyla birlikte örnek aile tablosu çizerler. Hem dişi hem de erkek penguen kuluçkaya yatar ve 24 saat süreyle nöbeti aksatmaz, yani yumurtayı soğutmaz.

ÇOK EŞLİ TİMSAHLAR

Sincaplar da aile dostu, sevimli yaratıklar. Hamilelik dönemi 42 gün. Doğumdan sonra yeni aile diğer aileden farklı bölümde kalıyor. Yavru 9 aylık olduğunda ergen sayılıyor ve ömürleri 12 yıl. En az üç eş, yanlış okumadınız. Lamaların tek eşle yetinmeleri asla mümkün değil. Şu anda Darıca'daki lama sayısı 10 ve belli bir çiftleşme dönemi olmadığını, her fırsatta sevişen lamaların sık sık yavruladıklarını söyledi Aydan Tekin.

Timsahlar da sevmiyor tek bir eşle geçen hayatı. Ağaç yaprakları, ıslak toprak ve bitki dallarıyla yapıyorlar yuvalarını. Darıca'daki orta ve güney Amerika'ya özgü timsahlar bir seferde 15-40 yumurta bırakıyor ve kuluçka dönemi 10-12 hafta.

Yılanlar kararsız. Kimisi tek eş, kimisi birkaç eşli. Darıca'da bir erkek, iki dişiyle idare ediyor. Üremeleri yaşla bağlantılı değil. Ergenliklerini boyları belirliyor. Erkekler 75 cm., dişiler 90 cm'e ulaştığında ergen kabul ediliyor.

ATEŞLİ ÖPÜŞEN FİLLER

Ormanlar kralı arslan dişisini kündeye getirme çabasında kediye döner. Etrafında döner, dolaşır, orasını, burasını koklar. Dişi isteksizse ilişme dercesine patilerine vurur ve kendisini çeker. Arzuluyorsa erkeğini yaklaşır, önce yanakları, sonra bedeniyle ve ‘‘haydi’’ mesajını verir. Erkek arslan zevkin doruğuna yaklaştığında dişisinin boynunu okşar ve hafiften ısırır. Orgazmı ise yeri, göğü inleten uzun hava gibi bir kükremeyle ilan eder. Çift birkaç dakika soluklandıktan sonra yine güreş tutar. Bir kez asla yetmez.

Fillerin seks hayatı müthiş sevecen ve şefkatlidir. Hortumları birbirlerine dolanır ve el ele gezinen genç sevdalılardan farksızdırlar. Kimi zaman boynuna kondurulan ateşli bir öpücük erkek fili baştan çıkarır. Ancak birleşmeleri birtakım sorunlar yaratır. Zira dişi filin vajinası karın kısmına yakındır. Çiftin kavuşma mesafesi hayli uzak olduğundan erkek filin penisi ekstra kasları sayesinde vajinaya ulaşırken S çizebilir ve uzaktan kumanda edilebilme özelliğiyle erkeği fazla uğraştırmaz.

BÖCEKLERİN REKORU

Gorillerin muazzam gövdelerine karşın penisleri sadece 5 santimdir. Erkeğin uyarılması zaman alır. Yumuşak, tempolu bir güreş gibidir sevişmeleri. Yerlerde yuvarlanır, birbirlerine sarılır, hafifçe ısırırlar.

En uzun süre birleşme rekoruna sahiptir böcekler. Dakika, gün, saat, ay değil tam 79 gün! Erkekler, dişilerine kenetlenirler ve öyle dolaşırlar dalların tepelerinde. Nedenleri dişiye göz, kulak olmak, döllenmeyi garantilemek ve ortak zevki alabildiğine uzatmak.

Kurtlarda seks üstünlük demektir. Grubun en fazla söz sahibi erkeği dişiyi hak eder, diğerleri seyreder. Böylece yavru sayısını da dizginler ve doğada bunu başaran ender hayvanlardandır. Birbirlerine aylarca kur yaparlar ve dişi yılda bir kez kızışır ve erkeğini baştan çıkartmak için aktifleşir.

Zürafalarda erkekler arasında amansız bir rekabet yaşanır. Yan yana durur, boyunlarını savurarak kıyasıya dövüşürler. Sonunda biri çekilir ve dişi kazanana kalır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!