Haydi aşıya

Güncelleme Tarihi:

Haydi aşıya
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kış mevsimi hastalıklarıyla birlikte geliyor

Eğer bu kış gripten korunmak istiyorsanız,aşı olmak için elinizi çabuk tutmalısınız. Önümüzdeki bir ay içinde aşı mevsimi kapanacak. Bugüne kadar Pasteur Merieux'nün grip aşısı piyasada yaygın olarak kullanılıyordu. Artık dünyanın önde gelen aşı üreticilerinden SmithKline Beecham da Fluarix'i Türkiye'ye getirdi. Aşıda seçenekler çoğalıyor, yeter ki siz gripten kurtulmak isteyin!

İnsanlar grip ve çeşitli üst solunum yolu hastalıklarını sık sık karıştırıyorlar. Doğrusu ise Influenza adlı bir virüsün yol açtığı hastalığa grip adı veriliyor. Öksürme ve hapşırma yoluyla çevreye yayılıyor ve hızla bulaşıyor. Belirtilerinin başında 39 derecenin üzerinde ateş, titreme, baş ağrısı, eklem ağrısı, yorgunluk, halsizlik, hapşırık, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, gözlerde yanma, yaşarma, batma ve kızarıklık geliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda ortalama 40 bin kişi Influenza nedeniyle ölüyor. Türkiye'de sağlıklı istatistikler yok ama 15-20 milyon kişinin Influenzadan etkilendiği tahmin ediliyor.

Grip virüsü her yıl değişime uğradığı için korunabilmek için her yıl aşılanmanın tekrarlanması gerekiyor. Influenza'ya karşı bir yaşın üzerindeki herkes aşı yaptırabiliyor. Aşı 1940'larda geliştirildi. Etkili aşı üretimi hayli zor. Çünkü aşının içeriği her yıl değişiyor. Dünya Sağlık Örgütü, ulusal sağlık otoriteleri ve aşı üreticilerinin işbirliği ile aşı belirleniyor. Her yıl şubat ayının sonunda aşıyla ilgili toplantılar yapılıyor. Aşıdan sonra ilk 24 saat içerisinde ağrı ile karşılaşılabiliyor. Aşı bölgesinde hassasiyet ve kızarıklık da ortaya çıkabiliyor.

Soğuk algınlığı mı, grip mi?

Soğuk algınlığı ile grip arasındaki farklar şöyle: Soğuk algınlığında nadiren ateş, baş ağrısı, hafif derecede halsizlik, kırıklık, ağrı, sancı ile karşılaşılıyor, burun akıntısı ise sıkça görülüyor. Genelde soğuk algınlığında yatak istirahatine gerek duyulmuyor. Genellikle hapşırma tipik belirtisi. Boğaz ağrısı da sıkça ortaya çıkıyor. Korunmak zor, belirtilerin ortadan kaldırılmasıyla tedavi edilebiliyor. Gripte 3-4 gün süren yüksek ateş, hissedilir derecede baş ağrısı, şiddetli ağrı, sancı, iki, üç hafta süren kırıklık, halsizlik görülüyor. Burun akıntısı bazen ortaya çıkıyor. Genellikle yatak istirahatine gerek duyuluyor. Korunmak mümkün, aşı olabilirsiniz. Tedavisi ise yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!