Umur Bugay kimdir ve hangi filmlerin senaryosunu yazmıştır?

Güncelleme Tarihi:

Umur Bugay kimdir ve hangi filmlerin senaryosunu yazmıştır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2019 15:50

Umur Bugay, sosyal medya üzerinden isminin gündeme gelmesiyle birlikte araştırılan isimler arasında yer almaya başladı. Türk sinemasına çok fazla eser kazandıran Umur Bugay, 2002 ve 2017 yılında iki kitap yazmıştır. Umur Bugay'ın aynı zamanda üç adet de ödülü bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Umur Bugay, sanat dünyasını yakından takip eden birçok kişinin araştırdığı isim olmaya devam ediyor. Senarist, oyuncu, yönetmen ve yazar sıfatlarına sahip olan Umur Bugay, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü mezunudur.

Sanat hayatına Arena Tiyatrosu'nda başlamıştır. 

Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatrosu, Halk Oyuncuları, Dostlar Tiyatrosu'nda, oyuncu, yönetmen, dramaturg olarak görev yaptı. 1972'de oyun yazarlığına başladı. Yazdığı oyunların çoğu Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda sahnelendi. 1975 yılından sonra, çeşitli gazete ve dergilerde, mizah ağırlıklı öyküleri ve röportajları yayınlanan Bugay, Milliyet Çocuk Dergisi'nde söyleşiler yazdı. 1974'te Atıf Yılmaz ile Yılmaz Güney'e, bir çingenenin yaşamını konu alan Cemil adlı senaryoyu yazarak sinema alanında da çalışmalara başladı. 1975 yılında çekilen Hababam Sınıfı filminin senaryosu da kendisine aittir.

Haberin Devamı

1988 yılında yazmaya başladığı Bizimkiler adlı televizyon dizisinin TRT'de gösterilmesiyle üne kavuştu. Ardından 1993 yılından itibaren Bizimkiler dizisinin ana kadrosu ile Yazlıkçılar dizisini kaleme aldı. Bazı filmlerde yapımcılığı üstlendi. Türk Küçükleri adlı bir gülmece öyküleri kitabı vardır.

Umur Bugay anılarını kaleme aldığı "Oğlum Adam Olacak" adlı kitabı Ocak 2017'de yayınlandı.

YAZDIĞI SENARYOLAR NELERDİR?

Rating Kasabası

Büyük Umutlar

Hayat A.Ş.

Zor Adam

Deli Yusuf

Tuzak

Hasip ile Nasip

Hababam Sınıfı

Aslan Bacanak

Pisi Pisi

Kapıcılar Kralı

Çöpçüler Kralı

Yoksul

Davacı

Düttürü Dünya

Postacı

Duruşma

Rus Gelin

Haneler

Reklâmlar

Bizimkiler

Yazlıkçılar

Saygılar Bizden

Oğlum Adam Olacak

Komşu Komşu

Koltuk Sevdası

Ödülleri

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!