Tarihten bu yana değişen kadın güzellik ölçüleri

Güncelleme Tarihi:

Tarihten bu yana değişen kadın güzellik ölçüleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2018 12:48

Bir insanı neyin güzelleştirdiğini nasıl belirleriz? Her ne kadar bugü sahip olduğumuz güzellik standartlarının evrensel olduğunu düşünsek de aslında durum tam tersidir. Kadın formunun temeli aynı kalsa da mükemmel vücut yıllar içerisinde değişmiştir. Bu nedenle bir sonraki sefer bedeniniz hakkında düşünürken geçmişten bugüne değişen güzellik ölçülerini de hesaba katmayı unutmayın.

Haberin Devamı

Paleolitik dönem

Keşfedilmiş en eski sanat eserlerinden biri de idealize edilmiş bir kadın heykeli olan Willendorf Venüs’üdür. M.Ö. 24.000-22.000 yılları arasına tarihlenen bu doğurganlık figüründe kadının vücut kıvrımları oldukça dolgundur. Büyük göğüsler, byük kalçalar ve geniş bir mideye sahip olmak sağlık ve doğurganlık, dolayısıyla kadınlık göstergesidir. Çünkü o dönemde ihtiyacınız olan güçlü ve kuvvetli bir kadın olmaktı.

Tarihten bu yana değişen kadın güzellik ölçüleri

Antik Yunan

Antik Yunan’da kadın şeytani bir varlık olarak nitelendirilmeye başlandı. Bununla birlikte antic dönem heykeltraşları kadınları dolgun göğüslü, kalçalı ve düz olmayan bir mideyle tasvir etmeye başladılar. Daha sonra ortaya atılan Pythagorean teoremiyle altın oran dediğimiz simetrik güzellik ortaya çıktı ve simetrik yüzler güzelliğin bir ölçütü olarak hayatımıza girdi. Hala da simetrik yüz güzellik için bir ölçüt olarak kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Tarihten bu yana değişen kadın güzellik ölçüleri

Erken Rönesans dönemi

Rönesans sanatçıları Ortaçağ’ın alçakgönüllü ve katı dini değerlerinden uzaklaşmak istedi. 1300-1500 yılları arasında, doğurganlık ve duygusallığın bir karışımını simgeleyen çıplak göğüsler resmetmeye başladılar.

Raphael gibi sanatçıların idealize edilmiş kadınları genellikle kıvrımlı, solgun ama hafif yanaklı yuvarlak yüzlere sahip kadınlardı. Raphael daha sonra resimlerinin çoğunun gerçek modellere dayanmadığını, sadece güzel bir kadının nasıl görüneceğine dair hayallerini resmettiğini itiraf etti. Bu birçok ressam için de geçerliydi. Rönesans kadınları sadece doğurganlık nesneleri olmaktan çıkardı ve şehvet ve güzellik nesnelerine yönlendirmeye başladı.

Tarihten bu yana değişen kadın güzellik ölçüleri

Haberin Devamı

Elizabeth dönemi

Kraliçe Elizabeth dönemiyle birlikte kadınların hayatına makyaj girdi. Bembeyaz bir yüz ve kırmızı rujuyla güzelliği yeni kıstaslarını da belirlemiş oldu. Aslında bu makyaj sayesinde hem çiçek izlerinden kurtulmuş hem de kendi sınıfının güzellik anlayışını belirleyip kendini diğer insanlardan ayırmıştı. Sonrasında üst zümre bembeyaz tenleri ve kırmızı dudaklarıyla sınıf ayrımını ve güzellik standartlarını devam ettirdi.

Tarihten bu yana değişen kadın güzellik ölçüleri

BAKMADAN GEÇME!