Postpartum depresyonda olabileceğinize dair 4 işaret

Güncelleme Tarihi:

Postpartum depresyonda olabileceğinize dair 4 işaret
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2018 13:00

Bebek sahibi olmak yeni annenin hayatındaki en mutlu zamanlardan biridir. Anneler genellikle yeni rollerine kolayca adapte olur ancak bazıları bu stress ve tükenme nedeniyle sıkıntılar yaşar. Bu gibi belirtiler bazen yeni annelerde doğum sonrası depresyon olarak bilinen ve stress, yorgunluğun fazlasıyla hissedildiği bir depresyon biçiminden kaynaklı olabilir. Annelerin yaklaşık %13’ü doğum sonrası depresyon yaşamaktadır ve yeni anneler başa çıkamayacakları duygular yaşamaktadır. Ancak doğum sonrası depresyon annelikle ilgili bir durum değildir ve doğumdan sonra ortaya çıkan hızlı hormonal değişiklikler karşısında yaşanan bir olaydır. Tedavi edilmesi mümkün bu durum karşısında sessiz kalmamak ve durumu göz ardı etmemek en doğru çözüm olacaktır. Eğer siz de doğum sonrasında aşağıdaki duygu ve düşünceleri hissediyorsanız yardım istemekten çekinmeyin.

Haberin Devamı

Her zaman üzgün hissediyor ve ağlıyorsunuz

Doğum sonrası depresyonun en belirgin semptomlarından biri üzgün hissetmek ve ağlamaktır. Bebeğinizi gördüğünüz andan beri ağlamak istiyorsa ve en ufak şeylere bile gözünüz doluyorsa depresyonda olabilirsiniz. Tabii ki bu durum uykusuz günlerin ve yorgunluğun bir sonucu da olabilir ancak yine de siz bir yardım istemeyi ihmal etmeyin.

Postpartum depresyonda olabileceğinize dair 4 işaret

Endişeli hissediyorsunuz

Yeni ebeveyn olmak beraberinde bazı endişeleri getiriyor olsa da, postpartum depresyon yaşayan kadınlar anksiyete ve depresyon karışımı bir duygu durumu yaşarlar. Bebeğinizin yeni sesleri, eğilimleri ve tepkileri ile ilgili endişeleriniz normaldir ancak kontrol edemeyeceğiniz şeyler hakkında sürekli endişeleniyorsanız ve endişeleriniz mantık sınırlarını zorlamaya başladıysa burada bir sorun olabilir. Anksiyetenizin sınırları aştığını hissediyorsanız mutlaka bir uzmanla görüşmelisiniz.

Haberin Devamı

Postpartum depresyonda olabileceğinize dair 4 işaret

Kızgınsın hissediyorsunuz

Son zamanlarda her şey sizi sinirlendiriyor mu? Aileniz ve arkadaşlarınız sizi aniden rahatsız mı ediyor? Sürekli kendinizi kızgın mı hissediyorsunuz? Bunlar da doğum sonrası depresyonun bir belirtisi olabilir. Postpartum depresyonda ani öfke atakları, öfke nöbetleri, terleme ve göğüste sıkışma gibi şeyler yaşanabilir. Bebeğiniz olduğundan beri kendinizi daha öfkeli hissediyorsanız postpartum depresyon yaşıyor olabilirsiniz.

Postpartum depresyonda olabileceğinize dair 4 işaret

Korkunç ve rahatsız edici düşünceleriniz var

Bebeğinize zarar vermeyi düşündüğünüz an muhtemelen sizin için inanılmaz derecede korkutucuydu. Ya da her şeyi bırakıp gitmek istediğiniz o an. Ancak merak etmeyin bu düşünceler bir çok kişinin aklından geçer ve eyleme dökülmezler. Bu gibi bir düşüncenin akıldan geçmiş olması gerçek olacağı anlamına gelmez ancak böyle düşüncelerin artması postpartum depresyonun bri belirtisi olabilir ve mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!