Özgüvenli çocuklar yetiştirmenin 16 yolu

Güncelleme Tarihi:

Özgüvenli çocuklar yetiştirmenin 16 yolu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2015 07:19

Bir çocuğun gelişiminde özsaygıyı oluşturan, kişiliği ve hayal gücünü geliştiren faaliyetler çok önemlidir. Pozitif Yayınları’ndan çıkan “Özgüvenli Çocuklar Yetiştirmenin 365 Yolu” kitabı, özgün çizim ve açıklamaları ile bu konuda bir rehber...

Haberin Devamı

1. ‘Kendini iyi hisset’ defteri: Ailedeki her bireyin notlarını yazacağı bir defteriniz olsun ve her gece, ailedeki herkes, o deftere kendisini mutlu eden 6 şeyi yazsın. Böylece o günkü olumlu şeylere odaklanacaksınız.

2. Güzel özellikleri vurgulayın: Ailedeki herkesin güzel özelliklerinden eğlenceli bir şekilde söz etmeye zaman ayırın. Bu, özellikle çocuktaki özsaygıyı geliştirecek.

3. ‘Kendimi seviyorum’ panosu: Evdeki herkes için bir duvar panosu hazırlayın. Herkes kendisine ayrılan bölüme, sevdiği, gurur duyduğu şeyleri assın.

4. ‘Ayrıntıya girelim’ oyunu: Ailedeki herkes birbirinin iyi özelliklerini ona iltifat ederek göstersin. Örneğin, “Harikasın kızım. Çok güzel bir resim yaptın. Seninle gurur duyuyorum.”

5. Pozitif düşünce tohumları ekin: Domates yetiştirmek isterseniz havuç tohumu ekmezsiniz. Eğer gelişmiş bir özgüvene sahip olmak istiyorsanız olumsuz düşünce tohumları ekmezsiniz. “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorsun” yerine “Şunları çok iyi yaptın” deyin.

Haberin Devamı

Özgüvenli çocuklar yetiştirmenin 16 yolu

6. ‘Biz harika bir aileyiz’ çünkü… Hep birlikte olun ve herkes sırayla “Biz harika bir aileyiz çünkü…” cümlesini tamamlasın.

7. Tabiat isimleri: Kızılderililer kabilelerindeki kişilere doğa isimleri verirler. Güneş Işığı, Küçük Nehir, Su Nilüferi, Çayır Kuşu gibi… Ailedeki herkese böyle güzel özellikleri vurgulayan bir takma ad verin.

8. Düşler dosyası: Çocuklarınızı hayallerini insanlarla paylaşarak hayal kurmaya teşvik edin. Bunun için bir ‘düşler dosyası’ oluşturun ve hayallerini o dosyaya yazmasını sağlayın.

9. Bir kahramanınız var mı? Her çocuğun örnek aldığı, istediği bir şeyi başarmış bir örneğe ihtiyacı vardır. Bu örnek, onun kahramanıdır. Çocuğunuzla bu kahraman hakkında konuşun.

10. Bir şeyi merak etmek ve yanıtını aramak: Çocuklar çok merak eder. Onlarla birlikte bir kitap okumak, çeşitli sorularını kitapları karıştırarak yanıtlamak özgüvenlerini geliştirir. Çünkü çocuk, bir sorunla karşılaştığında nereye bakması gerektiğini öğrenir.

Haberin Devamı

Özgüvenli çocuklar yetiştirmenin 16 yolu

11. Hedef koymak: Her insanın bir hedefi olmalıdır. Çocuklar için de hedefler çok önemlidir. Onun bir hedef koymasını sağlayın. Böylece yürüdüğü yolu bilecektir.

12. Yeni oda dekorasyonu: Eğer çocuğunuz odasından sıkıldığını söylerse, bırakın odasının yeni düzenlemesini kendisi yapsın. Siz ona sadece yardım edin.

13. Yalnız vakit geçirmenin değeri: Kişinin kendini yalnız hissetmesi ile tek başına vakit geçirmesi arasında büyük fark vardır. Çocuklara tek başına vakit geçirmenin değerini öğretin ve bu zamanlarda neler yapılabileceğini anlatın.

14. Büyük düşünürlerle ona ilham verin: Tarihe damgasını vurmuş büyük düşünürler, sanatçılar ve bilim insanlarının biyografilerinden örneklerle çocuğunuza ilham verin ve onun da başarabileceğini anlatın.

Haberin Devamı

15. Hediyeler hazırlayın: Çocuğunuza kendi hediyelerini yapabilmesinde yardım edin. Her şey para değildir. O, kendi ürettiği şeyleri de armağan edebilmeli.

16. Çalışmanın değerini öğretin: Çocukların çalışmasına ‘çocuk işçilik’ olarak bakılıyor. Ancak çocukların bir yerde çırak olması, onun bir işi anlamasını ve başarmasını sağlar. Yaz aylarında ona bu fırsatı tanıyın. Onu ‘çocuk işçi’ değil, ‘çırak’ yapın ve kazandığı paranın ona ait olduğunu ifade edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!