Hayvansal ürünleri hayatımızdan tamamen çıkarmak mümkün mü?

Güncelleme Tarihi:

Hayvansal ürünleri hayatımızdan tamamen çıkarmak mümkün mü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 16:26

Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından Boğaziçi Üniversitesi'nde, vegan menüde servis edilen bir yemekten yoğurt çıkması tartışma yarattı. Peki tamamen hayvansal gıdalardan arındırılmış bir beslenme mümkün mü? İşte cevabı...

Haberin Devamı

Vehaber'in bildirdiğine göre, Boğaziçi Üniversitesi'nde vegan öğrenciler, Nisan ayında çıkan bir çorbanın yoğurtla terbiye edildiği şüphesiyle, laboratuvara örnek gönderdi.

Yapılan analizde, çorbanın 100 gramında yüzde 4.9 oranında laktoz bulunduğu tespit edildi. Öğrenciler, raporu dilekçeleriyle birlikte yetkililere teslim ederken okuldan bir açıklama henüz gelmedi.

Hayvansal ürünleri hayatımızdan tamamen çıkarmak mümkün mü

TAMAMEN HAYVANSIZ HAYAT MÜMKÜN MÜ?
Peki kimi zaman etik ya da dini kaygılar, kimi zaman da sağlık nedenleriyle vejetaryen ya da vegan beslenmeyi seçenlerin, yediklerini hayvansal gıdalardan tamamen arındırmaları mümkün mü? Bilim insanlarına göre hayır!

Haberin Devamı

En azından, ABD'nin Philadelphia eyaletinde bulunan araştırma üniversitesi Drexel'de görevli İngilizce ve felsefe profesörü Andrew Smith'in kısa bir süre önce yayınlanan "A Critique of the Moral Defense of Vegetarianism" (Vejetaryenliğin Ahlaki Savunusunun Eleştirisi) isimli kitabına göre mümkün değil.

Hayvansal ürünleri hayatımızdan tamamen çıkarmak mümkün mü

ÇÜNKÜ BİTKİLER HAYVAN KALINTILARIYLA BESLENİYOR
Smith, "Bitkilerin büyümek için topraktaki besleyici maddelere ihtiyaçları var. Bunlar da temelde çürümüş bitki ve hayvan kalıntılarından oluşuyor. Dolayısıyla, sadece bitkisel gıdalarla beslendiklerini iddia edenler bile aslında hayvan kalıntıları yiyor. Bu nedenle vejeteryan olmak imkansız" diyor.

Öte yandan Smith'in bunları yazarken söz konusu hayat tarzlarına karşı olduğu düşünülmesin. Zira o da 20 yıldır vejetaryen, 6 yıldır da vegan besleniyor.
Peki ya Smith'in vejetaryenliğe gerekçe olarak hayvanların acı çekmesini gösterenlere cevabı? "Bitkilerin de acı çektiğini düşünmek için çok sebebimiz var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!