Evdeki narsisti nasıl tanırsınız?

Güncelleme Tarihi:

Evdeki narsisti nasıl tanırsınız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2016 01:54

Kendinizi hep eksik, bir şeyleri yanlış yapmış, saçlarınızı yanlış taramış mı hissediyorsunuz? Belki de bunun sebebi siz değil, çok yakınınızdaki bir narsist. İster anneniz, babanız, ister eşiniz, ister komşunuz olsun... Narsistlerle nasıl yaşayacağınızı psikiyatr Alper Hasanoğlu’yla konuştuk

Haberin Devamı

Tanıştığınızda sizi etkileyen insanlardır narsistler. Modern dünyanın başarı ve değer olarak gördüğü her şey onlarda var gibidir: Karizma, espri gücü, karşısındakini etkileme kabiliyeti... Etrafındakilerin sempatisini çok kısa zamanda kazanırlar.Onları yakından tanımaya başladığınızda, başlangıçta büyüleyici bulduğunuz kişinin yalnızca kendinden, başarılarından bahsettiğini görür, başkalarının onayına ne kadar çok ihtiyaç duyduklarını fark edersiniz. Başkaları olmadan yaşayamazlar, bir hiç gibi hissederler. Bu bağımlılıklarını da büyüklenmeci bir havada yaşadıklarından, teşekkür etmek, minnettar olmak, karşılık olarak iltifatta bulunmak akıllarından dahi geçmez. Yalancı bir bağımlılık gibidir onlarınki. Kendisinin sudaki yansımasına âşık olan Narkissos gibi onlar da gerçek aşkı yaşayamazlar. Çünkü gerçek aşk, ötekiyle ilgilenebilme, şefkat gösterebilme, dinleyebilme, teşekkür edebilme ve uzlaşabilme becerisi ister. Yani narsistlerin yapamadıklarını... 

 

Haberin Devamı

KOCANIZ...

BÜYÜKLENMECİLİK, KIRILGANLIK ARTI EMPATİ YOKSUNLUĞU 

Evdeki narsisti nasıl tanırsınız


** Olumlu yorumları haklarıymış gibi doğal karşılayıp, en ufak eleştiriye kızgınlık ve geri çekilmeyle tepki gösterirler.
** Büyüklenmeci tavırları doğrultusunda etraflarına suskunluktan bir duvar örüp adeta şu mesajı verirler: “Benim için bir şey ifade etmiyorsun, sana ihtiyacım yok!”
** Bu tip narsistler çoğunlukla erkeklerden çıkar ve büyüklenmecilik, kırılganlık, mesafelilik, empati yoksunluğu gibi özelliklerinden tanınırlar.
** Kendilerini başkalarının yerine koyup, duygularını anlama becerisi gösteremezler. 

 

Evdeki narsisti nasıl tanırsınız

 

KARINIZ... 

Haberin Devamı

GEMİYİ İLK O TERK EDECEK

** İlk bakışta fark edilmez. Ön sırada durmamaya özen gösterirler. Uyum sağlamaya çalışır, alttan alırlar ve ilişkide bulundukları insanı gözlerinde büyütürler. 

** Karşılarındakini kontrol etme yöntemleridir aslında bu. Bağımlı narsist olarak tanımlayabileceğimiz bu tür narsistler kadınlar arasından daha çok çıkar. Ama bu alttan almacı tavır sadece görüntüdedir. Büyüklenmeci tavırları başka biçimde ortaya çıkar. 
** Erkeklerinin kariyer basamaklarını hızla çıkmaları için ellerinden geleni yaparlar. Onların yükselmesi kendi önemlerinin artması anlamına gelir çünkü. Görünüşte kendilerini adamaları bir aldatmacadan ibarettir. İşler yolunda gitmediğinde gemiyi ilk terk eden onlardır. 

 

Haberin Devamı

ANNE- BABANIZ... 

SIRADAN KARDEŞİN VAY HALİNE!

Evdeki narsisti nasıl tanırsınız



** Çocuğun ne yapacağı, hayatını nasıl kurgulayacağı bile kendi inisiyatifinde olmaz. Bu model ebeveyn hem anne hem de baba olabilir ama çoğunlukla narsist başarılı babalar çocuklarına böyle davranır.
** Narsist anne modeli daha çok, başarılı bir erkeğin varlığı altında ezilen ve kendi tatminsizliğini çocuğu üzerinden telafi etmeye çalışan annelerdir.
** Sınavdan 8 alan çocuğa sınıfta kaç kişinin 9 ve 10 aldığını sorar.
** Kızının kıyafetini beğenmez, oğluna da hiçbir kızı layık görmez.
** Kardeşlerden biri daha güzel, daha yakışıklı, daha başarılıysa diğer sıradan kardeşin vay haline. Devamlı mukayese edilir, durumuna üzülünür, onun bütün bunları duymasına da aldırılmaz.

 

Haberin Devamı

KOMŞU VE ARKADAŞLARINIZ...

HEP SÖZÜNÜZÜ MÜ KESİYOR?

** Narsist komşu ya da arkadaş hep kendi konuşur, kendini, başarılarını anlatır. Sizi dinlemez, hiç durmadan sözünüzü kesip kendinden bahsetmeye devam eder.
** Konuşmaya, dertleşmeye ihtiyacı olduğunda müsait olup olmadığınızla ilgilenmez, anlatmaya başlar. Ama işi bittiğinde, sorununu çözdüğünde sizi aramak aklına gelmez.
** Hatta özellikle aramaz çünkü onun zayıf yanını görmüşsünüzdür, buna katlanamaz.


NE YAPABİLİRSİNİZ?

** Kaçın: Narsistlerden uzak durun! Narsist biriyle girilecek ilişki mutsuzluk kaynağı olmaya mahkûmdur.
** Anlayış gösterin: Bütün bunlara rağmen o kişi sizin için önemliyse bazı çok basit iletişim ve ilişki kurallarını uygulamak onlarla bir arada yaşamayı kolaylaştırır. Mesela anlama çabası... Yaptıkları nedeniyle öfkeye kapılmışsanız, narsist eşinizin veya sevgilinizin yüzü yerine, yalnız ve sevilmeyen küçük bir çocuğun üzgün, korku dolu yüzünü gözlerinizin önüne getirin.
** Anlatın: Narsist eşe davranışının etkilerini açık açık göstermek gerekir. Suçlamadan, bu davranışları sonrasında kendinizi nasıl hissettiğinizi ona açık açık anlatın: “Canımı yakmak istemediğini biliyorum. Böyle konuşman beni çok kırıyor. ”
** Yardım alın: Narsist sevgiliyle birlikte yaşarken bu tür ilişki sorunlarının ortaya çıkması neredeyse kaçınılmazdır. Bu durumda eş terapisi bir başka seçenek olarak gündeme gelebilir. Eşinizi buna ikna edebilirseniz tabii...

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!