Ellerimle büyüttüğüm...

Güncelleme Tarihi:

Ellerimle büyüttüğüm...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2015 01:01

İstanbul’da tedavi altındaki iki deniz kaplumbağası Mersin’de denize bırakıldı. Nesli tehlike altındaki bu canlıların beslenmelerine bizim de katkımız olmuştu. Onları uğurlarken yanlarında olmasak olmazdı.

Haberin Devamı

İki yıl önce bir haber geldi. İstanbul’a iki deniz kaplumbağası getirilecekmiş. İkisi de ölmek üzereyken bulunmuş... Önce bir süre Mersin Üniversitesi’nde bakıma alınan kaplumbağalar İstanbul’daki Sea Life Akvaryumu’na getirildi. Bu arkadaşların biri caretta caretta (İri baş denizkaplumbağası) diğeriyse ‘Chelonia Mydas’ (yeşil denizkaplumbağası) türüne mensuptu. Hemen görmeye gittim. İlk tedavilerinin ardından rehabilitasyon sürecine geçmişlerdi. Her gün vitamin takviyesi alıyorlardı. Yapmasam olmazdı, bir tutam marulla vitamin takviyelerine katkıda bulundum.

EN BÜYÜK TEHLİKE İNSAN

Ellerimle büyüttüğüm...

Caretta caretta olanın adı Kilikya. 28-30 yaşlarında. Kafatasında kırık ve çökük var. Tahminlere göre ağlara takılınca balıkçılar tarafından sopayla kafasına vurulmuş. Bu sevimsiz olay denizkaplumbağalarının olduğu bölgelerde sık rastlanan bir durum. Neticede nesli tükenmek üzere olan türler için en önemli tehlikelerin başında insan faktörü geliyor. Normalde 100 kilo civarı olması gerekirken Kilikya 31 kiloydu. Tedavinin ardından altı kilo aldı. Dalma ve yüzme yetisini kaybeden Kilikya, tedavisinin ardından Sea Life’ın büyük havuzunda 8 metre derinliğe kadar inebildi.

Haberin Devamı

DENİZE DÖNME ZAMANI

Ellerimle büyüttüğüm...

Yeşil denizkaplumbağası ise Mersin Kız Kalesi’nin yanında karnından ve kollarından yara almış ve ölmek üzereyken bulundu. 38 yaşında. Ağırlıkları normalde 230-425 kilo arasında. Ancak bulunduğunda sadece 57 kiloydu. Kız Kalesi’nin eski adı olan Korikos bu kaplumbağaya verildi. Biber, denizyosunu, brokoliden oluşan özel karışımlarla beslendi. 7 kilo aldı. Denizkaplumbağaları için dalmak hayati bir öneme sahip. Dalamadıkları an sürüklenmeye başlıyor, uzun süre yaşayamıyorlar. İki yılın ardından Korikos da kendi kendine beslenmeye ve dalmaya başladı.

Haberin Devamı

Denize ilk salınan Kilikya oldu. Geçen zamana rağmen denize kolay alıştı. Saniyeler içinde Akdeniz’in sularında kayboldu. Ancak Korikos’un denizle buluşması o kadar kolay olmadı. Daha önce 8 metreye dalmıştı ancak denizde 2 metrenin altına inemiyordu. Strese girmişti. Sahili terk etmedi. Geri dönmeye çalıştı. Ancak bir saat sonra dalmaya başladı. Sonrasında o gürünmez biz de mutlu olduk...

Yeşil deniz kaplumbağaları 110 milyon yıl yaşıyor. Türkiye bu canlıların Akdeniz’deki en önemli üreme alanlarından biri. Toplam 22 üreme noktası var. Bunların da beşi Mersin’de. Türleri ‘kritik’ seviyede tehlike altında. Tüm dünyada 20 bin, Türkiye’de ise 600 ila 1000 civarında birey var. caretta caretta’nın durumuysa daha sıkıntılı. Dünyada 60 bin civarında Türkiye kıyılarında ise sadece 2500-3000 arasında birey bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME!