Bırakın cennet kalsın

Güncelleme Tarihi:

Bırakın  cennet kalsın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2017 13:25

Karşımda fırçayla boyanmışçasına renkli dağlar, önümde gökkuşağını andıran rengârenk bir düzlük ve sulakalan, başımın üzerinde uçuşan çeşit çeşit kuş... Burası Ankara’ya birkaç saat mesafedeki Nallıhan Kuş Cenneti. Başka bir gezegen adeta. Şimdi buranın yanı başına termik santral kurmak isteniyor.

Haberin Devamı

Ağzım açık etrafta uçuşan kuşları ve önümde rengârenk uzanan araziyi izlerken hemen yanımda belime kadar uzanan bitkiyi gösterip “Dikkat et! Onun adı dev salsola (Salsola grandis). Bundan dünyada sadece 25 kök kadar var ve sen birinin üzerine basmak üzeresin” demiş ve eklemişlerdi: “Şu dağlarda önüne çıkacak her bitkinin yeryüzünde sadece burada yaşadığına emin olabilirsin”. Nallıhan Kuş Cenneti’yle ilk tanışmam böyle olmuştu. Şimdi buraya ‘Çayırhan-B’ Termik Santralı yapılmak isteniyor. Bunun için yapılan plan değişikliğine göre bölgede kuş yaşamadığını belirten 350 Ankara Oluşumu’nun kurucusu Önder Algedik, “ÇED raporunda uçucu külün 7.5 km mesafeyi etkileyeceği söyleniyor. 5.9 km ötedeki kuş cenneti ve bölgedeki bir dizi köy etkilenecek. Santralın yapımının önünü açan imar planına göre ise burada kuş yaşamıyor. Dikkate alıp görmek bile istememişler” diyor.
En renkli açık hava müzesi
Nallıhan Kuş Cenneti, İstanbul ve Çanakkale boğazları yönünden gelen kuşların göç yolu üzerinde. 1994 yılında ‘Doğal Koruma Alanı’, 2005 yılında ise ‘Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ olarak korumaya alındı. Ayrıca santral için planlanan bölge 276 bin dekar tarım arazisinin ortasında ve bir dizi yaban hayatı koruma bölgesine komşu bir konumda. Bölgede birçok endemik bitkiyle birlikte bugünkü koyunun atası yabankoyunu, geyik gibi birçok canlı yaşıyor.

Haberin Devamı

Dünya üstüne titriyor

Projenin ÇED raporunda tesisin uluslararası sözleşmelerle koruma altındaki hiçbir canlıya zarar vermeyeceği belirtiliyor. Oysa bölgede yaşayan küçük akbaba, hemen hemen bilinen tüm uluslararası sözleşmelerle korunan, nesli küresel ölçekte tehlikede bir canlı.

Bırakın  cennet kalsın

Yılda 1 milyon ton kül...

Türkiye’nin en önemli kuş alanlarından olan Nallıhan Kuş Cenneti’nin hemen yanı başına yapılması planlanan Çayırhan-B Termik Santralı için ‘Çevre Etki Değerlendirme’ (ÇED) raporu “Termik santralı koruma alanının içinde değil” diyor. Termik santralın önünü açan imar planında ise kuş cennetinin adı bile geçmiyor. Oysa santral 185 kuş türünün yaşadığı alana komşu ve bir miktarı uçucu olmak üzere yılda 1 milyon ton külü atık olarak çıkaracak. Üstelik bundan sadece kuşlar değil bölgede yaşayan yaklaşık 30 bin kişiyle birlikte 276 bin dekar tarım alanı da olumsuz etkilenecek.

Haberin Devamı

Gökyüzündeki mavi zarafet (Gökkuzgun)

Gök mavisi kanatların sırtla birleştiği yerler kestane, gövde mavi, yeşil, pembe, kahverengi tüylerle süslü. Böcek, çekirge ve küçük kertenkelelerle besleniyor. Ağaç kovuklarında ya da akarsu kıyılarındaki oyuklarda yuva yapıyor.

Bırakın  cennet kalsın


Tüm Türkiye’de 10 çift yaşıyor

Akkuyruklu kartal
(Haliaeetus albicilla)

Bırakın  cennet kalsın


10 çifti geçmeyen sayısıyla Türkiye’nin en nadir kartalı. Çok iri ve hantal bir yırtıcı olan akkuyruklı kartalın başlıca besini balık.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!